More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο3-4 ετώνΑλεπός & Υιός, Ουράφτες, του Πάντι Ντόνελι

    Αλεπός & Υιός, Ουράφτες, του Πάντι Ντόνελι

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 4+ (target 4-6) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Ούτε κότες έχω ούτε με την αλεπού μαλώνω.
    Ελληνική παροιμία

    Μετά το βραβευμένο «Η λίμνη που εξαφανίζεται», ο Ιρλανδός συγγραφέας και εικονογράφος Paddy Donnelly υπογράφει το νέο του βιβλίο∙ μια ιστορία για τη χαρά και τη σημασία της δημιουργικότητας, που μας καλεί να ακολουθήσουμε το δρόμο των ονείρων μας.

    Περί τίνος πρόκειται

    Σε μια πολυσύχναστη πόλη, σε ένα πολυσύχναστο δρόμο βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια το μαγαζί «Αλεπός & Υιός, Ουράφτες». «Φτιάχνουμε τις κομψότερες, παραδοσιακές ουρές για κάθε ζώο και για κάθε περίσταση», γράφει η επιγραφή.

    Ο Ρόρι βοηθάει στο μαγαζί τον μπαμπά του, που είναι ουράφτης, όπως και ο παππούς του και ο προπάππους του. Φτιάχνουν ουρές για κάθε περίσταση∙ γάμους, γενέθλια, δουλειά, σχολείο. Ζώα έρχονται από παντού προκειμένου να ράψουν μια ουρά! Η φήμη τους είναι μεγάλη.
    Ο Ρόρι, όμως, κουράζεται να παίρνει μέτρα και να κάνει όλο το ίδιο και το ίδιο. Θέλει να κάνει κάτι διαφορετικό. Παίρνει τα χαρτιά και τα μολύβια του κι αρχίζει να σχεδιάζει. Έχει τόσες ιδέες! Ο μπαμπάς του δεν φαίνεται να συναινεί. «Η ουραπτική είναι ένα ευγενές επάγγελμα. Οι πελάτες μας δεν θέλουν σαχλαμάρες. Σταμάτα τώρα τα παιχνίδια και φέρε μου ένα κουτί παραμάνες!»

    Τη νύχτα, ο Ρόρι τρυπώνει στο εργαστήριο και μετατρέποντας τις «σαχλαμάρες» του, δημιουργεί γεμάτος ενθουσιασμό μοναδικές ουρές!

    Θα πιστέψει στα σχέδια του μικρού Ρόρι ο μπαμπάς του; Θα προσφέρουν τις εμπνευσμένες ουρές στους πελάτες τους δίνοντας νέα πνοή στο μαγαζί; Ή θα μείνουν σταθεροί ακολουθώντας τις παραδοσιακές συνταγές;

    Εστιάζοντας

    Ο Paddy Donnelly δημιουργεί ένα ενιαίο αρμονικό σύνολο μέσα από μια δυνατή διαλογική σχέση εικόνας και λόγου.

    Η εικονογράφησή του πλούσια σε χρώματα, λεπτομέρειες και υφές ζωντανεύει τη σκέψη του μικρού Ρόρι δίνοντας μια άλλη διάσταση στο όραμά του, ενώ ταυτόχρονα η προοπτική, η αίσθηση του πεδίου και του βάθους με τα ράφια και τις επιγραφές και οι γήινες αποχρώσεις μας μεταφέρουν σε ένα ρεαλιστικό επίπεδο. Οι εικόνες με τα σχέδια του ήρωα αναδεικνύουν το μέγεθος της φαντασίας και της δημιουργικότητάς του τόσο, ώστε φαντάζει αδιανόητο ν’ αντισταθεί κανείς στις ιδέες του, να μην αγκαλιάσει το όνειρό του.

    Κι όλο αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση και ρήξη με την πεποίθηση του πατέρα του για τη «σοβαρότητα» της δουλειάς. Ο υποτιμητικός του χαρακτηρισμός «σαχλαμάρες» φαίνεται έντονος και απορριπτικός, ωστόσο κάθε άλλο παρά καταφέρνει να αποτρέψει το μικρό του γιο. Σίγουρα, προς στιγμήν η απογοήτευση χαράζεται στο πρόσωπο του μικρού μας ήρωα, που όμως δεν το βάζει κάτω. Δείχνει εμπιστοσύνη στον εαυτό του∙ ακόμα κι αν γνωρίζει ότι η αποδοχή και συμφωνία του πατέρα του είναι απαραίτητη για να προχωρήσει τα σχέδιά του. Το πάθος του και η πίστη στις ιδέες του τον οδηγούν και τον δικαιώνουν. Η ταύτιση με τον ήρωα είναι αναπόφευκτη και δεδομένη.

    Πόσο ανοιχτοί είμαστε και ευπρόσδεχτοι σε νέες ιδέες; Πόσο δύσκολο είναι, ειδικά όσο ωριμάζουμε, να ρισκάρουμε, αφήνοντας την πατροπαράδοτη επιτυχημένη συνταγή και να δοκιμάσουμε το διαφορετικό, το πρωτότυπο έως και ανατρεπτικό; Μπορούμε εύκολα να απογοητεύσουμε και να αποτρέψουμε κάποιον από το όνειρό του; Πόσο ο φόβος του άγνωστου, η ανασφάλεια του αποτελέσματος μας κρατάει στα ασφαλή δεδομένα;

    Μια οικογενειακή επιχείριση που ακολουθεί παραδοσιακές συνταγές, αλλά αγκαλιάζοντας το νέο, διαφορετικό, ιδιαίτερο ανανεώνεται και εξελίσσεται. Η εμμονή σε παραδόσεις, στην πεπατημένη οδό, δημιουργεί ένα δίχτυ ασφαλείας που γεννά το φόβο σε κάθε αλλαγή. Οι ξεχωριστές όμως, ιδιαίτερες έως και ανατρεπτικές ιδέες του ήρωα, οδήγησαν σε μια νέα ένωση πατερά και γιου. Η έκφραση της αγάπης, της επιθυμίας για επικοινωνία και η αποδοχή συνέβαλαν σε μια εκ νέου συνεργασία. Ο Ρόρι δεν είναι πια μόνος στο όνειρό του.

    Μια ιστορία γεμάτη φαντασία, δημιουργία, ενθάρρυνση και πίστη στο όνειρο!

    Για αναγνώστες από 4 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Ίκαρος.

    Στο νηπιαγωγείο

    Με άξονα τη φαντασία μας, δημιουργήσαμε τις μοναδικές μας ουρές με διάφορα, ελεύθερα μοτίβα και σχήματα και τις πλαστικοποιήσαμε.
    Ζωγραφίσαμε το πορτρέτο της δικής μας αλεπούς, στερεώσαμε την ουρά της με διπλόκαρφα, ώστε να μπορεί να κινείται και… παίξαμε!
    Η αλεπού κρύβεται πίσω από την ουρά της σκέφτεται, φαντάζεται, ονειρεύεται… φανερώνεται και λέει τις δικές της ιστορίες.

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Αλεπός & Υιός, Ουράφτες
    Τίτλος πρωτοτύπου: Fox & Son Tailers
    Συγγραφέας: Paddy Donelly
    Εικονογράφος: Paddy Donelly
    Εκδόσεις: Ίκαρος, Οκτώβριος 2022
    Μετάφραση: Φίλιππος Μανδηλαράς
    Σελίδες: 36
    Μέγεθος: 21,5 Χ 26
    ISBN: 978-960-572-561-7

     

    Ανέζα Κολόμβου
    Ανέζα Κολόμβου
    Νηπιαγωγός, δασκάλα χορού, υπεύθυνη θεαμάτων/ατζέντας ELNIPLEX Επικοινωνία: aneza.kolomvou@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular