More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧρυσές ΛίστεςΧΛ-2022Αλλόκοτο, του Έλι Μπράουν

    Αλλόκοτο, του Έλι Μπράουν

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 10+ (target 11-16) – Λογοτεχνία για παιδιά

    «Ένα συναρπαστικά πρωτότυπο μείγμα περιπέτειας, μαγείας και επικής εναλλακτικής ιστορίας, το Αλλόκοτο βρίθει αφηγηματικής άνεσης. Γεμάτο με παράξενους και απολαυστικούς χαρακτήρες -ανθρώπινους και μη-, και με πρωταγωνίστρια μια εξαίσια ηρωίδα, είναι ανεξάντλητα εφευρετικό, ξετυλίγοντας συνεχώς νέα θαύματα με την απίθανη άνεση του μαγικού Κρασοπότηρου, που δεν ξεμένει ποτέ από κρασί.»
    JONATHAN STROUD, ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΤΩΝ ΣΕΙΡΩΝ LOCKWOOD & CO. και BARTIMAEUS

    Το 1803 οι νέες και λίγες ακόμα Η.Π.Α. φτάνουν σε συμφωνία με τη Γαλλία με την οποία αποκτούσαν περίπου 827.000 τετραγωνικά μίλια γης δυτικά του ποταμού Μισισιπή για 15 εκατομμύρια δολάρια. Είναι η επονομαζόμενη Louisiana Purchase (Αγορά της Λουιζιάνα). Το παρασκήνιο ήταν έντονο. Η Νέα Ορλεάνη και η Λουιζιάνα, δυτικά του Μισισιπή, μεταφέρθηκαν στην Ισπανία το 1762 και τα γαλλικά εδάφη ανατολικά του Μισισιπή, συμπεριλαμβανομένου του Καναδά, παραχωρήθηκαν στη Βρετανία τον επόμενο χρόνο. Ο Ναπολέων, όμως, που είχε ανέβει στην εξουσία το 1799, είχε ως στόχο να αποκαταστήσει την παρουσία της Γαλλίας στην αμερικανική ήπειρο. Τον Οκτώβριο του 1802, ο βασιλιάς της Ισπανίας Κάρολος IV υπέγραψε διάταγμα για τη μεταφορά του εδάφους στη Γαλλία και με εντολή του ισπανικού δικαστηρίου ανακλήθηκε η πρόσβαση των Αμερικανών στις αποθήκες του λιμανιού. Αυτό εξόργισε τους Αμερικανούς. Μετά από εκτενείς διαπραγματεύσεις, η Λουιζιάνα κατέληξε στις Η.Π.Α.

    Μόνο που στο βιβλίο του νεοεισελθόντα στην παιδική λογοτεχνία Έλι Μπράουν με τίτλο Αλλόκοτο, αυτή η προσχώρηση της Λουιζιάνα στις Η.Π.Α. δεν έχει συμβεί, καίτοι βρισκόμαστε στα 1822. Η ισορροπία μεταξύ της Αμερικανικής πλευράς και των έντεκα ενοποιημένων πολιτειών, της Γαλλίας και της φανταστικής συνομοσπονδίας Σεχάνα, εμπνευσμένης πιθανότατα από την αυτοχθονική συνομοσπονδία της βορειοανατολικής Αμερικής Haudenosaunee ή The Iroquois, μοιάζει μάλλον με την ησυχία πριν την καταιγίδα.

    Μα ο πόλεμος έχει τελειώσει. Υπογράψαμε συνθήκη. Ο Ναπολέων Βοναπάρτης κράτησε τα εδάφη του και εμείς κρατήσαμε τα δικά μας.

    Η 13χρονη Κλόβερ Έλκιν, κόρη του γιατρού Κόνστανταϊν, ζει σε εκείνη την περιοχή, σε έναν κόσμο όπου υπάρχουν αλλόκοτα αντικείμενα. Τι είναι τα αλλόκοτα;

    Πριν βρει τον Γάντζο για τον Πάγο, η Κλόβερ ανησυχούσε μήπως τα αλλόκοτα ήταν απλώς άλλη μια φαντασίωση από εκείνες που απολαμβάνουν οι ενήλικες, όπως τα πηγάδια των ευχών, τα πεφταστέρια και ο Αϊ-Βασίλης.

    Όχι, δεν ήταν! Αλλά τώρα ήξερε, τώρα είχε αγγίξει την αλήθεια… Η Κλοβέρ ήξερε ότι αποτελούσε το κλειδί για έναν ευρύτερο κόσμο. Γιατί να μη γινόταν κι εκείνη συλλέκτρια όπως η μητέρας της, ή ακόμα και εξερευνήτρια, όπως ο διάσημος Άαρον Άγκετ, που αναζητούσε στους ανεξερεύνητους τόπους ανεκτίμητα αντικείμενα, για να γράψει γι’ αυτά στο περιοδικό;

    Η Κλόβερ έλκεται από αυτά τα μαγικά αντικείμενα και αποφασίζει να βαδίσει στα χνάρια της μητέρας της. Ο πατέρας της είναι αρνητικός σε αυτήν την ιστορία. Δε θέλει η κόρη του να έχει την τύχη της μητέρας της. “Υπάρχει πάντα μια δικαιολογία για να τα κρατήσεις. Αλλά εγώ έχω δει τι κάνουν, Κλόβερ. Μας πήραν την μητέρα σου. Έτσι πέθανε“.

    Ράφια ολόκληρα από αλλόκοτα είχε μαζέψει εκείνη, από τη Δαχτυλήθρα που σκλήραινε το δέρμα και τον Καθρέφτη που κατάπινε ανθρώπους, μέχρι τη Θράκα που έκαιγε διαρκώς και την τσαγιέρα που δεν αδειάζει ποτέ. Τα αλλόκοτα είναι καθημερινά αντικείμενα με ξεχωριστές ιδιότητες. Η Κλόβερ του υπόσχεται ότι θα πάψει να ασχολείται μαζί τους, πετά μάλιστα μπροστά του τον πάγο που δεν λιώνει ποτέ. Αλλά, οι εντάσεις στα σύνορα και η επερχόμενη σύγκρουση αλλάζουν τα δεδομένα.  Ο πατέρας της, διαισθανόμενος ότι η ομάδα αντρών που συναντούν μπορεί να του κάνει κακό, της εμπιστεύεται ένα αλλόκοτο μέσα στην ιατρική του τσάντα, να το προστατεύσει. Ένα αλλόκοτο που μπορεί να ξεκινήσει έναν πόλεμο. Ή και να τον αποτρέψει. Και της ζητά να βρει τον Άαρον Άγκετ, τρανό μελετητή των αλλόκοτων, στο Νέο Μάντσεστερ. Το ταξίδι της Κλόβερ ξεκινά. Και ο πατέρας της είναι… νεκρός!

    Σε αυτό το ταξίδι συναντά τον συνταγματάρχη πετεινό Χάνιμπαλ Φέρλογγκ, την μοναδική πωλήτρια του τονωτικού Μπλίκερμανς ονόματι Νέσα Άπλγουαιτ Μπράναγκαν και τον Σμάλτο, ένα πλάσμα εθισμένο να φορά ένα καπέλο που κλέβει μυστικά, καθώς την κυνηγούν επικίνδυνοι κακοποιοί και κάτι απίστευτα δημιουργήματα μιας μάγισσας.

    Διεφθαρμένοι πολιτικοί, πολεμοκάπηλοι που περιμένουν και υποθάλπουν την ανάφλεξη ενός πολέμου, επικίνδυνα στοιχεία, περιθωριακοί, τσαρλατάνοι, μια χώρα υπό διαμόρφωση που είναι τόσο κοντά στο υπό διάλυση, ετερόκλητα στοιχεία που αποσκοπούν με ιδιοτελή κίνητρα σε προσωπικά οφέλη, προδοσίες, μια ολόκληρη περιοχή ταγμένη στο χάος του πολέμου που κοχλάζει. Αυτό είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η έφηβη Κλόβερ, ένα ευρηματικό και οξυδερκές κορίτσι που ακολουθεί έναν μίτο της Αριάδνης μέσα σε έναν λαβύρινθο που ο συγγραφέας δομεί σταδιακά δίχως να μας προετοιμάζει πάντα για το τι πρόκειται να ακολουθήσει.

    Αυτή η πρωτότυπη και ανατρεπτική ιστορική περιπέτεια φαντασίας κατόρθωσε, καίτοι κινήθηκε σε άγνωστο για εμένα μέχρι την ανάγνωση του βιβλίου ιστορικό πλαίσιο, όχι μόνο να με κρατήσει αλλά να τροφοδοτήσει με ιδιαίτερο τρόπο το ενδιαφέρον μου και εν τέλει να κολλήσω. Οι άλλοτε επαρκείς και άλλοτε εντελώς απρόβλεπτες ανατροπές (δεν είναι μία και δύο), η δουλεμένη πλοκή, τα απαντημένα ερωτήματα, το καθαρό τέλος και η συνολική δομή του βιβλίου, οι χαρακτήρες που δεν είναι στατικοί ή ρηχοί αλλά μελετημένοι, κυρίως η Κλόβερ, όλα εργάζονται στην κατεύθυνση ενός πολύ ενδιαφέροντος βιβλίου φαντασίας.

    Είναι μια εναλλακτική εκδοχή της αμερικανικής ιστορίας των αρχών του 19ου αιώνα, μια υπόθεση εργασίας μέσα σε ένα σαφές ιστορικό πλαίσιο το οποίο φανερώνει το μωσαϊκό των ανθρώπων, των συμφερόντων, των αντικρουόμενων δυνάμεων. Αυτό το ισορροπημένο και ελκυστικό μείγμα περιπέτειας, ιστορίας, μαγείας και έπους, έχω την εντύπωση ότι θα αρέσει πολύ και σε πολλούς.

    Οι όμορφες εικόνες του βιβλίου είναι της Σκανδιναβής χαράκτριας Karin Rytter η οποία αξιοποιεί πολλά στοιχεία της αφήγησης, ενώ αγαπά την ξυλογραφία και τη λινογραφία.

    Για αναγνώστες από 10 ετών.

    Εκδόσεις Anubis.

    Διακρίσεις

    Με μια ματιά

    • Διεφθαρμένοι πολιτικοί, πολεμοκάπηλοι που περιμένουν και υποθάλπουν την ανάφλεξη ενός πολέμου, επικίνδυνα στοιχεία, περιθωριακοί, τσαρλατάνοι, μια χώρα υπό διαμόρφωση που είναι τόσο κοντά στο υπό διάλυση, ετερόκλητα στοιχεία που αποσκοπούν με ιδιοτελή κίνητρα σε προσωπικά οφέλη, προδοσίες, μια ολόκληρη περιοχή ταγμένη στο χάος του πολέμου που κοχλάζει. Αυτό είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η έφηβη Κλόβερ, ένα ευρηματικό και οξυδερκές κορίτσι που ακολουθεί έναν μίτο της Αριάδνης μέσα σε έναν λαβύρινθο που ο συγγραφέας δομεί σταδιακά δίχως να μας προετοιμάζει πάντα για το τι πρόκειται να ακολουθήσει.
    • Είναι μια εναλλακτική εκδοχή της αμερικανικής ιστορίας των αρχών του 19ου αιώνα, μια υπόθεση εργασίας μέσα σε ένα σαφές ιστορικό πλαίσιο το οποίο φανερώνει το μωσαϊκό των ανθρώπων, των συμφερόντων, των αντικρουόμενων δυνάμεων. Αυτό το ισορροπημένο και ελκυστικό μείγμα περιπέτειας, ιστορίας, μαγείας και έπους, έχω την εντύπωση ότι θα αρέσει πολύ και σε πολλούς.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Peer Raben – Dark Chariot

    Alice’s Theme- Danny Elfman (Alice in Wonderland)

    Ghost Children- Coraline Soundtrack

    Harry Potter and the Prisoner of Azkaban Soundtrack – 07. A Window to the Past

    The Chronicles of Narnia Soundtrack – 13 – Only The Beginnig of The Adventure

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Αλλόκοτο
    Τίτλος πρωτοτύπου: Oddity
    Συγγραφέας: Eli Brown
    Υπεύθ. εκδοσεων: Γιάννης Ιωαννίδης
    Εκδόσεις: Anubis, Ιούνιος 2021
    Μετάφραση: Διονυσία Στεφανοπούλου
    Επιμέλεια: Νίνα Ποπώφ
    Διόρθωση: Βάγια Μπιζιλιώτη
    Σελίδες: 416
    Μέγεθος: 14 Χ 20,5
    ISBN: 978-960-62-3309-8

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular