More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧρυσές ΛίστεςΧΛ-2024Αυτό που κρύβεται στα δέντρα, της Ελένης Τασοπούλου

    Αυτό που κρύβεται στα δέντρα, της Ελένης Τασοπούλου

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 12+ (target 13-17) – Λογοτεχνία για εφήβους

    Δεν προφταίνω ούτε να φωνάξω. Τινάζω σπασμωδικά τα χέρια μου στον αέρα προσπαθώντας από κάπου να πιαστώ, αλλά τα πατικωμένα χαρτόκουτα που καταφέρνω να αρπάξω σκίζονται και θρυμματίζονται μέσα στα δάχτυλά μου.

    Η Ελένη Τασοπούλου για την απώλεια, την ενηλικίωση, τη φιλία. Για εκείνα που κρύβονται πίσω από τα δέντρα και μοιάζουν με όσα κρύβονται πίσω από τους ανθρώπους. Για εφήβους και… ανεβαίνουμε…

    Περί τίνος πρόκειται

    Από το πρώτο θρανίο και την τρίτη της μέρα στο σχολείο και σε αυτήν την τρίτη γυμνασίου, ξεκινάει η Εύα την αφήγησή της, που όμως είναι καινούργια και στην επαρχιακή πόλη, στα περίχωρα της οποίας μετακόμισαν με τη μητέρα της από την Αθήνα, ενώ βιώνει την απώλεια του πατέρα της σε τροχαίο θαυμαστής αυτοθυσίας κοιτώντας φωτογραφίες του στο κινητό της. Μένει κοντά με την Αγγελική η οποία νιώθει ευτυχής που βρήκε κάποια να επιστρέφουν μαζί, αλλά μάλλον δεν έχουν και ιδιαίτερα κοινά με την Εύα, η οποία μάταια προσπαθεί να την αποφύγει. Σταδιακά θα δημιουργήσουν ένα φιλικό τρίγωνο, καθώς στην παρέα τους προστίθεται η εσωστρεφής και παράξενη Παναγιώτα. Μια ετερόκλητη παρέα που σταδιακά, μέσα από συγκυρίες και απίθανα γεγονότα έρχεται κοντά, δημιουργώντας μια φιλία που έχει λόγο ύπαρξης, διαφορετικό μα και τόσο ίδιο για την καθεμιά τους. Και τα εμπόδια που βάζουν οι άλλοι ή και οι ίδιες στη σχέση τους, δεν τα λες και λίγα.

    Εστιάζοντας

    Γράφει ωραία η Ελένη Τασοπούλου, το είχαμε δει και στο Λουζεράκι που ξεχώρισε στα εφηβικά της χρονιάς του σημαδεύοντας τον σχολικό εκφοβισμό και τις εύθραυστες ισορροπίες μεταξύ των εφήβων, το είδαμε και στο Ο σκέιτερ και το φανταστικό υπερόπλο όπου θίγονται τα ίδια θέματα για προεφήβους των μεγάλων τάξεων του δημοτικού, το είδαμε και στο Το σκιάχτρο και η τριανταφυλλιά όπου την είχαν απασχολήσει και πάλι οι αταίριαστοι φίλοι, αλλά με αρκετά διαφορετικό ηλικιακό κοινό. Η Ελένη Τασοπούλου περιστρέφεται γύρω από τις ίδιες διακλαδώσεις, έχοντας εντοπίσει σε αυτή τη σβούρα των σχέσεων της ταραγμένης προεφηβείας και εφηβείας τον ρεαλιστικό κόσμο που και η ίδια δείχνει να ξέρει και τα παιδιά ενδιαφέρει, καθώς προσφέρει πεδία ταύτισης.

    Εν προκειμένω, έχουμε θρήνο έφηβης από απώλεια πατέρα, με ενδιαφέροντα, με μόρφωση, με ένα επίπεδο που δεν φαίνεται να βρίσκει ταίριασμα σε πρώτη φάση στο νέο περιβάλλον όπου ζει. Έχουμε μητέρα απορροφημένη στη δουλειά της, στις υποχρεώσεις, στη φροντίδα του παιδιού της και χαμένη στο δικό της πένθος. Έχουμε δύο κορίτσια, εντελώς εκτός πεδίου της ούτως ή άλλως εσωστρεφούς και απαιτητικής Εύας. Η Αγγελική που μιλάει ασύστολα, που δεν ξέρει όχι μόνο τους Τρεις Σωματοφύλακες αλλά ούτε πού πέφτει η βιβλιοθήκη στην περιοχή της, που δεν είναι καλή μαθήτρια, που βλέπει στο σούπερ μάρκετ των γονιών της το πιθανό μέλλον της, αλλά της αρέσει και να ζωγραφίζει. Και η Παναγιώτα, απόμακρη, λιγομίλητη, δύσπιστη, που ξαφνιάζεται όταν τα άλλα δύο κορίτσια επιδιώκουν να κάνουν παρέα μαζί της. Εμπόδια που τους βάζουν τα γνωστά καλόπαιδα που υπάρχουν σε κάθε τάξη και περιβάλλον, αλλά και μια παρεξήγηση που θα δημιουργηθεί μεταξύ τους οδηγούν τη σχέση τους στα άκρα. Η αταίριαστη φιλία τους δοκιμάζεται σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και αποδεικνύεται πιο δυνατή κι από εκείνες που διατηρούν λιγότερο ετερόκλητοι άνθρωποι.

    Το μοτίβο μετακόμιση σε νέο περιβάλλον έφηβης μαθήτριας, νέοι συσχετισμοί, ζωή σε παράξενους κυματισμούς έχει παίξει αρκετά στην εγχώρια λογοτεχνία, αλλά και στη διεθνή. Αυτό σε καθιστά πιο δύσπιστο καθώς ξεκινάς την ανάγνωση ενός τέτοιου βιβλίου. Αλλά όταν έχεις μια ιστορία να πεις, είναι πολλές οι παράμετροι που καθορίζουν τον δείκτη ποιότητάς της. Οι καλοδουλεμένοι ήρωες που εδώ τους έχουμε και στους πρώτους ρόλους και στους συμπληρωματικούς, η πλοκή που εδώ δεν είναι περίπλοκη αλλά δεν αποτελεί αυτό το κέντρο όπου εστίασε η συγγραφέας. Είναι τα συναισθήματα, είναι η φιλία έτσι όπως μπορεί να στηθεί πάνω σε έναν καμβά από τρία ασυνταίριαστα υλικά τα οποία τελικά να δουλέψουν παράγοντας έναν απολαυστικό πίνακα. Κάπως έτσι λειτουργεί η σχέση των τριών κοριτσιών. Κι επίσης, είναι οι άνθρωποι που πρέπει να μάθουν να κοιτάνε με υπομονή, σε βάθος, να κοιτάζουν πίσω από τις φυλλωσιές, πίσω από την μπροστινή επιφάνεια, για να δουν ότι οι άνθρωποι δεν είναι απλές, μονοεπίπεδες εξισώσεις όπου παράγονται συγκεκριμένα αποτελέσματα από την προτεραιότητα των πράξεων, αλλά κάτι πολύ πιο σύνθετο, με επάρκειες και ανεπάρκειες που συνδιαλέγονται, που χαράζονται και παραχαράσσονται, ανισόπεδες διαβάσεις που δέχονται βήματα δεκάδων ανθρώπων, ανυπόφορες σκέψεις που ζυμώνονται με απρόβλεπτους τρόπους, έτσι που απροσδόκητες φιλίες να προκύπτουν από δραματικά, αντιφατικά ανόμοιες προσωπικότητες.

    Αυτή η τόσο ρεαλιστική βάση, αυτό το τόσο πραγματικό σκηνικό που στήνει η συγγραφέας πρωτευόντως μέσω των τριών βασικών ηρωίδων της είναι που δημιουργεί το πρώτο επίπεδο της αναγνωστικής απόλαυσης. Και το αναβαθμίζει με αυτόν τον λυρικό και έξυπνο παραλληλισμό των ανθρώπων με τα δέντρα και όσα κρύβονται πίσω τους.

    Θα συναντήσουμε τις ηρωίδες μερικά χρόνια αργότερα. Και θα δούμε ποιος είδε και τι πίσω από τα δέντρα.

    Για αναγνώστες από 12-13 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Καστανιώτη.

    Διακρίσεις

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Yellow submarine-Beatles

     
    TAYTOTHTA 
    Τίτλος: Αυτό που κρύβεται στα δέντρα
    Συγγραφέας:

    Ελένη Τασοπούλου

    Εκδόσεις:

    Καστανιώτης, Μάρτιος 2023

    Σελίδες:

    168

    Μέγεθος:
    14 X 20,5
    ISBN:

    978-960-03-7004-1

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular