More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΓκεστάπο: Ο μηχανισμός τρόμου των ναζί, του Λούκας Σολ

    Γκεστάπο: Ο μηχανισμός τρόμου των ναζί, του Λούκας Σολ

    gestapo

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 17+  –  Κείμενα, συνεντεύξεις, ομιλίες

    Την 1η Οκτωβρίου 1936 η νέα; δύναμη απέκτησε και όνομα: Geheime Staatspolizei ή Gestapo για συντομία, που σημαίνει Μυστική Κρατική Αστυνομία
    Σελ. 11

    Κάθε βιβλίο που προσθέτει γνώση στην πιο σκοτεινή περίοδο των τελευταίων 3 αιώνων, αποτελεί ντοκουμέντο που πρέπει να διαβαστεί.

    Περί τίνος πρόκειται

    Η ώρα που ένα τέρας γεννιέται. Το τέρας γεννήθηκε στις 26 Απριλίου 1933, όταν ο νέος υπουργός Εσωτερικών της Πρωσίας, ο Χέρμαν Γκέρινγκ, ανέλαβε να ενισχύσει την πολιτική αστυνομία. Όταν τον Οκτώβριο του 1936 απέκτησε και το διάσημο όνομά της, η νέα κρατική αστυνομία του χιτλερικού καθεστώτος θα ξεκινούσε να καταγράφει τα πλέον μαύρα χιλιόμετρα της διαδρομής της.

    Παρακολουθήσεις, εξοντώσεις, δολοφονίες, εξαλείψεις, καθάρσεις, μαζικά πογκρόμ. Η εγκληματική δράση της Γκεστάπο είχε πλούσιο ρεπερτόριο και με την εδαφική επέκταση της Γερμανίας, επέκτεινε και η ίδια αυτό το ρεπερτόριο σε διάφορα ευρωπαϊκά εδάφη. Και όπως όλοι γνωρίζουν σήμερα, η Γκεστάπο ήταν εκείνη που έπαιξε τον πλέον καθοριστικό ρόλο στην υλοποίηση της κτηνωδίας του Ολοκαυτώματος των εκατομμυρίων Εβραίων αλλά και άλλων εθνοτικών ή μη ομάδων (Ρομά, Κομμουνιστές, ομοφυλόφιλοι, ανάπηροι κ.α.), που στιγματίστηκαν ως απειλές για την καθαρότητα και ακεραιότητα της φυλής.

    Ο Λούκας Σολ πιάνει στην ιστορία από τη γέννηση αυτού του τερατώδους μορφώματος το 1933 και την ακολουθεί μέχρι την κατάρρευση της ναζιστικής Γερμανίας το 1945 με την οριστική ήττα του χιτλερικού καθεστώτος. Ο Σολ δεν αιωρείται, ούτε καταγράφει υποθέσεις. Στηρίζεται σε γεγονότα και συνθέτει μια εύρυθμη αφήγηση, συχνά καταιγιστική, που σε απορροφά, καθώς συγκλονίζεσαι για ακόμα μία φορά από το πού μπορεί να φτάσει το “κάτι σαν άνθρωπος” που έδρασε τότε. Μέθοδοι και πρακτικές πέρα από το όριο του κτήνους, συνωμοσίες, μηχανορραφίες, προδοσίες, μέσα από αναρίθμητες πηγές, αλλά και το πλήρες προφίλ των κυριότερων στελεχών και εκφραστών της πολιτικής και της δράσης της Γκεστάπο.

    “Ο πιο συνηθισμένος λόγος που επικαλούνταν οι Γερμανοί για τις εκτελέσεις ήταν η διατήρηση της δημόσιας τάξης. Καθώς η ισχύς της Γκεστάπο μειωνόταν, δημιουργούνταν συμμορίες από ομάδες εργατών, οι οποίες διέπρατταν ένοπλες ληστείες καταστημάτων και εργοστασίων και επιπλέον εμπλέκονταν συχνά σε ανταλλαγές πυρών με τις δυνάμεις ασφαλείας”.

    Δεν γίνεται μόνο εύληπτος ο ρόλος, η δράση, οι μέθοδοι της Γκεστάπο αλλά φωτίζεται ολό το παρασκήνιο το οποίο συνέθεσε τη Γερμανική κοινωνία και την εξέλιξή της εκείνα τα 12-15 χρόνια που όρισαν τη μοίρα εκατομμυρίων ανθρώπων τότε και έκτοτε.

    Το βιβλίο περιέχει πλούσιο, αυθεντικό, ασπρόμαυρο φωτογραφικό υλικό.

    Οι λάτρεις της περιόδου θα το απολαύσουν.

    Ο Λούκας Σολ εργάζεται για τη Βρετανική Υπηρεσία Πληροφοριών (η Τρίτη γενιά της οικογένειας Σολ σε αυτό το επάγγελμα). Είναι συλλέκτης ενθυμίων του Δεύτερου Παγκόσμιου πολέμου και ταξιδεύει συχνά σε όλη την Αγγλία αναζητώντας παζάρια πώλησης και ανταλλαγής αντικών. Γράφει ιστορικά βιβλία και διδάσκει Ιστορία κοντά στην πόλη του, το Φρομ.

    Εκδόσεις Κέδρος.

    Απόσπασμα

    Δείτε απόσπασμα εδώ

     
    TAYTOTHTA 
    Τίτλος: Γκεστάπο: Ο μηχανισμός τρόμου των ναζί
    Τίτλος πρωτοτύπου

    Gestapo. The story behind the Nazis’ Machine of Terror

    Συγγραφέας:
    Εκδόσεις:

    Κέδρος, Απρίλιος 2023

    Μετάφραση:

    Ηρώ Σκάρου

    Υπευθ. διορθώσεων:

    Μαρία Σπανάκη

    Επιμέλεια-διόρθωση:

    Αλέκα Πλακονούρη

    Σελίδες:

    192

    Μέγεθος:

    14 X 20,6

    ISBN:

    978-960-04-5343-0

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular