More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧρυσές ΛίστεςΧΛ-2024Καληνύχτα, Λιλή, της Συλβί Πουαλεβί (εικ.: Σαρλότ Γκαστό)

    Καληνύχτα, Λιλή, της Συλβί Πουαλεβί (εικ.: Σαρλότ Γκαστό)

    kalhnyxta lili cover

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 2,5+ (target 3-5) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Ένα παιδί που κοιμάται μου δίνει την εντύπωση ενός ταξιδιώτη σε μια πολύ μακρινή χώρα.
    Ralph Waldo Emerson

    Από τα καλύτερα βιβλία καληνύχτας των τελευταίων ετών. Πολυεπίπεδο. Αποθέωση της προύπνιας ηρεμίας.

    Περί τίνος πρόκειται

    Το φεγγάρι λάμπει στον σκοτεινό ουρανό. Τικ τακ το ρολόι. Η Λίλη είναι τόση δα μικρή, μια σταλίτσα. Κοιτάζει και τεντώνεται και προσπαθεί να δει ως πού φτάνει το μεγάλο της κρεβάτι. Μπορεί να είναι μικρή αλλά έχει τεράστιες ιδέες. Όπως να ψάξει τη μεγάλη της, την τεράστια  αρκούδα και να τη βάλει για νάνι στο κρεβάτι. Και ύστερα τον κυρ Κούνελο τον ξακουστό∙ κι αυτόν πρέπει να τον βάλει στο κρεβάτι. Τι τεράστιο κρεβάτι! Κι ακόμα τόσο άδειο! Χωράει και η μεγάλη γάτα, η Μιμή, η γκρίζα και εντελώς αληθινή. Και βιβλία χωράνε. Και το μαντίλι που μυρίζει μαμά και το κασκόλ που μυρίζει μπαμπά. Και ήρθε η ώρα να ξαπλώσει κι η Λιλή. Μα σαν πολλοί δεν μαζευτήκαμε εδώ;

    Εστιάζοντας

    Πολλή ομορφιά σε ένα πολυεπίπεδο βιβλίο καληνύχτας που σε πρώτο επίπεδο επιτελεί τον ελάχιστο σκοπό του, αφήνοντας στο μαξιλάρι μια ήρεμη, όμορφη, τρυφερή, χαλαρωτική ιστορία καληνύχτας, λίγο προτού κλείσουμε τα μάτια∙ διευρύνοντας, όμως, τη ματιά μας, μπορούμε να δούμε τον καθρεφτισμό αρκετά περισσότερων κυματισμών, υπαινιγμών και mindsets.

    Είναι ένα παιχνίδι με τα μεγέθη, καθώς η μικροσκοπική Λιλή σέρνει γιγάντια λούτρινα στο κρεβάτι της που τελικά έχουν παρόμοια με την ίδια μεγέθη, δημιουργώντας μια οπτική εκλογίκευση που ξαφνιάζει και γοητεύει. Είναι ένα παιχνίδι με τα αντικείμενα (και όχι μόνο τέτοια) ασφάλειας κατά τον ύπνο (μεταβατικά αντικείμενα/transitional objects) τα οποία θα οπλίσουν με δόσεις συναισθηματικής ισορροπίας το παιδί. Είναι μια σύνοψη της μετάβασης ενός παιδιού από τη συγκοίμηση στην αυτονομία. Θα παρατηρήσει κανείς άλλωστε ότι στο βιβλίο απουσιάζει οποιαδήποτε άλλη ανθρώπινη μορφή (μαμά, μπαμπάς κ.ο.κ.). Είναι η Λιλή, τα δύο λούτρινά της, η γάτα της, τα βιβλία της και τα δύο αντικείμενα που έχουν τη μυρωδιά των γονιών της. Αυτά αποτελούν τον ιστό που φτιάχνει η Λιλή για να νιώσει ασφαλής, καθώς πηγαίνει για ύπνο.

    Τα συνεχή μοτίβα και οι γεωμετρίες, το παιχνίδι με τα μεγέθη της Λιλής, του κρεβατιού, των αντικειμένων, τα οποία αυξομειώνονται, παιχνίδι το οποίο θυμίζει πολύ την παιδική λογική της μη διατήρησης των μεγεθών και συσχετισμών, η κυριαρχία του γήινου και γόνιμου καφέ και των διαβαθμίσεών του (μόκα, κανέλα, σοκολάτα) σε όλες τις σελίδες και το παιχνίδι του με το λευκό, τα ιδιαιτέρως επιμελημένα εσώφυλλα, τα ροζ μικρόκλαδα που εμφανίζονται σαν κλωστές αρχικά στο κρεβάτι και διακλαδίζονται ακολούθως κρατώντας σαν άνθη πάνω τους φόβους, αγωνίες, άγχη, οι χαλαρωτικές στάσεις των αντικειμένων (και της γάτας), η συνολική ατμόσφαιρα που εκπέμπει ηρεμία. Όλα συνθέτουν μια θαυμάσια ιστορία που μπορείτε να εμπιστευθείτε άφοβα για πολλαπλές χρήσεις. Θα την ερωτευθείτε.

    Η μετάφραση της Μαρίας Παπαγιάννη διατηρεί στα ύψη την ατμόσφαιρα του κειμένου.

    Για αναγνώστες από 3 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Καλέντης.

    Διακρίσεις

     
    TAYTOTHTA 
    Τίτλος: Καληνύχτα, Λιλή
    Τίτλος πρωτοτύπου:

    Petite Lili dans son grand Lit

    Συγγραφέας:

    Sylvie Poillevé

    Εικονογράφος:

    Charlotte Gastaut

    Εκδόσεις:

    Καλέντης

    Μετάφραση:

    Μαρία Παπαγιάννη

    Επιμέλεια:

    Βασιλική Τζόκα

    Σελίδες:
    Μέγεθος:
    ISBN:

    978

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular