More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΕύκολες ιδέες για να κάνετε STEAM στο σπίτι, της Μαριλίζας Ποντικού-Λιγνού (φωτ.:...

    Εύκολες ιδέες για να κάνετε STEAM στο σπίτι, της Μαριλίζας Ποντικού-Λιγνού (φωτ.: Μανώλης Τσάφος)

    Στην περίπτωση που κάποιος δεν τα έχει ήδη συναντήσει, το STEAM είναι το ακρωνύμιο που σημαίνει Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics, δηλαδή Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική, Τέχνες, Μαθηματικά και αποτελεί ακριβώς την προσπάθεια να ενωθούν αυτά τα 5 βαριά χαρτιά κάτω από δραστηριότητες που έχουν νόημα για το παιδί και προάγουν, όχι μόνο τη γνώση του, οπλίζοντας τον νοητικό του τομέα, αλλά ακόμα πιο σημαντικά αναπτύσσουν και εξελίσσουν καθοριστικούς δείκτες όπως η φαντασία, η συνδυαστική ικανότητα, η μνήμη, η ανάκληση, η προσέγγιση ενός σωστού δρόμου προκειμένου κάτι να “δουλέψει” και η αποφυγή μέσω της δοκιμής και “αποτυχίας” νέων λαθών. Το λέμε και διάδραση με μία λέξη, το λέμε και “βιωματική εκπαίδευση” με δύο άλλες που μου έρχονται στο μυαλό.

    Θεωρώ -το έχω ξαναπεί- ότι τα βιβλία επιστήμης για παιδιά και σύγχρονης αντίληψης για τη γνώση είναι αυτά που καλούνται όλοι οι εκδοτικοί οίκοι να ρίξουν το βάρος. Να πάψουν πια τα ανόητα φύλλα εργασίας που κυριάρχησαν μεταπολεμικά στην Ελλάδα και έφτασαν μέχρι και λίγα χρόνια πριν πανίσχυρα και να δούμε δραστηριότητες και ασκήσεις (φύλλα εργασίας και επαλήθευσης) μέσα από βιβλία σύγχρονα, που έχουν μελετήσει τις σύγχρονες προκλήσεις και έχουν διευρύνει τους ορίζοντες, τη βιβλιογραφία τους, το επιστημολογικό τους υπόβαθρο.

    Η Μαριλίζα Ποντικού-Λιγνού φαίνεται πως το έχει μελετήσει πολύ το πράγμα. Μέσα από δύο τόμους, διαβαθμισμένους ηλικιακά και άρα και ως προς τον βαθμό δυσκολίας, προσεγγίζει τα πέντε μεγάλα πεδία του STEAM άλλοτε παντρεύοντάς τα όλα μαζί, άλλοτε φέρνοντάς τα κοντά όσο είναι δυνατόν να πλησιάσουν οι τέχνες με την τεχνολογία, τα μαθηματικά, την μηχανική και την επιστήμη.

    Χρώματα, μαγνητισμός, φως και σκιά, ηλεκτρισμός και πίεση νερού (υδραυλική) και αρκετές απλές μηχανές και μηχανισμοί, αλλά και μια εισαγωγή στη ρομποτική είναι οι ενότητες του πρώτου τόμου για παιδιά 4-6 περίπου ετών. Γνώμη μου είναι να τολμήσετε ήδη από τα 3-3,5 περίπου να δουλέψετε τα πειράματα με τα χρώματα και τους μαγνήτες, περίπου στα 4 φως και σκιά και λίγο μετά τα τα υπόλοιπα. Οι ηλικιακές προτάσεις μας πάντα έχουν να κάνουν με το πόσο δουλεμένο και εξοικειωμένο είναι ένα παιδί με υλικά και τέτοιου είδους πεδία. Κάποιο μπορεί να αρχίσει στα τρία και κάτι, κάποιο στα πέντε.

    Στον δεύτερο τόμο, που απευθύνεται σε παιδιά από 5,5 περίπου ετών, θα βρούμε σχεδόν τα ίδια πεδία, μόνο που αυτή τη φορά ο δείκτης δυσκολίας έχει ανέβει, τα πειράματα χρειάζονται μια μικρή προηγούμενη εξοικείωση και η γνώση γίνεται πιο συνθετική, ενώ η συνεργασία των πέντε πεδίων του STEAM μοιάζει ακόμα πιο στενή. Κάπως έτσι θα δείτε πώς να φτιάξετε… πίξελ πατάτας, θα βουτήξετε ακόμα πιο βαθιά στον μαγνητισμό και τον μεγάλο μαγνήτη της Γης, θα ανταμώσετε με το φως από άλλο… πρίσμα, θα ακούσετε τον χορό του ήχου, θα βιώσετε την απόδραση του νερού μέσω της βαρύτητας και αρκετά ακόμα πειράματα που θα σας οδηγήσουν σε πολύ ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις και γνώση.

    Εύγλωττη, περιεκτική παρουσίαση, βήμα-βήμα, όλων των πειραμάτων και των προβλημάτων που τίθενται, πολύ καθαρές, ρεαλιστικές (όχι ατελιέ) και σαφείς φωτογραφίες και η συγγραφέας, με κάποια γνωστά παγκοσμίως πειράματα και άλλα λιγότερο γνωστά ή και άγνωστα, δημιουργεί δύο πολύ ενδιαφέροντα βιβλία που ανοίγουν ωραίους δρόμους ανακάλυψης, πειραματισμού, παρατηρητικότητας, δοκιμών, επαληθεύσεων και διαψεύσεων και κατάκτησης της γνώσης με τρόπο βιωματικό και όχι ακαδημαϊκής διατύπωσης.

    Εκτοξεύστε πύραυλο μέσα στο σπίτι σας, φτιάξτε ρομπότ που χορεύουν και ζωγραφίζουν, εξαφανίστε χρώματα, δημιουργήστε πρωτότυπες μηχανές (μοχλούς, τροχαλίες κτλ) και δείτε τη μαγεία του βιώματος να ζωγραφίζεται στο χαμόγελο των παιδιών.

    Τα προτείνω ως μια πολύ καλή εισαγωγή των παιδιών στο STEAM.

    Εκδόσεις Καστανιώτη.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Εύκολες ιδέες για να κάνετε STEAM στο σπίτι 1 (4+)
    Εύκολες ιδέες για να κάνετε STEAM στο σπίτι 2 (6+)
    Συγγραφέας: Μαριλίζα Ποντικού-Λιγνού
    Φωτογραφίες: Μανώλης Τσάφος
    Σειρά: Μικροί επιστήμονες
    Εκδόσεις: Καστανιώτη, Ιούλιος 2020
    Σελίδες: 80, 96
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-960-03-6722-5
    978-960-03-6723-2

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular