More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΗ Λίζα και οι επτά ζωγράφοι, της Χριστίνας Ανδρέου (εικ.: Μάρια Μπαχά)

    Η Λίζα και οι επτά ζωγράφοι, της Χριστίνας Ανδρέου (εικ.: Μάρια Μπαχά)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 4,5+ (target 5-9) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Αγάπα κάποιον που να σε κοιτά σαν να είσαι κάτι το μαγικό
    Φρίντα Κάλο

    Η Χριστίνα Ανδρέου και η Μάρια Μπαχά συναντούν επτά ζωγράφους και φτιάχνουν ένα ξεχωριστό μονοπάτι της ίδιας ιστορίας της Τέχνης.

    Περί τίνος πρόκειται

    Η Λίζα ήταν ξακουστή για δύο πράγματα: για την απίθανη συλλογή της από πορτρέτα της και το ανύπαρκτο χαμόγελό της. Ο πατέρας της κάθε χρόνο στα γενέθλιά της καλούσε κόσμο και ντουνιά για να θαυμάσει τα πορτρέτα της αγέλαστης Λίζας. Ώσπου, φέτος, στα ποκαλυπτήρια ενός νέου πορτρέτου σε στυλ ροκοκό, ένας αγοράκι πετάχτηκε και είπε αποστομωτικά: “Αυτές οι ζωγραφιές είναι όλες βαρετές. Εγώ ποτέ μου δεν θα ζωγράφιζα μια αγέλαστη πριγκίπισσα”. Το χτύπημα για τη Λίζα ήταν μεγάλο. Το ανύπαρκτο χαμόγελο έγινε ακόμα πιο εξαφανισμένο, χειρότερο από ποτέ. Ο ντελάλης του παλατιού έδωσε το σύνθημα: “… ζωγράφοι ξακουστοί και μη ξακουστοί, όποιος από εσάς καταφέρει να φτιάξει ένα χαμογελαστό πορτρέτο της πριγκίπισσας Λίζας, θα κερδίσει ολόκληρο το βασίλειο και τη Λίζα για γυναίκα του” (αν τον ήθελε κι αυτή ασφαλώς).

    Πέρασαν χιλιάδες ζωγράφοι από το παλάτι. Δεν τους έλεγες επιτυχημένους. Όλοι; Σχεδόν. Μα υπήρξαν κάποιοι που  έδωσαν πολλή ομορφιά. Όπως ο Γιοχάνες που της έδωσε κάποιο μαργαριταρένιο σκουλαρίκι ή ο Πάμπλο που είχε μια μανία με τους κύβους. Όπως ο Άντι που την έκανε… τετραπλή ή η Φρίντα που ζωγράφιζε τη λύπη όπως την έβλεπε και την ένιωθε. Ήρθαν ακόμα ο ξεχωριστός Χουάν, ο παράξενος Τζάκσον και τέλος ο ευφυής Λεονάρντο. Δύσκολο πράγμα το χαμόγελο. Δύσκολο κορίτσι η Λίζα. Πολλοί οι ζωγράφοι. Ένα το πορτρέτο και ο νικητής.

    Εστιάζοντας

    Η Χριστίνα Ανδρέου συνθέτει μια αρκούντως πρωτότυπη ιστορία η οποία υιοθετεί θεμέλια και σκελετό κλασικού, λαϊκού παραμυθιού, τον οποίο ντύνει με τα τοιχώματα της ιστορίας της τέχνης. Έτσι, η δυστυχισμένη πριγκίπισσα και κόρη ενός βασιλιά καλείται να χαμογελάσει και κατόπιν ενός ντελάλη που το έκραξε παντού, παρελαύνουν χιλιάδες ενδιαφερόμενοι μέσα από τους οποίους ξεδιαλέγονται επτά κορυφαίες μορφές. Γιοχάνες Βερμέερ, Πάμπλο Πικάσο, Άντι Γουόρχολ, Φρίντα Κάλο, Χουάν Μιρό, Τζάκσον Πόλοκ και Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Επτά εκπρόσωποι που καθόρισαν την εξέλιξη της σύγχρονης τέχνης, που εκπροσωπούν διαφορετικά ρεύματα και ψυχισμούς. Καλλιτέχνες που μπορούν να πλησιαστούν από παιδιά, από μικρή ηλικία, και να συνδιαλλαγούν μαζί τους, πέρα από την προφανή επαφή με το ωραίο.

    Κυβισμός με τον Πικάσο, πρώιμος ιμπρεσιονισμός με τον Βερμέερ, ποπ αρτ με τον Γουόρχολ, αυτοπροσωπογραφίες μεταξύ ρεαλισμού και υπερρεαλισμού με την Κάλο, υπερρεαλισμός και σουρεαλισμός με τον Μιρό, αφηρημένος εξπρεσιονισμός με τον Πόλοκ, αναγεννησιακός απροσδιόριστος κόσμος που ευφυούς πολυκαλλιτέχνη Ντα Βίντσι. Νοιάζεται το παιδί για τα ονόματα και τα ρεύματα; Το μικρό ίσως όχι, όσο μεγαλώνει όμως, όλα αποκτούν μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Η συγγραφέας, άλλωστε, αποφεύγει οποιαδήποτε εγκυκλοπαιδική νύξη ή τεχνική ανάλυση, εντάσσει τους επτά καλλιτέχνες ως δρώντα, καθοριστικά μάλιστα, πρόσωπα της ιστορίας και της εξέλιξής της, αναπτύσσει συνδιαλλαγή με την αγέλαστη Λίζα με βάση κυρίαρχα χαρακτηριστικά της τέχνης ή του χαρακτήρα τους και με αυτόν τον τρόπο περιδιαβαίνει, κρατώντας από το χέρι τα παιδιά-αναγνώστες, σε ένα μεγάλο τόξο της τέχνης, που είναι ταυτόχρονα προσέγγιση χρωμάτων, φωτός και σκιάς και κυρίως διαχείριση και έκφραση συναισθημάτων, όπως πρωτίστως είναι η Τέχνη.

    Η αρμονική ενσωμάτωση των επτά καλλιτεχνών στη δομή ενός κατά βάση κλασικού παραμυθιού, ο ντελάλης, ο βασιλιάς και ο ιπποκόμος που συνυπάρχουν με Γουόρχολ και Βερμέερ (κ.α.) και η φαντασία ως δομικό χαρακτηριστικό της εξέλιξης της ιστορίας, δημιουργούν μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόσμιξη που αναβαθμίζει την αίσθηση του κλασικού σε κάτι σύγχρονο και φρέσκο. Παράλληλα, η έκταση του βιβλίου πέρα από τις σελίδες του σε καλλιτεχνικά ρεύματα, επιτεύγματα, ζωές, πρόσωπα της παγκόσμιας τέχνης, έργα τέχνης, είναι ανεκτίμητη, καθώς παιδιά και παιδαγωγοί/γονείς του μπορούν να τους ανοίξουν ασύνορους κόσμους δημιουργίας και εικαστικού πειραματισμού.

    Καθοριστική και σπουδαία η εικονογραφική ύπαρξη που ακούει στο όνομα Μάρια Μπαχά, η οποία δεν αναβαθμίζει απλώς την έκδοση με την ποιότητα και αισθητική των σχεδίων της, αλλά συμπλέκεται μαζί του μοναδικά, προβαίνει σε μία άρτια, παράλληλη αφήγηση μέσα από τις εικόνες, ακόμα και τις μικρολεπτομέρειές του, αναπτύσσει μια τρομερά δυναμική σχέση με το κείμενο, αναδεικνύει μέσα σε ελάχιστο κόσμο ολόκληρα καλλιτεχνικά ρεύματα και προσωπικότητες και τελικά αφήνει στον αναγνώστη, μικρό και μεγαλύτερο, την αίσθηση του ωραίου, μιας χειροποίητης αυθεντικότητας.

    Τα μοναδικά εσώφυλλα, που συχνά υποτιμούνται από εκδότες και δημιουργούς, εδώ είναι ένα αυτόνομο έργο τέχνης που ανοίγουν την πόρτα για το παλάτι της αγέλαστης πριγκίπισσας, ανοίγουν την πόρτα για να μπείτε στην ιστορία και να περιηγηθούμε σε έναν κόσμο δεν θα ξαναδούμε εντός του βιβλίου. Υπό αυτή την έννοια, ο αναγνώστης γίνεται ένας διαβάτης, ένας περαστικός ή ακόμα καλύτερα ένας προσκεκλημένος που μπαίνει σε ένα παλάτι όπου τον περιμένει μια ιστορία για τον κόσμο της τέχνης και του χαμόγελου που χάνεται και πρέπει να παλέψεις για να το βρεις. Ας μην ανοίξω και αυτήν την παράμετρο ως ενδεχόμενη νύξη στον κορεσμό του υπερυλισμού ή την κατάθλιψη της έλλειψης ομορφιάς και κινήτρων, γιατί πρέπει να γράφουμε δύο μέρες.

    Για αναγνώστες από 4,5-5 περίπου ετών με ορίζοντα τουλάχιστον όλο το δημοτικό.

    Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.

    Διαβάστε:

    “Η Λίζα και οι επτά ζωγράφοι είναι ένα πολυεπίπεδο βιβλίο, τόσο από πλευράς κειμένου και εικόνας, όσο και από πλευράς καλλιτεχνικού σχεδιασμού και τυποτεχνικών χαρακτηριστικών. Ένα «χειροποίητο» βιβλίο, που πατώντας γερά στην φόρμα του παραδοσιακού παραμυθιού μας επιτρέπει να χαλαρώσουμε στον κόσμο της φαντασίας ακροβατώντας ανάμεσα στο πιθανό και το παράδοξο.”

    Διαβάστε όλο το άρθρο της Αλέξας Αποστολάκη στο ELNIPLEX με αφορμή τα εσώφυλλα εδώ

    Η Χριστίνα Ανδρέου:

    Ποιος/-α είναι ο αγαπημένος-η σας από όσους δεν συμπεριλήφθηκαν και γιατί δεν… χώρεσε;

    Ο Γκόγια που προανέφερα. Ίσως γιατί προσωπικά δεν μπόρεσα ποτέ να χειριστώ με χιούμορ το έργο του, το δομικό συστατικό της «Λίζας».  Ίσως γιατί σκέφτηκα εξ αρχής πως γι’ αυτόν πρέπει να γράψω ένα ξεχωριστό βιβλίο.

    Διαβάστε όλη τη συνέντευξη της Χριστίνα Ανδρέου στο ELNIPLEX εδώ

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Η Λίζα και οι επτά ζωγράφοι
    Συγγραφέας: Χριστίνα Ανδρέου
    Εικονογράφος: Μάρια Μπαχά
    Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο, Σεπτέμβριος 2022
    Επιμέλεια-Διορθώσεις: Δημήτρης Παπακώστας
    Καλλιτ. επιμέλεια-Σελιδ.: Εριφύλη Αράπογλου-ενARTE
    Σελίδες: 36
    Μέγεθος: 19 Χ 27
    ISBN: 978-960-471-245-8

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular