More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΗ Μαύρη Καλλονή ή ένα βιβλίο γραμμένο στη γλώσσα των αλόγων, του...

    Η Μαύρη Καλλονή ή ένα βιβλίο γραμμένο στη γλώσσα των αλόγων, του Αντώνη Παπαθεοδούλου (εικ.: Ίρις Σαμαρτζή)

    Έκτο βιβλίο της σειράς Μικρά Μεγάλα Κλασικά, μιας σειράς που επιδιώκει να γνωρίσει κλασικά βιβλία της παγκόσμιας λογοτεχνίας στα παιδιά.

    Μετά τον Τομ Σόγερ, την Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων, τον Μόγλη, τις Μικρές Κυρίες και τον Δρ. Ντούλιτλ, έχουμε στάση στο σπουδαίο βιβλίο της Άννα Σιούελ Η Μαύρη Καλλονή που εκδόθηκε το μακρινό 1877 με τον τίτλο Black Beauty: His Grooms and Companions, the Autobiography of a Horse. Πρόκειται για την αυτοβιογραφία ενός αλόγου που γράφτηκε λίγους μήνες πριν το θάνατο της συγγραφέα η οποία το πρόλαβε πέντε μήνες στις προθήκες των βιβλιοθηκών και βιβλιοπωλείων, που αναδεικνύει τη σημασία της καλής μεταχείρισης των ζώων από τους ανθρώπους.

    Ο Αντώνης Παπαθεοδούλου και η Ίρις Σαμαρτζή έχουν αποδείξει πολλές φορές, μαζί και χώρια, την ποιότητά τους. Δεν πρόκειται να δείτε τίποτε λιγότερο από ό,τι έχετε δει στα προηγούμενα πέντε βιβλία της σειράς. Αν κάποιος πάλι, δεν έχει γνωρίσει τη σειρά αυτή, να πούμε συνοπτικά ότι επιχειρεί σε λίγες σελίδες να διασκευάσει ένα εκτενές λογοτεχνικό έργο, να το συστήσει ελκυστικά στα παιδιά και να φωτίσει τις βασικές γραμμές, αξίες και μηνύματά του. Με καλή προεργασία και μελέτη του πρωτοτύπου, με χιούμορ και εύρυθμη αφήγηση και την πάντοτε λεπτοδουλεμένη εικονογράφηση της Ίριδας Σαμαρτζή που αγκαλιάζει το κείμενο με την αισθητική της, οι δυο δημιουργοί προσφέρουν μια όμορφη αναγνωστική εμπειρία.

    Εν προκειμένω, έχουμε την πρωτοπρόσωπη αφήγηση της Μαύρης Καλλονής, που θυμάται τις πρώτες εικόνες του ως πουλάρι και τον κύριο Γκρέι που τους φρόντιζε, τους μιλούσε, τους τάιζε. Ύστερα τα παιδικά του χρόνια, την εκπαίδευσή του, το πετάλωμά του και τη φυγή του από τον κύριο Γκρέι και το πρώτο του σπίτι για το Μπέρτγουικ και την οικογένεια Γκόρντον, όπου γνώρισε την Τζίντζερ και τον Φτεροπόδη, το πόνι. Μετά πώς έσωσε τη ζωή του κυρίου Γκόρντον μια βροχερή νύχτα, πώς έτρεξε για να σώσει την κυρία Γκόρντον, πώς αισθανόταν όταν έβλεπε να κακομεταχειρίζονται τα ζώα. Μέχρι που έφυγε από το Μπέρτγουικ και μετακόμισε μαζί με την Τζίντζερ στην έπαυλη του Κόμη και της Κόμισσας, όπου δεν ήταν και πολύ εντάξει για τα άλογα τα πράγματα…Αλλά εδώ θα σταματήσω, τα υπόλοιπα θα τα βρείτε στο βιβλίο…

    Πόσο όμορφο δίνεται στους αναγνώστες αυτή η εποχή των αλόγων! Τότε που οι άνθρωποι τα υπολόγιζαν, τα αγαπούσαν (με τις προφανείς εξαιρέσεις ασφαλώς), τα είχαν ανάγκη, τότε που ένα άλογο σου έσωζε τη ζωή, σε πήγαινε και σε έφερνε παντού, σου κουβαλούσε όσα δε μπορούσαν δέκα άνθρωποι μαζί. Με τρυφερότητα και την αθωότητα ενός ζώου, όλος αυτός ο κόσμος αποτυπώνεται μέσα από την ευσύνοπτη αυτή προσέγγιση του Αντώνη Παπαθεοδούλου.

    Μικρά Μεγάλα Κλασικά.

    Για παιδιά 4-7 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    1994

    Main Titles (score) – Black Beauty OST-Danny Elfman

    Baby Beauty (score) – Black Beauty OST

    Kicking Up A Storm (score) – Black Beauty OST

    Wild Ride / Dream (score) – Black Beauty OST

    End Credits (score) – Black Beauty OST

    1972

    Black Beauty Theme (Galloping Home)

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Η Μαύρη Καλλονή ή ένα βιβλίο γραμμένο στη γλώσσα των αλόγων
    Συγγραφέας: Αντώνης Παπαθεοδούλου
    Εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή
    Σειρά : Μικρά μεγάλα κλασικά
    Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, Οκτώβριος 2020
    Διόρθωση: Μάνος Μπονάνος
    Σελίδες: 36
    Μέγεθος: 24 Χ 22
    ISBN: 978-960-484-617-7

     

    RELATED ARTICLES

    Most Popular