More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΟ κώδικας της μνήμης, του Αλεξάντερ Λόυντ

    Ο κώδικας της μνήμης, του Αλεξάντερ Λόυντ

    Ο δρ Αλεξάντερ Λόυντ μου ήταν παντελώς άγνωστος. Μετά από αυτό το βιβλίο μου είναι απολύτως αγαπητός. Ξεχάστε αυτά τα “Η μέθοδος των 10 λεπτών για να απελευθερωθούμε από τα τραύματα του παρελθόντος”. Ίσως να τα καταφέρετε, ίσως και όχι. Αυτό έχει ελάχιστη σημασία. Ο Λόυντ, πάνω από όλα, φτιάχνει ένα υπέροχο ανάγνωσμα που θα σκάψει βαθιά μέσα σας, θα σας ξεψαχνίσει, θα πιάσετε τον εαυτό σας να λέει συνεχώς “οχ, κι εγώ έτσι είμαι, μου συνέβη κι εμένα αυτό” και άλλα τέτοια.

    “Σε αυτό το βιβλίο, θα μοιραστώ μαζί σας μια καινούρια προσέγγιση της θεραπευτικής και της προσωπικής ανάπτυξης, που ονομάζεται “ανασχεδιασμός της μνήμης”. Στοχεύει κατευθείαν στην πηγή των προβλημάτων που σας κρατούν πίσω στη ζωή, είτε είναι σωματικά είτε συναισθηματικά είτε ακόμα και πρακτικά, και σας επιτρέπει να τα υπερβείτε, κυρίως όταν καμία άλλη μέθοδος δεν φαίνεται να έχει αποτέλεσμα”.

    Είναι απολύτως ειλικρινής. Ο Λόυντ παρουσιάζει μια θεωρία για το πώς λειτουργούν οι αναμνήσεις μας και γιατί αποτελούν την πηγή όλων των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε στη ζωή μας. Παράλληλα, ο Λόυντ παρέχει μια διαδικασία η οποία βοηθά τον αναγνώστη να ανασχεδιάσει τις αναμνήσεις του και να θεραπεύσει κάθε πρόβλημα στην πηγή του.

    Ο Λόυντ τονίζει ότι οι άνθρωποι είναι προγραμματισμένοι να αγαπάνε, να κυβερνώνται από την καρδιά τους η οποία φιλτράρει κάθε βίωμα και αναλαμβάνει τα ηνία σε κάθε σχεδόν δύσκολη στιγμή της ζωής τους, ενώ εξαιρετικά σημαντική είναι η άποψή του ότι η ερμηνεία μας αποτελεί μέρος της ίδιας της ανάμνησης, ο τρόπος δηλαδή που ερμηνεύουμε το αρχικό συμβάν:
    “Σκεφτείτε τις αναμνήσεις σας σαν να είναι οργανωμένες με κάποιο σύστημα αρχειοθέτησης. Κάθε ανάμνηση έχει επάνω της κάποια πινακίδα ή ετικέτα. Ενδεχομένως  στον υπολογιστή σας να έχετε αρχεία με τίτλους όπως “Δουλειές που πρέπει να γίνουν”, “Ψώνια” ή “Έξοδα”. Μπορείτε πολύ εύκολα να πάτε στον φάκελο που έχει τίτλο “Δουλειές” και να βρείτε όλα τα σχετικά αρχεία σας. Κάθε αρχείο βρίσκεται κάπου, είτε τα έχετε οργανώσει πολύ εξειδικευμένα, όπως για παράδειγμα “Δουλειές, Μάιος 2015”, είτε τα έχετε οργανώσει με πιο γενικό τρόπο, σαν ένα αρχείο στην επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή σας.
    Αν λοιπόν ανοίξετε στον υπολογιστή σας, ο οποίος λειτουργεί παρόμοια με τον εγκέφαλό σας, μπορείτε να κάνετε μια έρευνα για όλα σας τα αρχεία, και ο υπολογιστής θα σας εμφανίσει οτιδήποτε συνδέεται με μια συγκεκριμένη λέξη ή φράση-κλειδί.
    Η διαφορά είναι πως οι ετικέτες που υπάρχουν στον νου σας δεν είναι “Δουλειές”, “Ψώνια” ή “Έξοδα” αλλά είναι του τύπου “Θυμός”, “Συγχώρηση”, “Αυτοεκτίμηση”, “Ταυτότητα”, “Ασφάλεια” και “Ζήτημα Ζωής και Θανάτου”.
    Αυτές οι ετικέτες αντιπροσωπεύουν την ερμηνεία που εσείς οι ίδιοι δίνετε στις αναμνήσεις σας.” (σελ. 105-106).

    Ο Λόυντ μπαίνοντας στο κυρίως θέμα της μελέτης του, δίνει μεγάλη σημασία στη μεταβίβαση του νοήματος που δίνουμε σε σημαντικά ζητήματα που έχουμε καταχωρήσει ως “ζωής ή θανάτου” και προτείνει την συγκράτησή μας κάθε φορά που λέμε ή νιώθουμε πώς κάτι μας “σκοτώνει”. Επόμενος τομέας στον οποίο εκδηλώνεται η μεταβίβαση είναι η οι συσσωρευμένες τραυματικές αναμνήσεις τις οποίες κληρονομούμε γενετικά…

    “Το καθετί που είναι αποθηκευμένο μέσα στην καρδιά σας σας συμβαίνει εδώ και τώρα, είκοσι τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο, χωρίς ανάπαυλα. Το ασυνείδητό σας δεν κάνει καμία διάκριση ανάμεσα σε παρόν, παρελθόν και μέλλον, ούτε ανάμεσα σε πραγματικό και φανταστικό. Η καρδιά σας αντιμετωπίζει αυτές τις αναμνήσεις ως την τωρινή σας πραγματικότητα, ακόμα και αν ο συνειδητός σας νους δεν έχει την παραμικρή ιδέα πως βρίσκονται εκεί”.

    … και τελευταίος τομέας η μεταβίβαση της σημασίας που έχουν οι αναμνήσεις μας, όπου ισχυρίζεται ότι οι άνθρωποι έχουμε αναπτύξει  την τάση να αποδίδουμε σε κάθε ανάμνηση την πιο αρνητική ερμηνεία ή σημασία.

    Και αφού ο Λόυντ αποκηρύξει το άγχος ως απολύτως ανασταλτικό και επιβαρυντικό παράγοντα για κάθε δημιουργικό βηματισμός προς τα εμπρός, περνά στο δεύτερο μέρος του βιβλίου του όπου αναπτύσσει λεπτομερώς την περίφημη τεχνική ανασχεδιασμού της μνήμης. Το παρελθόν καθορίζει το παρόν και το μέλλον μας. Και αν αλλάξουμε τον τρόπου με τον οποίο ανακαλούμε και αναδιηγούμαστε την ιστορία μας, τότε αλλάζουμε σκέψεις, αλλάζουμε τρόπο ζωής. Η μέθοδος του Λόυντ, η Τεχνική Ανασχεδιασμού της Μνήμης, σε εξασκεί να ανασχηματίζεις επώδυνες εμπειρίες, σκέψεις και συναισθήματα και να οδηγείσαι σε γρήγορη ανακούφιση, μέσω του ελέγχου, του μετασχηματισμού της ενέργειας μέσα στο σώμα μας, αρχή θεμελιώδης στην οποία, πιστεύει, ότι θα βασίζεται η μελλοντική ιατρική. Μεγάλη σημασία αποδίδει, όπως πολλοί ψυχολόγοι και άλλοι επιστήμονες νωρίτερα, στην ψυχολογική προσαρμογή που μας επιτρέπει να προσαρμοζόμαστε σε οποιαδήποτε  κατάσταση, είτε πρόκειται για επιτυχίες είτε για τραγωδίες.

    Η ανάγνωση του βιβλίου του Λόυντ είναι μια αληθινή εμπειρία, που αναμοχλεύει το παρελθόν μας, αναστατώνει, επανατακτοποιεί και βοηθάει σε ανάκτηση δεδομένων που είναι απαραίτητα για να πετάξουμε στα σκουπίδια όλο τον αρνητισμό και την τοξικότητα που ασφαλώς μας είναι άχρηστη.

    Αξίζει τον κόπο να το διαβάσετε, να το μελετήσετε ενδελεχώς, να δείτε τον εαυτό σας με μια άλλη ματιά.

    Εκδόσεις Διόπτρα.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Anastasia-Journey To The Past-Instrumental

    Depeche Mode – Peace (original instrumental)

    Time – Hans Zimmer

    Ein Mensch – Ein Schmetterling

    Apparat – Goodbye – Dark Theme Song

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
    Τίτλος: Ο κώδικας της μνήμης
    Συγγραφέας: Alexander Loyd
    Τίτλος πρωτοτύπου: The memory code
    Μετάφραση: Ουρανία Τουτουντζή
    Εκδόσεις: Διόπτρα, Οκτώβριος 2020
    Επιμέλεια-Διόρθωση: Βίκυ Κατσαρού
    Σχεδ. εξωφύλλου: Ελένη Οικονόμου
    Σελίδες: 392
    Μέγεθος: 14 Χ 20,5
    ISBN: 978-960-653-069-2

     

    Κατερίνα Γούδα
    Κατερίνα Γούδα
    Εικαστικός, Craft Maker
    RELATED ARTICLES

    Most Popular