More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΗ μυστική πόρτα, της Τζένης Κουτσοδημητροπούλου (εικ.: Ράνια Ηλιάδου)

    Η μυστική πόρτα, της Τζένης Κουτσοδημητροπούλου (εικ.: Ράνια Ηλιάδου)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 4+ (target 4,5-6,5) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Αν μπορείς κοίταξε τον φόβο κατάματα και
    ο φόβος θα φοβηθεί και θα φύγει.
    Νίκος Καζαντζάκης

    Η Ρωξάνη έχει έναν τρόπο μοναδικό να φεύγει από την πραγματικότητα και να ζει σε κόσμους φανταστικούς. Έχει  μια μαγική ικανότητα να ανοίγει μια πόρτα μυστική και να ζει κάθε βράδυ νέες περιπέτειες. Όλα ξεκίνησαν ένα απόγευμα που ζωγράφιζε και εντελώς ξαφνικά είχε την ιδέα να ζωγραφίσει μια μεγάλη πόρτα ορθάνοιχτη. Ήταν σαν να άνοιγε την πόρτα σε έναν κόσμο φανταστικό γεμάτο χρώματα, με πανύψηλα δέντρα και πολύχρωμα λουλούδια και στο βάθος ένα ποταμάκι. Μύριζε άνοιξη…

    Η μαμά της ενθουσιάστηκε και την κρέμασε στον τοίχο. Το ίδιο βράδυ η Ρωξάνη είδε την πόρτα να μεγαλώνει. Μόλις πλησίασε πιο κοντά, εντελώς ξαφνικά βρέθηκε στην πλαγιά ενός  λόφου. Συνάντησε έναν ξυλοπόδαρο και μαζί του ταξίδεψε με το ανεμόπτερο του πάνω από την πόλη. Πόσο όμορφα ήταν! Ξαφνικά άρχισε να νοιώθει ότι πέφτει και δεν μπορούσε να κρατηθεί άλλο και προσγειώθηκε… στο κρεβάτι της!

    Κάθε βράδυ η Ρωξάνη ξετρύπωνε από τη μυστική πόρτα και ζούσε μια διαφορετική ιστορία. Ένα βράδυ ακολούθησε έναν βάτραχο και βρέθηκε σ’ ένα ποτάμι. Ο βάτραχος μ’ ένα πήδημα βρέθηκε στην απέναντι όχθη. Όμως η Ρωξάνη δεν ήξερε κολύμπι και ξάφνου γλίστρησε κι έπεσε μέσα στα ορμητικά νερά. Φώναξε βοήθεια όμως ευτυχώς μετά από λίγο βρέθηκε πάλι πίσω στο δωμάτιο της. Πόσο τρόμαξε! Πήρε αμέσως τα χρώματα και ζωγράφισε ένα ξύλινο γεφύρι ώστε την επόμενη φορά να μη βρεθεί σε κίνδυνο.

    Η Ρωξάνη σε δυο μέρες είχε παράσταση με τις φίλες της στο μπαλέτο. Όπως είναι φυσικό για το μικρό κορίτσι ήταν πολύ σημαντικό γεγονός και το άγχος την είχε κυριεύσει. Έτσι το βράδυ στα όνειρά της έβλεπε ότι είχε αρχίσει η παράσταση και ενώ όλες οι φίλες της ήταν στη θέση τους, εκείνη ήταν με τις πυτζάμες και δεν μπορούσε να κουνηθεί.

    Άραγε θα καταφέρει η Ρωξάνη να ξεπεράσει τους φόβους της; Ποιος θα τη βοηθήσει να καταλάβει ότι είναι μόνο όνειρα; Πώς θα καταφέρει να αντιμετωπίσει κάθε δύσκολη κατάσταση χωρίς να χάνει την ψυχραιμία της;

    Η Τζένη Κουτσοδημητροπουλου προσεγγίζει το άγχος στην παιδική ηλικία και δημιουργεί μια ιστορία που περιγράφει μέσα από αναπαραστατικές εικόνες τον μηχανισμό άμυνας ενός μικρού κοριτσιού και πώς βιώνει το άγχος της παιδικής ηλικίας. Το άγχος είναι μια φυσιολογική αντίδραση που συμβαίνει ακόμη και στα παιδιά. Όταν ένας οργανισμός έρχεται αντιμέτωπος με στρεσογόνους παράγοντες, το νευρικό σύστημα απελευθερώνει ορμόνες του στρες. Η καρδιά χτυπά γρήγορα, οι μύες σφίγγονται, η πίεση αυξάνεται και η αναπνοή επιταχύνεται. Πολλές φορές το άγχος λειτουργεί θετικά και μας κρατά σε εγρήγορση για να αντιμετωπίσουμε μια δύσκολη κατάσταση. Άλλες φορές όμως μπορεί να μας δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα όταν παραμένουν τα συμπτώματα για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

    Η μυστική πόρτα αποτελεί ένα μαγικό τέχνασμα για την μικρή Ρωξάνη για να δραπετεύει από την πραγματικότητα. Ονειρεύεται μέρη ονειρικά και ταξίδια του νου. Όταν βρίσκεται σε κίνδυνο καταφέρνει την τελευταία στιγμή να αποδράσει και να επιστρέψει στην ασφάλεια του δωματίου της. Πάντα στη σκέψη της υπάρχει η θαλπωρή της αγκαλιάς της μαμάς της. Εκείνη καταλαβαίνει τους φόβους της και έχει τον τρόπο να την ηρεμεί με μια αγκαλιά.

    Η εικονογράφηση από τη Ράνια Ηλιάδου συνοδεύει αρμονικά το κείμενο και αποτυπώνει με παλ αποχρώσεις του γκρι, του πράσινου, του πορτοκαλί τα ονειρικά ταξίδια της. Τα σκίτσα της με έμφαση στη λεπτομέρεια παραπέμπουν σε κομμάτια της ιστορίας που μπορούν να αναλυθούν από τα παιδιά και να γίνει αναφορά στους ήρωες. Ο ξυλοπόδαρος πετάει με ανεμόπτερο, ο βάτραχος φοράει γιλέκο και γυαλιά και κρατάει ένα βιβλίο, στο ποτάμι βλέπουμε να επιπλέουν ένα ζευγάρι πουεντ μπαλέτου, στο τραπέζι με την πράσινη τσόχα η Ρωξάνη παίζει ντόμινο με βασιλιάδες και βασίλισσες.

    Στο βιβλίο θα ανακαλύψετε πως να φτιάξετε ονειροπαγίδες με κορδέλες και χάντρες και θα  μοιραστείτε τους φόβους σας. Κάθε φόβος πηγάζει από μια κατάσταση που βιώνουμε και θέλουμε να τον κρατήσουμε μυστικό από τους άλλους. Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε τον φόβο μας είναι να τον μοιραστούμε με κάποιο αγαπημένο πρόσωπο και να τον αντιμετωπίσουμε. Μια μυστική πόρτα περιμένει να την ανοίξουμε και να βρεθούμε στα πιο απίθανα μέρη. Μαζί με την ηρωίδα της ιστορίας τη Ρωξάνη, θα ανακαλύψετε την αξία των παραμυθιών. Ένα καλό βιβλίο είναι πάντα ο καλύτερος τρόπος για να κάνεις τα πιο μαγικά ταξίδια…

    Για αναγνώστες από 4,5-5 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική.

    Με μια ματιά

    • Η Τζένη Κουτσοδημητροπουλου προσεγγίζει το άγχος στην παιδική ηλικία και δημιουργεί μια ιστορία που περιγράφει μέσα από αναπαραστατικές εικόνες τον μηχανισμό άμυνας ενός μικρού κοριτσιού και πώς βιώνει το άγχος της παιδικής ηλικίας. Η εικονογράφηση από τη Ράνια Ηλιάδου συνοδεύει αρμονικά το κείμενο και αποτυπώνει με παλ αποχρώσεις του γκρι, του πράσινου, του πορτοκαλί τα ονειρικά ταξίδια της.
    • Στο βιβλίο θα ανακαλύψετε πως να φτιάξετε ονειροπαγίδες με κορδέλες και χάντρες και θα  μοιραστείτε τους φόβους σας.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Παιδική Χορωδία Σπύρου Λάμπρου – Ουράνιο Τόξο

    Παιδική Χορωδία Σπύρου Λάμπρου – Όνειρά Μου Παιδικά

    Το βαλς των χαμένων ονείρων – Μάνος Χατζηδάκης

    Θάλασσα – Σταμάτης Σπανουδάκης

    Κύματα – Σταμάτης Σπανουδάκης

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Η μυστική πόρτα
    Συγγραφέας: Τζένη Κουτσοδημητροπούλου
    Εικονογράφος: Ράνια Ηλιάδου
    Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική, Νοέμβριος 2021
    Επιμέλεια: Γιώτα Γκότση
    Γραφιστική επιμέλεια: Dtp Ελληνοεκδοτικής Δάφνη Κουλούρη
    Σελίδες: 48
    Μέγεθος: 22 Χ 22
    ISBN: 978-960-563-455-1

     

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular