More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο12-15 ετώνΤο μικρό ικιγκάι - Πώς να βρεις τον δρόμο σου στη ζωή,...

    Το μικρό ικιγκάι – Πώς να βρεις τον δρόμο σου στη ζωή, των Έκτορ Γκαρθία και Φρανσέσκ Μιράλλιες (μετ.: Α. Δημητρούκα)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 12-13+   – Βιβλίο γνώσεων και αυτοβελτίωσης για εφήβους+

    Μόλις ο εξερευνητής είναι έτοιμος θα του εμφανιστεί ο δρόμος του
    Παροιμία Ζεν

    Όταν ήρθε στα χέρια μας το βιβλίο Ικιγκάι- Τα μυστικά της Ιαπωνίας για μια μακρά και ευτυχισμένη ζωή, των Έκτορ Γκαρθία και Φρανσέσκ Μιράλλιες είχαμε νιώσει κάτι σαν δέος. Αυτοί οι δυο είχαν πιάσει μια άκρη από ένα νήμα που δεν αποτελεί ένα εγχειρίδιο αυτοβελτίωσης του σωρού αλλά μια θαυμάσια φιλοσοφία και στάση ζωής που αποκάλυπτε την κρυμμένη Ιαπωνία. Γιατί αν ρωτήσεις τον μέσο ενήλικα ή και έφηβο να σου πει κάτι για την Ιαπωνία, θα φτάσει να σου πει πέντε χύμα καλτ περιγράμματα: γκέισες, σαμουράι, τεχνολογία, Τόκιο, ουρανοξύστες, τέλος. Δεν ξέρει τίποτε άλλο. Αλλά αυτό δεν είναι ένα βιβλίο για την Ιαπωνία. Είναι ένα βιβλίο για σένα και μόνο για σένα. Απλά αυτό το παράξενο Ικιγκάι έρχεται από τις υπόγειες υδρορροές της χώρας του ανατέλλοντος ηλίου.

    Τι είναι το Ικιγκάι λοιπόν; ΊΚΙ= Ζωή και Γκάι=αξίζει τον κόπο. Κυριολεκτικά είναι η ζωή που αξίζει τον κόπο. Και για να το κάνω πιο ενδιαφέρον το Ικιγκάι είναι αυτό που σε βοηθά να φτιάξεις μια ζωή που αξίζει τον κόπο να τη ζήσεις. Όλοι έχουμε ένα ικιγκάι, έναν λόγο ύπαρξης. Αλλά ποιο είναι το δικό μου και το δικό σου; Πιθανότατα δεν είναι το ίδιο. Υπάρχει κάποιος προορισμός; Κάποια αποστολή στη ζωή μας; Ποια είναι η αποστολή που δίνει νόημα στην ύπαρξή σου;

    Για να το εξηγήσουμε πιο απλά, ικιγκάι είναι ο λόγος για τον οποίο σηκώνεσαι από το κρεβάτι, και δεν εννοούμε όταν χτυπάει το ξυπνητήρι για να πας στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο ή στη δουλειά. Είναι σαν μια εσωτερική κινητήρια δύναμη, ένα όραμα, που σε ωθεί να ξεκινήσεις τη μέρα σου“.

    Μην πανικοβάλλεστε: το 99% των νέων δεν ξέρει ποιο είναι το Ικιγκάι του και μεταξύ μας και στους τριαντάρηδες και σαραντάρηδες να ψάξεις, το ποσοστό παραμένει δραματικά υψηλό. Γι’ αυτό, για να μη γίνει η ζωή σου ένα “αδειανό πουκάμισο“, να μην κάνεις το πέρασμά σου από τον αγαπητό πλανήτη ένα ανούσιο “άθροισμα ημερών” όπου τα πνευμόνια σου σαν μηχάνημα εντατικής βάζουν και βγάζουν αέρα περιττό για την ανθρωπότητα, κάποτε και επικίνδυνο.

    Αυτοί οι δυο τύποι που έμαθαν εμένα και ίσως εσάς τι είναι το Ικιγκάι, έχουν πραγματικά να πουν πολλά. Και μη νομίζετε ότι ήξεραν από τα πέντε τους το ικιγκάι και την αποστολή τους. Ο Έκτορ Γκαρθία απέκτησε την πρώτη του κονσόλα στα δεκατρία του και ολημερίς έπαιζε Σούπερ Μάριο. Στα δεκαοκτώ ξεκίνησε σπουδές στην πληροφορική, ύστερα πήρε υποτροφία στο CERN, αλλά μετά διαπίστωσε ότι δεν του πολυάρεσε αυτό. Επέστρεψε έτσι στο πρώτο του ικιγκάι: να δουλέψει στη βιομηχανία των βιντεοπαιχνιδιών. Όχι μόνο τα κατάφερε αλλά θεωρείται ένα μεγάλο όνομα στο χώρο. Ενδεικτικά το 2007 δημιούργησε την πρώτη διεθνή εκδοχή του Twitter, όταν ακόμα αυτό ήταν άγνωστο. Έγραψε βιβλία, μετά παράτησε το γράψιμο, για χρόνια ένιωθε άρρωστος. Ώσπου συναντά έναν ταξιδιώτη με το όνομα Σέρπα που ήταν στην πραγματικότητα ο Φρανσέσκ Μιράλλιες. Αυτός ήθελε από παιδί να γίνει αστροναύτης και να ταξιδέψει στη Σελήνη. Αρχικά γράφτηκε στην ψυχολογία, πέρασε στη σχολή δημοσιογραφίας, μετά τα παράτησε όλα κι άρχισε να δουλεύει σε ένα μπαρ καλλιτεχνών. Την επόμενη χρονιά άρχισε να σπουδάζει αγγλική φιλολογία. Τη βαρέθηκε κι αυτή και έπιασε τη γερμανική φιλολογία, την οποία άφησε για λίγο για να εργαστεί ως εθελοντής σε καταυλισμό προσφύγων στα Βαλκάνια. Η ζωή του είχες άλλες τόσες αλλαγές στροφής, αλλαγή προσανατολισμού και πορείας. Συχνά φαινόταν να μην ξέρει τι θέλει και προς τα πού να πάει. Ώσπου κάποιος του είπε: “Φρανσέσκ, για σένα το σταθερό είναι η αλλαγή“.

    Σε μια βόλτα τους, ο Φρανσέσκ είπε στον Έκτορ “Είσαι πολύ καλός στο να ανακαλύπτεις περίεργες πληροφορίες και στο να συνενώνεις οτιδήποτε μαθαίνεις”. Πρώτη φορά κάποιος του έλεγε κάτι τέτοιο. Σε μια άλλη βόλτα αποφάσισαν να γράψουν μαζί ένα βιβλίο και να το πουν… Ικιγκάι! Αυτοί οι δυο, συχνά αποπροσανατολισμένοι στη ζωή τους, τύποι, έφτιαξαν ένα ακόμα θαυμάσιο βιβλίο που πιάνει και τις μικρότερες ηλικίες. Για να τους δείξουν ότι η ζωή δεν παγιώνεται στα 15 και στα 18 και μετά δεν αλλάζει, για να τους διώξει το άγχος της απόλυτης στοχοπροσήλωσης, για να τους οδηγήσει να γνωρίσουν αυτό που δεν τους αρέσει ώστε να φτάσουν σε αυτό που τους αρέσει, να ταξιδέψουν μέσα στη ζωή με τον τρόπο τους, ακολουθώντας τους στόχους τους και εκπληρώνοντας την αποστολή που θα δίνει νόημα στη ζωή τους.

    Το θεωρείτε λίγο; Γιατί σε μένα μοιάζει σχεδόν τα πάντα. Αυτό το “Τι θέλω να κάνω στη ζωή μου;” βασάνισε και βασανίζει εκατομμύρια. Αυτό το “δεν ξέρω τι να σπουδάσω, τι μου αρέσει και πού να εργαστώ” το ίδιο.

    Να χαράζει η αυγή και να έχεις έναν ιερό λόγο που κινητοποιεί κάθε κύτταρό σου να σηκωθείς και να ζήσεις με δύναμη τη μέρα. Να χαράζει και να ευγνωμονείς.

    Κάθε έφηβος και νέος πρέπει να διαβάσει αυτό το βιβλίο. Κάθε εκπαιδευτικός και γονιός πρέπει να διαβάσει και να μπει στο μεδούλι αυτού του βιβλίου. Ενός βιβλίου απλού, ευκολοδιάβαστου και γεμάτου νόημα και σκέψεις. Τελεία και παύλα.

    Μετάφραση Αγαθή Δημητρούκα.

    Για αναγνώστες από 12-13 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Πατάκη.

    ΥΓ: Μην περπατάς πίσω μου,
    μπορεί να μη σε οδηγήσω.
    Μην περπατάς μπροστά μου,
    μπορεί να μη σ’ ακολουθήσω.
    Απλά περπάτα δίπλα μου
    και γίνει φίλος μου.
    (Αλμπέρ Καμύ)

    “Αν νιώθεις ότι σου λείπει κάτι και στηρίζεσαι σε κάποιον άλλο, όταν αυτός ο άλλος απομακρυνθεί, θα καταρρεύσεις. Γι’ αυτό στις όμορφες ιστορίες αγάπης δεν υπάρχουν τα μισά πορτοκάλια…”
    Έκτορ Γκαρθία, Φρανσέσκ Μιράλλιες

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    Με μια ματιά

    • Τι είναι το Ικιγκάι λοιπόν; ΊΚΙ= Ζωή και Γκάι=αξίζει τον κόπο. Κυριολεκτικά είναι η ζωή που αξίζει τον κόπο. Και για να το κάνω πιο ενδιαφέρον το Ικιγκάι είναι αυτό που σε βοηθά να φτιάξεις μια ζωή που αξίζει τον κόπο να τη ζήσεις. Όλοι έχουμε ένα ικιγκάι, έναν λόγο ύπαρξης. Αλλά ποιο είναι το δικό μου και το δικό σου; Κάθε έφηβος και νέος πρέπει να διαβάσει αυτό το βιβλίο. Κάθε εκπαιδευτικός και γονιός πρέπει να διαβάσει και να μπει στο μεδούλι αυτού του βιβλίου. Ενός βιβλίου απλού, ευκολοδιάβαστου και γεμάτου νόημα και σκέψεις. Τελεία και παύλα.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Liszt – Hungarian Rhapsody No. 2

    Tchaikovsky – Piano Concerto 1 (B Flat Minor)

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Το μικρό ικιγκάι – Πώς να βρεις τον δρόμο σου στη ζωή
    Τίτλος πρωτοτύπου: Ikigai para toda la familia (Ikigai for young readers – How to find your path in life)
    Συγγραφέας: Έκτορ Γκαρθία (Κιράι), Φρανσέσκ Μιράλλιες
    Εικονογράφηση εξωφ.: Θέντα Μιμηλάκη
    Εκδόσεις: Πατάκη, Νοέμβριος 2021
    Μετάφραση: Αγαθή Δημητρούκα
    Διορθώσεις: Ευαγγελία Δάλκου
    Σελιδοποίηση/ υπ. εκδ: Φαίη Κολοκυθά
    Σελίδες: 176
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-960-16-8946-3

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular