More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧΛ-20194-7 ετώνΗ φάλαινα, το αγόρι και η θάλασσα ανάμεσά τους, της Πέρσας Ζαχαριά

    Η φάλαινα, το αγόρι και η θάλασσα ανάμεσά τους, της Πέρσας Ζαχαριά

    Πρώτο silent/wordless picture book (εικονογραφημένο βιβλίο χωρίς λόγια) για τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο και θα το χαρακτήριζα εντυπωσιακό. “Η φάλαινα, το αγόρι και η θάλασσα ανάμεσά τους” της Πέρσας Ζαχαριά δεν είναι ένα συνηθισμένο βιβλίο, ειδικά στα εγχώρια πράγματα. Αφενός είναι διηλικιακό, απευθύνεται δηλαδή σε περισσότερες της μιας ηλικίες, άρα και σε παιδιά και σε… μη παιδιά (ενήλικες). Αφετέρου, η απουσία λέξεων, εξασκεί τους αναγνώστες του σε ένα πλήθος δεξιοτήτων: φαντασία, προσωπικές υποθέσεις/αποδόσεις, έκφραση, συμμετοχή/διάδραση, γραμματισμός, δημιουργική γραφή/ανάγνωση. Θα έλεγα ότι αποτελεί, όπως τα περισσότερα βιβλία του είδους, μια μοναδικά αυθεντική διανοητική άσκηση και δοκιμασία, μια αντίστροφη διαδικασία από το να προσπαθείς να εικονογραφήσεις μια ιστορία solo κείμενο.

    Τι έχουμε στο βιβλίο αυτό; Μια φάλαινα και ένα αγόρι συναντιούνται στην θάλασσα και σταδιακά απομακρύνονται. Κανείς δε ξέρει γιατί αποχωρίζονται, έχουμε όμως μια συγκίνηση κατά τον αποχωρισμό που φανερώνει μια μη εχθρική συνάντηση.

    Η σταδιακή μετακίνηση της φάλαινας και του αγοριού στις σελίδες του βιβλίου, η συνεχής τροποποίηση των μεγεθών (της φάλαινας κυρίως) και της θέσης τους στο χώρο (θάλασσα) θυμίζουν τα σχέδια των πρώτων cartoon με τα ελάχιστα διαφοροποιημένα διαδοχικά καρέ, καθώς και την τεχνική στοπ motion. Φυλλομετρώντας το γρήγορα θα του χάριζες την ταχύτητα και την κίνηση που τρέχουν σε replay. Αυτή η αργή μετάβαση τους, μαζί με την απουσία λέξεων, αναβιβάζει την εικόνα στο κυρίαρχο και μόνο μέσο αφήγησης (άρα η εικόνα αφηγείται) και αναδεικνύει τον δυναμικό της χαρακτήρα στα εικονογραφημένα βιβλία εν γένει.

    Αξίζει τον κόπο να μυηθούν τα παιδιά σε αυτό το είδος λογοτεχνίας (πολλή συζήτηση διεξήχθη παγκοσμίως αν τα βιβλία χωρίς λόγια αποτελούν λογοτεχνία), ένα είδος που παρέχει πάμπολλες ευκαιρίες γλωσσικής έκφρασης, παιχνιδιού, εικαστικού πειραματισμού, σωματικού θεάτρου κ.α. Πόσο μάλλον όταν έχουμε μια εξόχως λυρική ιστορία, χωρίς πλοκή και γεγονότα, μια απλή συνάντηση όπου το πως προκλήθηκε και το τι διημείφθη κατά τη μικρή διάρκειά της. Υπέροχη ευκαιρία είναι για παιδιά κάθε ηλικίας, καθώς και για ετερόκλητες ομάδες όπου συμμετέχουν παιδιά από διαφορετικά γλωσσικά περιβάλλοντα και αφετηρίες, αλλά και ομάδες μικρής ζύμωσης και επικοινωνίας.

    Θα ήταν απλό να πεις “βάλε λόγια”. Μα δεν είναι μόνο τα λόγια. Είναι να χτίσεις εσύ, μικρέ ή μεγάλε αναγνώστη, όλη την ιστορία, να αιτιολογήσεις, να αποτυπώσεις, να φτιάξεις κάτι από την αρχή. Η πρόκληση είναι μεγάλη. Μην την αγνοήσετε.

    Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.

    Διακρίσεις

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Η φάλαινα, το αγόρι και η θάλασσα ανάμεσά τους
    Συγγραφέας: Πέρσα Ζαχαριά
    Εικονογράφηση: Πέρσα Ζαχαριά
    Επιμέλεια-σελιδοποίηση: Εριφύλη Αράπογλου
    Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο, 2018
    Σελίδες: 36
    Μέγεθος: 16 Χ 16
    ISBN: 978-960-471-181-9

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular