More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΟι Βιβλιοναύτες: Το σκοτεινό φως, του Θοδωρή Τσεκούρα

    Οι Βιβλιοναύτες: Το σκοτεινό φως, του Θοδωρή Τσεκούρα

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 8+ (target 9-14) – Μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας

    Πέρα μακριά, στον αχαρτογράφητο βούρκο της πιο πληκτικής περιοχής του δυτικού σπειροειδούς άκρου του Γαλαξία βρίσκεται ένας μικρός, ασήμαντος, κίτρινος ήλιος.
    Η πρώτη πρόταση από το θρυλικό «Γυρίστε το Γαλαξία με Ωτοστόπ» του Ντάγκλας Άνταμς

    Δεύτερο βιβλίο για τους ενδιαφέροντες Βιβλιοναύτες του Θοδωρή Τσεκούρα

    Περί τίνος πρόκειται

    “Και επίσης σταμάτα να μιλάς για αυτό το πράγμα. Δεν είμαι ήρωας. Εσύ είσαι πιο ήρωας από μένα. Εμένα απλώς μου αρέσει να διαβάζω βιβλία. Αυτό που έγινε, έγινε. Τελείωσε. Δεν το ζήτησα εγώ να γίνει και δεν θέλω να ξαναγίνει”, αποπήρε ο Ωρίωνας τη φιλή του, τη Μπλε, καθώς αυτή του θύμιζε συνεχώς το “ένδοξο παρελθόν του” (βλέπε πρώτο βιβλίο).

    Είναι αποφασισμένος να μην ξαναμπλεχτεί σε νέες περιπέτειες. “Να σου πω κάτι; Κακώς σ΄το είπα. Σου το είπα επειδή είσαι η καλύτερή μου φίλη και σε κάποιον έπρεπε να το πω, αλλά δεν αντέχω να το αναφέρεις συνέχεια. Δεν θέλω να το θυμάμαι. Θέλω τα πράγματα να είναι κανονικά. Να πηγαίνουμε σχολείο, να έχουμε μαθήματα, να βαριέμαι, να κάνουμε πλάκα, με τους δασκάλους… Αυτά. Τίποτα άλλο. Δεν είμαι ήρωας, δεν είμαι αστροναύτης, δεν είμαι τίποτα. Είμαι ένα κανονικό παιδί.”

    Και εκείνη την ώρα, ένα ρομπότ, προσγειωνόταν στην αυλή του σχολείου. Ήταν ο Mark 51, το αδέξιο ρομπότ με την μαύρη τρύπα για εγκέφαλο, την απεριόριστη πρακτικά μνήμη και την ικανότητα να μιλάει ασταμάτητα, είναι αγγελιοφόρος επείγοντος μηνύματος. “Άναψα τη μηχανή ατομοεντοπισμού και βρήκα ότι ο βασιλιάς Άσβεστος ήταν στον πλανήτη των λύκων… Τότε σκέφτηκα ότι για να τον πιάσω θα χρειαστώ τη βοήθεια του Τάγματος των Βιβλιοναυτών. Έβαλα έτσι το μηχάνημα να μου βρει ποιοι Βιβλιοναύτες βρίσκονται στην περιοχή. Και ειδικά εκεί, στον πλανήτη των λύκων, βρήκα ένα σήμα που δεν μπορούσα να πιστέψω ότι ήταν αληθινό. Το πέρασα ξανά και ξανά για να το επιβεβαιώσω, αλλά είναι αλήθεια. Ο βιβλιοναύτης που βρήκα ότι είχε πάει πρόσφατα στον πλανήτη των λύκων είναι…”

    Και τότε θα καταλάβετε γιατί  ο απόλυτος να μην ξαναεμπλακεί ποτέ σε περιπέτειες, Ωρίωνας, επιστρέφει με τους φίλους τους σε μια περιπέτεια που θα καθορίσει τη μοίρα ολόκληρο τον γαλαξία. Μόνο οι Βιβλιοναύτες μπορούν να δώσουν τη λύση.

    Εστιάζοντας

    Είχα σημειώσει στο πρώτο βιβλίο του Θοδωρή Τσεκούρα ότι πρόκειται για “ένα πρωτότυπο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας…” και τώρα θα συμπληρώσω ότι είναι ένα από τα πλέον πρωτότυπα βιβλία αυτής της κατηγορίας που τα τελευταία χρόνια προσπαθεί με διάφορους τρόπους και εκφραστές να ανθίσει στο προεφηβικό και πρώτο εφηβικό κοινό, αντλώντας από την αύρα του μέγα μύστη Ντάγκλας Άνταμς.

    Ο συγγραφέας συνδέει τα δύο βιβλία του με ένα δυνατό ανατρεπτικό εύρημα που μεταβάλλει την αρχική άρνηση του ήρωα να ξαναμπλεχτεί. Ο απλός, ευχάριστος, ανάλαφρος τρόπος που, όμως, συνδυάζει εντέχνως αστρονομικές και ευρύτερα επιστημονικές αναφορές και γνώση και το χιούμορ με το οποίο είναι γραμμένο το βιβλίο, του χαρίζουν το πρόσημο της αναγνωστικής απόλαυσης.

    Βιβλία που θέτουν αυτήν ακριβώς την απόλαυση στο κέντρο της στόχευσής τους και όχι κάποια ιλιγγιώδη περιστροφή σε μηνύματα, νοήματα και μεγαλοϊδεατισμούς, θεωρώ πως έχουν προβεί σε μια σημαντική κατάκτηση: την απενοχοποίηση του συγγραφέα και την πεποίθησή του ότι οι αναγνώστες, ειδικά οι ηλικίες αυτές και ειδικά οι του σήμερα, δεν θέλουν πάντα να διαβάζουν βιβλία που τους τοποθετούν μέσα σε ένα καλειδοσκόπιο σκέψεων και προβληματισμών, αλλά και βιβλία που τα διασκεδάζουν, τα οδηγούν σε διαφυγές, τους καταθέτουν μία πρόταση ψυχαγωγίας.

    Ισορροπία, αιφνιδιασμοί, μεταβολές, ανατροπές, σπιρτάδα.

    Εικονογράφηση Λέλας Στρούτση.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Οι βιβλιοναύτες: Το σκοτεινό φως
    Συγγραφέας: Θοδωρής Τσεκούρας
    Εικονογράφος: Λέλα Στρούτση
    Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, Μάιος 2023
    Επιμέλεια: Μάνος Μπονάνος
    Διορθώσεις: Αγγελική Παπαγεωργίου
    Σελίδες: 216
    Μέγεθος: 14 Χ 20,5
    ISBN: 978-960-484-879-9

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular