More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΛουκιανού Αληθινή Ιστορία, σε διασκευή Κατερίνας Δημόκα (εικ.: Πετρούλα Κρίγκου)

    Λουκιανού Αληθινή Ιστορία, σε διασκευή Κατερίνας Δημόκα (εικ.: Πετρούλα Κρίγκου)

    loukianou alithini istoria cover

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 9+ (target 9-14) – Διασκευή για παιδιά

    Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος.
    (Η περίφημη απάντηση προς τον Χάροντα που ζητούσε ναύλο για την Αχερουσία- Νεκρικοί διάλογοι, ήτοι τριάντα εξαίρετοι διάλογοι που αποτέλεσαν μελλοντικά και ξεχωριστό είδος)

    Η Κατερίνα Δημόκα διασκευάζει για παιδιά Λουκιανό, έναν από τους πιο ευφυείς ρήτορες, σατιρικούς συγγραφείς των πρώτων μεταχριστιανικών αιώνων, και συγκεκριμένη την Αληθινή Ιστορία του που είναι όλη φανταστική! Το πρώτο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας στην ιστορία της λογοτεχνίας.

    Περί τίνος πρόκειται

    “Λουκιανός. Αυτό ήταν το όνομά μου. Έζησα αιώνες προτού γεννηθείς, φιλαράκι. Έζησα γελώντας και γράφοντας. Είχα βάλει πείσμα να διασκεδάσω όποιον βαρέθηκε τη μελέτη και σοβαρό διάβασμα. Και αφού τώρα με διαβάζεις, καλά τα κατάφερα ο άτιμος! Έγραψα Ιστορία με τις ιστορίες μου! Πώς; Εύκολο… Τις τράβηξα από τα μαλλιά και τις βούτηξα στην ψευτιά”.

    Προειδοποιώντας πως… ότι διαβάσεις παρακάτω είναι ψέμα, ο Λουκιανός ξεδιπλώνει τις μοναδικές του ιστορίες. Την απίστευτη θαλασσοταραχή εβδομήντα εννιά ημερών στην οποία βρέθηκε με το καράβι και τους πενήντα συντρόφους του και την εξερεύνηση στο μυστηριώδες νησί όπου είχαν φτάσει ο Ηρακλής και ο Διόνυσος. Από εκεί εκκινούν οι απίστευτες περιπέτειες του Λουκιανού όπου θα συναντηθεί κανείς με ιπτάμενα καράβια, κρασοπόταμα και κρασόψαρα, αμπελοκόριτσα και αμπελάνθρωπους, εξωγήινους με μάτια που μπαινοβγαίνουν και αυτιά πλατανόφυλλα, φεγγαροστρατιές και μάχη Ήλιου και Φεγγαριού, Ψυλλοτοξότες και Ανεμοδρόμους, Λαχανόφτερους και Αλογογύπες, Μανιταρομάχοι, κρουαζιέρα στο τεράστιο στομάχι (“μια μεγαλούπολη χώραγε εκεί”) ενός θαλάσσιου κτήνους 1500 σταδίων, ένας καπετάνιος σουβλάκι χωρίς κρεμμύδι που την έφαγε πισώπλατα από κόκαλο μπαρμπουνιού, νησομαχίες και πελώριοι άνθρωποι σε πλωτά νησιά και δεκάδες άλλα απίθανα συμβάντα και συναπαντήματα.

    Εστιάζοντας

    Θα επαναλάβω αυτό που έχει γραφτεί από μελετητές για το βιβλίο αυτό. Θεωρείται ως το πρώτο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας στην ιστορία της λογοτεχνίας, καθώς γράφτηκε κατά τον 2ο αι. μ.Χ. όταν και έζησε ο Λουκιανός. Και πράγματι, έχουμε έναν αληθινό στρόβιλο φαντασίας, ο οποίος μοιάζει ιδιαιτέρως ελκυστικός, ακόμα και δεκαεννιά αιώνες αργότερα.

    Το ύφος του Λουκιανού είναι ανάλαφρο, παιγνιώδες, (αυτο)σαρκαστικό, κινούμενο μέσα σε έναν δίαυλο αιφνιδιασμών και προκλήσεων του αναγνώστη, καθώς χειρίζεται άψογα και με εύρος την ελληνική γλώσσα, την οποία θέτει με ευκρίνεια, ευγλωττία, οξύνοια και διαρκή χαριτολογήματα στην υπηρεσία της φαντασίας του, η οποία είναι κυριολεκτικά καλπάζουσα. Θα μπορούσες να τον χαρακτηρίσεις πρόγονο του Ιούλιου Βερν, καθώς και όλων των ομοίων του. Το χιούμορ, ο αιχμηρός του λόγος, η απουσία σοβαροφάνειας και μια αίσθηση βολής εναντίον στερεοτύπων και επαναλαμβανόμενων μοτίβων της εποχής του, είναι καθαροί πυλώνες του έργου του.

    Ανέτρεξα στο πρωτότυπο (κάτι που δεν συνηθίζω εύκολα) το οποίο διαθέτω σε εξαιρετική έκδοση, διάβασα αρκετές σελίδες και θεμελίωσα την άποψη ότι η συγγραφέας και έμπειρη φιλόλογος Κατερίνα Δημόκα προχώρησε σε μία διασκευή που αναδεικνύει το πρωτότυπο, το μεταχειρίζεται με μεγάλη προσοχή και σεβασμό, διατηρεί τον χαρακτήρα του και το μεταπλάθει σε ένα σύγχρονο, ζωντανό κείμενο, που έρχεται από 1900 χρόνια πριν και ακουμπά στη δική μας εποχή με κάποιον τρόπο διόλου παράταιρο, ολότελα συμβατό. Όμως, έχει ήδη συντονιστεί με την υπερβολή και τις ασυμμετρίες του, με τον εμφατικό ρυθμό και την υπερέκκριση ευφυών στιγμών και κατορθώνει να εκπέμψει στο σήμερα τη συχνότητα του τότε.

    Προσωπικά, μου αρέσει να μεταπλάθονται τα παλιά κείμενα, να λαμβάνουν το πρόσημο του μη τελεσίδικου και οριστικοποιημένου, καθώς έχουν υπερβεί τον χρόνο και ουσιαστικά έχουν φύγει από την κτήση του γεννήτορά τους, ανερχόμενα στη στρατόσφαιρα της ανθρωπότητας. Και όταν αυτό γίνεται με αρμονία και συμμετρία σαν το παρόν βιβλίο, αισθάνομαι όχι έχει εκπληρωθεί η αποστολή.

    Με τα ασπρόμαυρα, κόμικ αίσθησης, σκίτσα της Πετρούλας Κρίγκου, ιδιαίτερα παραστατικά σε ορισμένες περιπτώσεις, μεγιστοποιείται η ζωντάνια και η διεισδυτικότητα της έκδοσης.

    Οξύμωρο ότι ο συγγραφέας τιτλοφόρησε το βιβλίο του Αληθινή Ιστορία, ενώ όχι μόνο συμβαίνουν απίθανα πράγματα, αλλά σε προειδοποιεί εξαρχής ότι θα σου πει ψέματα σε όλα όσα διαβάζεις. Είναι μια περιπαικτική δήλωση που γρατζουνά την περιέργεια του αναγνώστη να διαπιστώσει αν πράγματι όλα αυτά είναι όσο ψέματα αναφέρει ο συγγραφέας τους.

    Για αναγνώστες από 9 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Μεταίχμιο.

     
    TAYTOTHTA 
    Τίτλος: Λουκιανού Αληθινή Ιστορία
    Συγγραφέας:

    Κατερίνα Δημόκα

    Εικονογράφος:

    Πετρούλα Κρίγκου

    Εκδόσεις:

    Μεταίχμιο, Ιούνιος 2023

    Προσαρμογή εξωφύλλου:

    Γιώργος Παναρετάκης

    Επιμέλεια:

    Θοδωρής Τσώλης

    Σελίδες:

    152

    Μέγεθος:

    14,5 Χ 21

    ISBN:

    978-618-03-3193-6

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular