More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο3-4 ετώνΜια καμηλοπάρδαλη με λαιμουδένιο... λαιμό! του Τζόρι Τζον (εικ.: Λέιν Σμιθ)

    Μια καμηλοπάρδαλη με λαιμουδένιο… λαιμό! του Τζόρι Τζον (εικ.: Λέιν Σμιθ)

    Διαβάζεται σε 2′- Περιέχει απόσπασμα- Ηλικιακό κοινό: 4+ (target 4-6) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    καμηλοπάρδαλις < κάμηλος (καμήλα) + πάρδαλις (πάνθηρας)

    Ο Έντουαρντ, η καμηλοπάρδαλη, αισθάνεται πολύ άσχημα με τον λαιμό του. Είναι πολύ μακρύς! Πολύ ευλύγιστος! Πολύ στενός! Πολύ λεπτός! Με καφετιές κηλίδες! Πολύ ευκίνητος! Πολύ ψηλός! Και πολύ… λαιμουδένιος! Όλοι τον κοιτάζουν. Όλοι όμως. Κι αν έχει προσπαθήσει να τον κρύψει! Με μαντίλια, με κασκόλ, με παπιγιόν, σε θάμνους, σε χαντάκια, στο ποτάμι μέσα. Δεν κρύβεται με τίποτα. Παντού φαίνεται.

    Ζηλεύεις τους λαιμούς άλλων ζώων μάλιστα. Τον κανονικό ριγέ λαιμό της ζέβρας ή τον δυνατό, κομψό του ελέφαντα. Ώσπου συναντά τον Σάιρους, μια χελώνα. Ο οποίος ζηλεύει τον λαιμό του Έντουαρντ. “Μακάρι και να είχα λαιμό σαν τον δικό σου! Θα έκανα τόσα πράγματα μέσα σε μια μέρα“. Ο Σάιρους έχει πολύ κοντό λαιμό, όπως όλες οι χελώνες. Ούτε εκείνη τη μπανάνα που λιγουρεύτηκε δεν μπορεί να φτάσει. Αλλά για τον Έντουαρντ είναι τόσο εύκολο αυτό. Τσουπ! Μπροστά στον Σάιρους η μπανάνα.

    “Έντουαρντ, παραδέξου το!Ο λαιμός σου είναι καταπληκτικός. Μπορείς να κάνεις απίστευτα πράγματα. Για παράδειγμα, μόλις μου έφερες την μπανάνα που εδώ και μια εβδομάδα περίμενα να πέσει για να τη φάω”.

    Ο Τζόρι Τζον έχει γίνει γνωστός στην Ελλάδα με την εκπληκτική τετραλογία του Αρκούδου με τον Πάπιο (Καληνύχτα, λέμε, Γύρνα σπίτι λέμε, Εντάξει λέμε, Σ’ αγαπάω λέμε!) που αγαπήσαμε για το χιούμορ και την ρεαλιστική τρυφερότητά του. Το Giraffe Problems (που θα έπρεπε να μεταφραστεί ως Τα προβλήματα μιας καμηλοπάρδαλης ή έστω κάτι σε Το πρόβλημα του Έντουαρντ, τα οποία είναι πολύ πιο κοντά στο πνεύμα της ιστορίας) είναι μια ιστορία ακριβώς στο πνεύμα της προαναφερθείσας τετραλογίας: με πολύ, καλό και αυθεντικό, χιούμορ, ειδικά στο πρώτο μισό, με πολλή τρυφερότητα και ρεαλισμό στο δεύτερο μισό. Μια ιστορία που μέσα από την παιγνιώδη ατμόσφαιρα που χτίζει ο Τζον για τον Έντουαρντ με τον μακρύ λαιμό φανερώνει δίχως να λέει απλές, μικρές αλήθειες της ζωής που απασχολούν συχνά τον παιδικό νου. Η διαφορετικότητα είναι ευλογία. Ο μακρύς λαιμός που δεν σου αρέσει, είναι πολύ πρακτικός για κάποια πράγματα που δεν μπορεί κανείς άλλος να κάνει. Ο κοντός λαιμός της χελώνας είναι μια χαρά για να μπαίνει και να κρύβεται στο καβούκι της αλλά καθόλου βοηθητικός για να πιάνει μπανάνες από τις ψηλές μπανανιές του δάσους. Όμως αυτή η διαφορετικότητα είναι εκείνο που θα σε βοηθήσει να φτιάξεις μια ωραία, δυνατή φιλία.

    Το σημαντικό είναι ότι όλα αυτά τα εξάγεις εσύ, ο αναγνώστης, και δεν στα κατονομάζει έτοιμα. Πώς θα μπορούσε άλλωστε να κάνει κάτι τέτοιο ένας συγγραφέας σαν τον Τζόρι Τζον;

    Τον εμπιστευόμαστε και τις καλαίσθητες εικονογραφήσεις του. Σε λευκό φόντο, κεντάει ωραίας, μη φωτογραφικής, αντίληψης μορφές, δομώντας ουσιαστικά μια εικονογράφηση με μια καμηλοπάρδαλη, μια χελώνα, λίγα ζώα που εμφανίζονται άπαξ και ένα δέντρο. Ιδιαίτερη εκφραστικότητα έχουν τα πρόσωπα αλλά και τα σώματα, ιδίως της καμηλοπάρδαλης.

    Διαφορετικότητα, αυτοεκτίμηση, αυτοπεποίθηση, φιλία.

    Για αναγνώστες από 3,5-4 ετών.

    Εκδόσεις Διόπτρα.

    Απόσπασμα

    Με μια ματιά

    • Ο Τζόρι Τζον γράφει μια ιστορία με πολύ, καλό και αυθεντικό, χιούμορ, ειδικά στο πρώτο μισό, με πολλή τρυφερότητα και ρεαλισμό στο δεύτερο μισό. Μια ιστορία που μέσα από την παιγνιώδη ατμόσφαιρα που χτίζει ο Τζον για τον Έντουαρντ με τον μακρύ λαιμό φανερώνει δίχως να λέει απλές, μικρές αλήθειες της ζωής που απασχολούν συχνά τον παιδικό νου. Η διαφορετικότητα είναι ευλογία.
    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Μια καμηλοπάρδαλη με λαιμουδένιο… λαιμό!
    Τίτλος πρωτοτύπου: Giraffe problems
    Συγγραφέας: Jory John
    Εικονογράφηση: Lane Smith
    Εκδόσεις: Διόπτρα, Απρίλιος 2021
    Μετάφραση: Μαρία Παναγοπούλου
    Επιμέλεια: Λύντη Γαλάτη
    Σελιδοποίηση: Έρση Σωτηρίου, Διόπτρα
    Σελίδες: 40
    Μέγεθος: 20 Χ 28,7
    ISBN: 978-960-653-336-5

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular