More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΣυνεντεύξειςΣυγγραφείςΜια φορά κι έναν καιρό, η Αργυρώ στην Greek Children’s Library of...

    Μια φορά κι έναν καιρό, η Αργυρώ στην Greek Children’s Library of London

    Argiro Pipini 117
    Photo by John Kolikis

    Η Greek Library of London, η Ελληνική Βιβλιοθήκη του Λονδίνου, εγκαινίασε την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023 το εμπνευσμένο παιδικό της σκέλος, την Greek Children’s Library of London και μια ώθηση αισιοδοξίας τη λάβαμε και με το παραπάνω.

    Προσκεκλημένη στα εγκαίνια της παιδικής βιβλιοθήκης ήταν η συγγραφέας Αργυρώ Πιπίνη, η οποία παρουσίασε μια παιδική δράση βασισμένη στο βιβλίο της Όταν ο ήλιος πάει για ύπνο (εικονογράφηση Ίρις Σαμαρτζή) που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μάρτης.

    Η αλήθεια είναι ότι είχαμε ιδιαίτερη περιέργεια για το τι συνέβη εκεί, οπότε σκεφτήκαμε ότι η Αργυρώ Πιπίνη ήταν η καλύτερη μάρτυρας που θα μπορούσε να ρωτήσει κάποιος. Κι εκείνη είχε την ευγένεια να μας δώσει μια πλήρη εικόνα.

    Πώς ήταν ο ήλιος στο Λονδίνο, Αργυρώ; Πήγαινε για ύπνο ή είχε κάτι δουλίτσες να τελειώσει;

    Ο ήλιος αυτή τη φορά ήταν ολόλαμπρος, εορταστικός, πανηγυρικός. Οι μέρες ήταν φωτεινές κι ατέλειωτες.

    Μίλησέ μας μέσα από τα μάτια μιας επισκέπτριας για την Greek Library of London, την Ελληνική Βιβλιοθήκη του Λονδίνου;

    Η Greek Library of London είναι μια αόρατη βιβλιοθήκη, μια βιβλιοθήκη-ιδέα, με την έννοια ότι δεν επισκέπτεσαι κάποιο κτίριο ―οι εκδηλώσεις γίνονται σε διαφορετικό χώρο κάθε φορά. Υπάρχουν βέβαια βιβλία που συγκεντρώνονται, καταλογραφούνται και δανείζονται, υπάρχουν αναγνώστες και μέλη, που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ανιδιοτελώς, υπάρχουν ιδέες, πολλή δουλειά και όραμα. Τα μέλη συναντιούνται δυο φορές το μήνα, συζητούν και οργανώνουν τις εκδηλώσεις.

    Την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Ελληνικής Παιδικής Βιβλιοθήκης Λονδίνου (Greek Children’s Library of London). Μίλησέ μας για όσα κάνατε εκείνη τη μέρα.

    Η εκδήλωση έγινε σ’ έναν χώρο ιστορικό, σε μια παλιά εκκλησία στο Ίσλινγκτον. Το κτίριο αυτό είχε βομβαρδιστεί το 1940 και ξαναχτίστηκε το 1958. Πήγαμε νωρίς όλοι οι συντελεστές ― η Γιώτα Νάκου και ο Γιάννης Κολίκης πιο νωρίς απ’ όλους ―, στήσαμε το εργαστήρι, οργανώσαμε τον χώρο, δοκιμάσαμε τα μικρόφωνα, βάλαμε μουσική και υποδεχτήκαμε τον κόσμο ― παιδιά, γονείς, διευθυντές, εκπαιδευτικούς.

    Πες μας για τη φοβερή δουλειά που έχει κάνει η Γιώτα Νάκου, η Γεωργία Καραντώνα και οι συνεργάτες τους…

    Η Γιώτα Νάκου με την οποία είχα τη χαρά να μιλήσω μου είπε πολλά για το όραμά της όσον αφορά την Ελληνική Βιβλιοθήκη του Λονδίνου. Όσα έκανε και όσα σκοπεύει να κάνει. Η Γεωργία Καραντώνα που έχει αναλάβει το Παιδικό Τμήμα της Βιβλιοθήκης είναι ένας νέος άνθρωπος που έχει σπουδάσει το αντικείμενο, ξέρει πολύ καλά το παιδικό βιβλίο και τις εκδοτικές τάσεις. Έχει φρέσκες ιδέες και κινείται μακριά από αγκυλώσεις.

    Πόσο σημαντικές είναι τέτοιες πρωτοβουλίες για το ελληνικό βιβλίο και την ελληνική κοινότητα; Έχουν βοήθεια σε πρακτικό επίπεδο από την Ελλάδα;

    Η Ελληνική Παιδική Βιβλιοθήκη του Λονδίνου έχει σαφώς τη στήριξη της ελληνικής και της κυπριακής κοινότητας. Οι υπεύθυνες εκπαίδευσης άλλωστε ήταν παρούσες στα εγκαίνια, αλλά δεν ξέρω πώς μεταφράζεται αυτή η στήριξη (υλικοτεχνικά, ηθικά;). Αρκετοί συγγραφείς και εκδότες στέλνουν βιβλία από την Ελλάδα, αλλά χρειάζονται ακόμα περισσότερα βιβλία, και πολύ, πολύ περισσότερα και καινούρια παιδικά βιβλία.

    Με ποια αίσθηση έφυγες από εκεί, Αργυρώ; Ελπίδα;

    Χαρά, κατ’ αρχάς, ένιωσα μεγάλη χαρά. Που κατάφερα κι έκανα μια παρουσίαση κι ένα εργαστήριο σε κοινό ποικίλο και ανομοιογενές ηλικιακά. Που με τη σειρά του χάρηκε και διασκέδασε πολύ. Επίσης ένιωσα ευθύνη απέναντι στους οικοδεσπότες, απέναντι σε όσους διέσχισαν με λεωφορεία, tube και τρένα μια μεγάλη πόλη για να είναι κοντά μας και να μιλήσουν μαζί μου. Κι αυτό είναι ελπιδοφόρο, έτσι δεν είναι;

    Και ασφαλώς, έτσι είναι. Θέλουμε, εκ μέρους όλων στο ELNIPLEX, να επιστρέψουμε χαρά και εκτίμηση στη Γιώτα Νάκου, τη Γεωργία Καραντώνα, όλες και όλους όσοι συνεργάστηκαν, πρόσφεραν, έδωσαν εαυτό για να γίνουν πράγματα τα οποία ταξιδεύουν στα παιδιά. Και βέβαια, ένα θερμό ευχαριστώ στην Αργυρώ Πιπίνη για την πληρότητα της εικόνας που μας έδωσε.

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular