More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο12-15 ετώνΜιλώ στα παιδιά μου για τη Χούντα και το Πολυτεχνείο, του Ολύμπιου...

    Μιλώ στα παιδιά μου για τη Χούντα και το Πολυτεχνείο, του Ολύμπιου Δαφέρμου

    Διαβάζεται σε 2′- Ηλικιακό κοινό: 11-12+ (target 12-17) – Βιβλίο γνώσεων για παιδιά

    “Και γιατί τόσο καιρό δεν μας τα είχες πει όλα αυτά;”
    “Γιατί δεν ήθελα να επηρεάσω τη σκέψη σας. Αν σας ενδιαφέρουν όσα σας είπα, μπορείτε να ψάξετε, να διαβάσετε, να σκεφτείτε και να σχηματίσετε τη δική σας γνώμη”.

    Ο Ολύμπιος Δαφέρμος, αυτόπτης και παρών στην πρώτη γραμμή των γεγονότων, μιλά στα παιδιά του και σε όλα τα παιδιά, με ερωταποκρίσεις, για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν για τη χούντα, το πολυτεχνείο του 73′, τη δημοκρατία, τη δικτατορία, τα γεγονότα που σημάδεψαν τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας.

    Περί τίνος πρόκειται

    “Βρε μπαμπά, δεν γίνεται να μαθαίνουμε για σένα από άλλους και εσύ να μη μας έχεις πει τίποτα”, του είπαν μια μέρα γυρνώντας από το σχολείο τα παιδιά του. Κι ο συγγραφέας και διδάκτωρ Ιστορία του Παντείου, Ολύμπιος Εμμ. Δαφέρμος, αρχίζει να τους ιστορεί όλα όσα έζησε εκείνη την εποχή ως νέος που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των γεγονότων.

    Μόνο που δεν μιλά μόνος του. Το διαλογικό σχήμα με ερωτήσεις των παιδιών και απαντήσεις του συγγραφέα-πατέρα δημιουργεί αμεσότητα, διασπά το κείμενο σε μικρότερα μέρη, μετατρέποντάς το σε μικρά υποκεφάλαια. Με την όμορφη γραφιστική επιμέλεια, το πορτοκαλί ως χρώμα των λεπτομερειών, το πλούσιο φωτογραφικό υλικό και αυτές τις συνεχείς ερωταποκρίσεις, το ιδιαίτερα επιμελημένο κείμενο περιδιαβαίνει σε όλη την επταετία, φωτίζοντας γεγονότα, πρόσωπα, καταστάσεις, τις βασικές έννοιες της δημοκρατίας, της δικτατορίας, του πραξικοπήματος, της εξορία και των διώξεων, της λογοκρισίας και της αντίστασης, παρέχοντας μια γήινη, ρεαλιστική εικόνα για τους ανθρώπους και τα γεγονότα της εποχής. Όχι ήρωες, όχι κάτι παραπάνω από απλοί άνθρωποι που θέλησαν να δώσουν έναν αγώνα απέναντι στον φασισμό και τη βία.

    Δίχως ηθικές εξάρσεις ή ιδεολογικά στρογγυλέματα, με πλήθος πηγών, ο συγγραφέας κατορθώνει να αποτυπώσει με συνέπεια, ακρίβεια και πληρότητα μια από τις πιο επιδραστικές εποχές που σημάδεψαν τη νεότερη Ελλάδα. Οι απαντήσεις του στις ερωτήσεις των παιδιών έχουν γνώση και σοβαρότητα, συχνά όμως έχουν συναισθήματα, έχουν την προσωπική ματιά και τη δύναμη του αυτόπτη μάρτυρα και μετέχοντα, που προσφέρει την αμεσότητα και δραπετεύει από την ψυχρή έκθλιψη μιας ουδέτερης και ίσως άχρωμης ντοκιμαντερίστικης καταγραφής. Χούντα. Βασανιστές, φυλακές, εξορίες, η κατάργηση της λογικής, της ελευθερίας, της αισθητικής, η αποθέωση του κιτς.

    Ωραία ποιότητα χαρτιού και εκτύπωσης.

    Για αναγνώστες από 11-12 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Τόπος.

     

     
    TAYTOTHTA 
    Τίτλος: Μιλώ στα παιδιά μου για τη Χούντα και το Πολυτεχνείο
    Συγγραφέας:

    Ολύμπιος Εμμ. Δαφέρμος

    Εξώφυλλο-σχεδιασμός:

    Μαρίνα Μπίτσικα

    Εκδόσεις:

    Τόπος, Οκτώβριος 2023

    Γενική επιμέλεια-εμπλουτισμός κειμένου:

    Χαρά Κορτέση-Δαφέρμου

    Επιλογή φωτογραφιών:

    Μαρία Κορτέση

    Επιμέλεια:

    Άρτεμις Λόη

    Διόρθωση:

    Φώτης Πέτρου

    Σελίδες:

    64

    Μέγεθος:

    17 Χ 24

    ISBN:

    978-960-499-469-4

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular