More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΝέο βραβείο για συγγραφείς από πρόσφυγες και μετανάστες

    Νέο βραβείο για συγγραφείς από πρόσφυγες και μετανάστες

    Ο εκδοτικός οίκος Footnote Press που ιδρύθηκε μόλις το 2022 και ο εθνικός οργανισμός Counterpoints Arts ξεκίνησαν ένα καινούριο βραβείο το οποίο επικεντρώνεται σε θέματα (βίαιου) εκτοπισμού, ταυτότητας και αντίστασης, διασχίζει πολιτισμούς και σύνορα και διερευνά βασικά πολιτικά και κοινωνικά θέματα. Οι συγγραφείς πρέπει να είναι μετανάστες και πρόσφυγες και ο νικητής του βραβείου θα λάβει χρηματικό έπαθλο 15 χιλιάδων βρετανικών λιρών με προκαταβολή τις πέντε και συμφωνία έκδοσης με τον εκδοτικό Footnote Press.

    Το παράθυρο υποβολών άνοιξε τη Δευτέρα 19 Ιουνίου, για να συμπέσει με την Εβδομάδα Προσφύγων στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι διοργανωτές καλωσορίζουν έργα που διαπερνούν πολιτισμούς και σύνορα. Οι υποβολές θα γίνουν δεκτές ως την 1η Οκτωβρίου 2023 ενώ η τριμελής κριτική επιτροπή θα ανακοινωθεί τον Αύγουστο. Η βραχεία λίστα θα ανακοινωθεί τον Φεβρουάριο του 2024 και ο νικητής μαζί με τους δύο επιλαχόντες θα ανακοινωθούν τον Μάρτιο.

    Το βραβείο αναπτύσσεται σε συνεργασία με το καλλιτεχνικό κέντρο Southbank Centre και υποστηρίζεται από το φιλανθρωπικό Ίδρυμα John Ellerman, τον δικηγορικό οργανισμό που δραστηριοποιείται στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες Doughty Street Chambers, το πρακτορείο ανάπτυξης της λογοτεχνίας που εστιάζει στη συμπερίληψη και τον μη αποκλεισμό Spread the Word, το Dartington Estate και το ιστορικό Bookseller.

    Θα επιλεγούν πέντε συγγραφείς που θα διαβάσουν και θα συζητήσουν για τη δουλειά τους σε μια ζωντανή εκδήλωση που θα φιλοξενηθεί στο Southbank Center τον προσεχή Φεβρουάριο (2024). Ο νικητής και οι δύο επιλαχόντες θα κερδίσουν τη δυνατότητα να πάνε για μία εβδομάδα για να δουλέψουν το βιβλίο τους στο εκπληκτικό διατηρητέο, οικία πολιτιστικής κληρονομιάς Dartington Hall, που βρίσκεται σε ένα κτήμα 1.200 στρεμμάτων κοντά στην αρχαία πόλη της αγοράς.

    Το Footnote θα συνεργαστεί επίσης με το πρακτορείο Spread the Word για να φιλοξενήσει ένα ηλεκτρονικό εργαστήριο mentoring για τους νικητές συγγραφείς.

    Το βραβείο Footnote x Counterpoints  δέχεται έργα που προέρχονται από μετανάστη ή πρόσφυγα που κατοικεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ ζητείται η υποβολή μιας λεπτομερούς πρότασης βιβλίου 3.000 λέξεων και δείγματος 8.000 έως 10.000 λέξεων. Το βιβλίο δεν χρειάζεται να είναι πλήρες για να είναι επιλέξιμο για συμμετοχή. Είναι ευπρόσδεκτοι νυν συγγραφείς ή πρωτοεμφανιζόμενοι, με δημοσιευμένες ή μη δουλειές.

    Στον εκδοτικό Footnote δηλώνουν ενθουσιασμένοι. Το στίγμα τους συνοψίζεται στο παρακάτω: “Επιδιώκουμε να επικεντρωθούμε σε περιθωριοποιημένες ιστορίες και προοπτικές, άλλους τρόπους σκέψης, ύπαρξης και οργάνωσης αυτής της ποικιλομορφίας εμπειριών στο προσκήνιο, ενώ παράλληλα αναδεικνύουμε την κοινή μας ανθρωπιά. Τα βιβλία μας διαλύουν σοφίες και ζωγραφίζουν διαφωτιστικά οράματα του μέλλοντος, βασιζόμενα συχνά στα θεμελιώδη ανθρώπινα θέματα της μετανάστευσης, της ταυτότητας, του χωρισμού, της αντίστασης και της αποκατάστασης“.

    RELATED ARTICLES

    Most Popular