More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΟ Γάτος που Δίδασκε Ζεν, του Τζέιμς Νόρμπερι

    Ο Γάτος που Δίδασκε Ζεν, του Τζέιμς Νόρμπερι

    o gatos pou didaske zen cover

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 8+ (target 8-88) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά, εφήβους, ενήλικες

    Μακριά από το μέρος αυτό, ήταν μια πόλη.
    Η πρώτη φράση του βιβλίου

    Από τον συγγραφέα και εικονογράφο του διεθνούς best seller Το Μεγάλο Πάντα και ο Μικρός Δράκος έρχεται μια όμορφα εικονογραφημένη εξερεύνηση της ζωής και του Ζεν, μια ιστορία ενηλικίωσης για το ταξίδι ενός γηραιού γάτου προκειμένου να βρει άπειρη σοφία αλλά και τα μαθήματα που μοιράζεται με άλλους στην πορεία.

    Περί τίνος πρόκειται

    Σε μια πόλη μακρινή, όπου ζούσαν χιλιάδες άνθρωποι, ένας ηλικιωμένος Γάτος, προσπαθεί μαζί με τον φίλο του τον Αρουραίο, να προφυλαχθεί από τη βροχή αυτής της παγερής φθινοπωρινής νύχτας. Ο Αρουραίος λέει στον Γάτο ότι έχει ακούσει για ένα αρχαίο πεύκο, όπου αν καθίσει κάποιος στα κλαδιά ΄του, θα αποκτήσει γαλήνη και κατανόηση όπως κανένα πλάσμα στον κόσμο.

    “Τότε, ο δρόμος μου είναι ξεκάθαρος. Θα φύγω αμέσως”, είπε ο Γάτος και ακολούθησε τον παλιό δρόμου που οδηγούσε από την πόλη στην κοιλάδα. Συναντά έναν Κούνελο, ανταλλάσσουν όμορφες σκέψεις.

    “Να περνάς χρόνο στη σιωπή,
    να εκτιμάς τη φύση, να έχεις επίγνωση
    και να αποζητάς τη γαλήνη”

    Στο ταξίδι του, ο Γάτος θα συναντήσει και άλλους, νέους φίλους.

    Μια Κορακίνα κουρνιασμένη στα κλαδιά ενός νεκρού δέντρου…

    “Η μοίρα μας οδηγεί σε ένα φιδογυριστό μονοπάτι και όσο κακή κι αν φαίνεται μια κατάσταση, δεν μπορούμε να μαντέψουμε πώς τελικά θα εξελιχθεί”.

    ένα Λυκάκι που έδειχνε μόνο και κάπως απελπισμένο…

    “Ίσως ο καθένας έχει τις δικές του χάρες που προσφέρει στον κόσμο και θα πρέπει να τις εκτιμάμε αντί να ευχόμαστε να είχαμε τις χάρες κάποιου άλλου”.

    μια Μαϊμού που καθόταν πάνω σε ένα πέτρινο φαναράκι και μονολογούσε νευρικά…

    “Για λίγο προσπαθούσες τόσο πολύ να αφουγκραστείς που το παρελθόν, το μέλλον και όλες οι σκέψεις που σε απασχολούσαν έπαψαν να υπάρχουν. Ήταν μονάχα ένα δείγμα, αλλά πλέον έχεις δει τη γαλήνη που υπάρχει μέσα μας”.

    μια γέρικη Χελώνα κρυμμένη στο καβούκι της

    “Κάθε στιγμή είναι ένα μέρος μοναδικό στον κόσμο, μονάχα για σένα. Απόλαυσέ το τώρα, επειδή δεν πρόκειται να το επισκεφθείς ποτέ ξανά”.

    έναν Τίγρη με στόμα γεμάτο δόντια και νύχια γαμψά που εμφανίστηκε πίσω από τα δέντρα…

    “Ακόμα και η σκέψη πως δεν προσπαθώ να είμαι ο καλύτερος είναι τόσο όμορφη- τόσο καθησυχαστική που νιώθω ξανά ο εαυτός μου”.

    και μια Γατούλα που έπαιζε με τα φθινοπωρινά φύλλα. Μαζί θα δουν τη ζωή με διαφορετικό βλέμμα και θα εξερευνήσουν πτυχές της που μέχρι τότε έμοιαζαν κατακερματισμένες.

    Εστιάζοντας

    Μετά τα Το Μεγάλο Πάντα και ο Μικρός Δράκος και Το Ταξίδι του Πάντα και του Δράκου, ο Τζέιμς Νόρμπερι επιστρέφει με ένα ακόμα σπουδαίο φιλοσοφικό βιβλίο που, όπως καταλαβαίνει κανείς ήδη από τον τίτλο του, στηρίζεται στη Ζεν φιλοσοφία.

    Το ταξίδι, η μοναχικότητα ως χρόνος με τον εαυτό σου, η ευγένεια, η απαλλαγή από περιττά βάρη που δημιουργούν η άμετρη φιλοδοξία για πρωτιά, ο σύγχρονος τρόπος ζωής, ο φόβος, η εσωτερική αναστάτωση, η λάθος ιεράρχηση προτεραιοτήτων.

    Ο Γάτος που Δίδασκε Ζεν είναι μια αυθεντική περιήγηση στη Ζεν φιλοσοφία, στον σημαντικό αυτόν τρόπο σκέψης που προτάσσει το ταξίδι και τη διαδρομή, την πορεία και την περιπέτεια, τα εμπόδια ως τρόπο γνωριμίας με τον εαυτό μας και δεν βλέπει ως αυτοσκοπό την άφιξη στο χαρακτηρισμένο από εσένα ή άλλους ως τέλος. Ο Ζεν Γάτος συνέλεξε προσεκτικά όλα τα δώρα που του έδωσαν όλοι όσοι γνώρισε και συνομίλησε, τα ένωσε σαν κομμάτια ενός παζλ με απώτερο στόχο να τα μοιραστεί με τους άλλους.

    Η ροή της ιστορίας αποτελείται από τις έξι+μία συναντήσεις του με τα ζώα, με κάποιες από αυτές να είναι σύντομες και κάποιες όπως με τον Τίγρη να είναι αρκετά πιο εκτενείς. Η τελευταία συνάντηση με τη Γατούλα μοιάζει ως μια καρμική συνάντηση όπου ο Γάτος ενώνεται ψυχικά μαζί της, λαμβάνοντας κομμάτια που δεν είχε ο ίδιος.

    Θα συναντήσετε αμέτρητες αποφθεγματικές διατυπώσεις μέσα από τις οποίες αποκαλύπτεται ολάκερο το πνεύμα της ζεν φιλοσοφίας και ενεργοποιεί τους μηχανισμούς σκέψης κάθε αναγνώστη, μικρού, εφήβου, ενήλικα. Ο συγγραφέας μοιάζει με έναν μαριονετίστα που κινεί τα νήματα στον διάβα του Γάτου με τους συνομιλητές του, επιχειρώντας να εκλαϊκεύσει, δίχως όμως να χαμηλώσει τον ποιοτικό πήχη, την εν λόγω φιλοσοφική γραμμή που έχει αποσπαστεί κάπως από τον κύκλο του Βουδισμού.

    Ενδιαφέρον έχει η διακειμενική συνομιλία με την ιστορία του Μεγάλου Πάντα και του Μικρού Δράκου σε ένα εκτενές απόσπασμα, το οποίο παίζει τον δικό του ρόλο.

    Οι εικόνες του Νόρμπερι έχουν τη δύναμη της λιτότητας και οπτικοποιούν τα θραύσματα της βαθιάς σοφίας του κειμένου. Αντλώντας δύναμη από το πλούσιο λευκό περιβάλλον των σελίδων, ο Νόρμπερι εναλλάσσει δίχρωμα και τετράχρωμα σκίτσα, σε μικρότερες ή μεγαλύτερες φόρμες.

    Πρόκειται αναμφίβολα για διηλικιακό φιλοσοφικό απόσταγμα, μια σύγχρονη ζεν Καβαφική Ιθάκη που δεν υπαινίσσεται αλλά σκιαγραφεί ξεκάθαρα ένα σπουδαίο περίγραμμα, το οποίο δίνει απαντήσεις αν σταθείς και πάψεις απλώς να το κοιτάς.

    Ξεχωριστό ως δώρο.

    Για αναγνώστες από 8 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Διόπτρα.

    Απόσπασμα

    Δείτε απόσπασμα εδώ

     
    TAYTOTHTA 
    Τίτλος: Ο Γάτος που Δίδασκε Ζεν
    Τίτλος πρωτοτύπου:

    The cat who taught zen

    Συγγραφέας:

    James Norbury

    Εικονογράφος:

    James Norbury

    Εκδόσεις:

    Διόπτρα, Νοέμβριος 2023

    Μετάφραση:

    Βαγγέλης Γιαννίσης

    Επιμέλεια:

    Βίκυ Κατσαρού

    Σελίδες:

    184

    Μέγεθος:

    19,5 X 23,5

    ISBN:

    978-618-220-436-8

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular