More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΟ Θεμιστοκλής και η ναυμαχία της Σαλαμίνας, των Βασίλη Κουτσιαρή και Γιάννη...

    Ο Θεμιστοκλής και η ναυμαχία της Σαλαμίνας, των Βασίλη Κουτσιαρή και Γιάννη Διακομανώλη (εικ.: Θ. Τσίλης, Μ. Κυλάκος)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 5+ (target 5-7) – Βιβλίο γνώσεων

    Ὦ παῖδες Ἑλλήνων, ἴτε,
    ἐλευθεροῦτε πατρίδ’, ελευθεροῦτε δὲ
    παῖδας, γυναῖκας, θεῶν τε πατρῴων ἕδη,
    θήκας τε προγόνων· νῦν ὑπέρ πάντων ὁ αγών.
    (Πέρσαι, στ. 396-399)
    Αισχύλος

    Ένα ακόμη βιβλίο από τη σειρά «Γνωρίζω την Ιστορία» είναι “Ο Θεμιστοκλής και η ναυμαχία της Σαλαμίνας που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας, με στόχο να μυήσει τους μικρούς αναγνώστες σε σημαντικά γεγονότα της Ιστορίας. Η τόλμη και το απαράμιλλο θάρρος των ηρώων της Ιστορίας γίνονται φωτεινό παράδειγμα και τροφοδοτούν τη σκέψη και τη φαντασία για τα παιδιά του νηπιαγωγείου αλλά και των πρώτων τάξεων του δημοτικού σχολείου. Γίνεται μια προσπάθεια προσέγγισης της ιστορίας με λιτό αλλά μεστό λόγο χωρίς πολλές ημερομηνίες και ονόματα και δίνοντας έμφαση στην προσωπικότητα των ηρώων και τις μάχες που έδωσαν για την ελευθερία.

    Μετά τη νίκη στις Θερμοπύλες ο στρατός του Ξέρξη συνέχισε να καταστρέφει πόλεις και χωριά. Ο επόμενος στόχος του θα ήταν η Αθήνα. Σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει θεϊκά σημάδια και χρησμούς για να πείσει τους Αθηναίους  να εγκαταλείψουν την Αθήνα. Το ιερό φίδι που βρισκόταν στον ναό της Αθηνάς είχε εξαφανιστεί… σημάδι πως η Θεά εγκατέλειψε την πόλη και δείχνει το δρόμο προς τη θάλασσα. Ο Θεμιστοκλής προσπαθούσε να τους πείσει να εγκαταλείψουν την Αθήνα. Η Σαλαμίνα ήταν το ιδανικό μέρος για να πολεμήσουν του εχθρό. Ο χρησμός της Πυθίας έλεγε πως ένα «ξύλινο τείχος» θα έσωζε την πόλη. «Τα πλοία εννοεί! Να πάμε στη Σαλαμίνα!» επέμενε ο Θεμιστοκλής…

    Εκτός από κάποιες αντιδράσεις, οι περισσότεροι πίστεψαν τον Αθηναίο ηγέτη. Έτσι εγκατέλειψαν την Αθήνα αφού μετέφεραν για ασφάλεια τις γυναίκες, τα παιδιά και τους δούλους στην Τροιζήνα, Αίγινα και Σαλαμίνα. Όλοι ανέβηκαν στα πλοία δίχως δεύτερη σκέψη, όμως ήταν δύσκολο ν ακολουθήσουν και τα κατοικίδια. Μάλιστα το σκυλί του Ξάνθιππου στην προσπάθεια του να φτάσει κολυμπώντας ως τη Σαλαμίνα ξεψύχησε.

    Οι Πέρσες δε δίστασαν να καταλάβουν τον ιερό βράχο της Ακρόπολης και δε σταμάτησαν εκεί. Ο Ξέρξης βιαζότανε να νικήσει τους Έλληνες πριν έρθει ο χειμώνας και το σχέδιο του ήταν να τους επιτεθεί νύχτα και να τους αιφνιδιάσει. Ο Θεμιστοκλής κατάφερε να πείσει τον αρχιστράτηγο Ευρυβιάδη, να πολεμήσουν τους Πέρσες στο στενό της Σαλαμίνας και όχι σε ανοιχτή θάλασσα. Κατάστρωσε ολόκληρο σχέδιο και έστειλε τον Σίκιννο να μεταφέρει στον Ξέρξη το μήνυμα πως οι Έλληνες δε συμφωνούσαν μεταξύ τους και επικρατούσε αναταραχή μεγάλη.

    Στην πραγματικότητα οι Έλληνες είχαν παραταχθεί σε θέση μάχης και τους περίμεναν. Στόχος τους ήταν να τους παρασύρουν στο στενό γιατί εκεί δεν μπορούσαν να μπουν περισσό-ρα πλοία από αυτά των Ελλήνων. Ο Ξέρξης καθισμένος στο θρόνο του παρακολουθούσε τη ναυμαχία από μακριά. Οι Πέρσες προς απογοήτευσή του, τράπηκαν σε φυγή. Οι Πέρσες έχασαν διακόσια πλοία, ενώ οι Έλληνες μόνο σαράντα. Η ναυμαχία της Σαλαμίνας έμεινε στην Ιστορία και ο Θεμιστοκλής αποδείχτηκε άξιος αρχηγός των Ελλήνων. Παρότι η ιστορία είναι γνωστή η αφήγηση ρέει με γρήγορο ρυθμό και κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος.

    Οι συγγραφείς των βιβλίων της σειράς Βασίλης Κουτσιαρής και Γιάννης Διακομανώλης  ως εκπαιδευτικοί μελέτησαν και επικεντρώθηκαν σε στοιχεία που θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον των παιδιών όπως ο χαρακτήρας και το απαράμιλλο θάρρος των ηρώων. Επιλέγουν έναν διαφορετικό τρόπο προσέγγισης της γνώσης μέσα από την καθαρή αφήγηση χωρίς ημερομηνίες και λεπτομέρειες. Κυρίαρχος στόχος είναι να δώσουν το κίνητρο στα παιδιά να κατανοήσουν σημαντικές πτυχές της ιστορίας και να αποκτήσουν γνώσεις για γεγονότα που θα διδαχθούν με λεπτομέρεια στα σχολικά βιβλία.

    Η εικονογράφηση και πάλι από τους Θάνο Τσίλη και Μιχάλη Κυλάκο με έντονα χρώματα δίνει έμφαση στην αναπαράσταση της ναυμαχίας μέσα από χάρτες, ιστορικά μνημεία,τριήρεις, ασπίδες  και πανοπλίες που αναδεικνύουν  την ιστορική διάσταση των γεγονότων. Χαρακτηριστική η τριήρης  με τη σημαία και την κουκουβάγια, σύμβολο της θεάς Αθηνάς. Ενώ ξεχωρίζει η σκηνή που ο Ξέρξης παρακολουθεί τα γεγονότα από μακριά καθισμένος στο θρόνο του με τους υπηκόους του.

    Η λογοτεχνία συνάντα την Ιστορία και βάζει ένα λιθαράκι να οικοδομηθεί η ιστορική συνείδηση και γνώση για σημαντικά γεγονότα που αποτελούν το ένδοξο παρελθόν του τόπου.

    Το βιβλίο κυκλοφορεί σε σκληρόδετη έκδοση από τις εκδόσεις Μίνωας. Στην ίδια σειρά κυκλοφορούν ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Λεωνίδας και η μάχη των Θερμοπυλών, ο Μιλτιάδης και η μάχη του Μαραθώνα και Στρατιώτες στον πόλεμο (1940-1941).

    Εκδόσεις Μίνωας

    Με μια ματιά

    • Οι συγγραφείς των βιβλίων της σειράς Βασίλης Κουτσιαρής και Γιάννης Διακομανώλης  ως εκπαιδευτικοί μελέτησαν και επικεντρώθηκαν σε στοιχεία που θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον των παιδιών όπως ο χαρακτήρας και το απαράμιλλο θάρρος των ηρώων. Επιλέγουν έναν διαφορετικό τρόπο προσέγγισης της γνώσης μέσα από την καθαρή αφήγηση χωρίς ημερομηνίες και λεπτομέρειες. Κυρίαρχος στόχος είναι να δώσουν το κίνητρο στα παιδιά να κατανοήσουν σημαντικές πτυχές της ιστορίας και να αποκτήσουν γνώσεις για γεγονότα που θα διδαχθούν με λεπτομέρεια στα σχολικά βιβλία.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    01 – 3200 Years Ago – James Horner – Troy

    300: Rise Of An Empire – Marathon – Soundtrack Score

    04 – The Temple Of Poseidon – James Horner – Troy

    Thermopylae (Spartan Battle Music)

    06 – The Greek Army And Its Defeat – James Horner – Troy

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Ο Θεμιστοκλής και η ναυμαχία της Σαλαμίνας
    Σειρά: Γνωρίζω την ιστορία
    Συγγραφέας: Βασίλης Κουτσιαρής, Γιάννης Διακομανώλης
    Εικονογράφηση: Θάνος Τσίλης, Μιχάλης Κυλάκος
    Εκδόσεις: Μίνωας, Ιανουάριος 2021
    Σελίδες: 40
    Μέγεθος: 24 Χ 22
    ISBN: 978-618-02-1753-7

     

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular