More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΟ Μούργος, του Κολά Γκουτμάν (εικ.: Μαρκ Μπουταβάν)

    Ο Μούργος, του Κολά Γκουτμάν (εικ.: Μαρκ Μπουταβάν)

    Διαβάζεται σε 2′- Ηλικιακό κοινό: 5,5+ (target 6-7,5) – Λογοτεχνία για μικρά παιδιά

    Για το σκύλο του, ο κάθε άνθρωπος είναι Μέγας Ναπολέων. Σ’ αυτό οφείλεται και η μεγάλη δημοτικότητα των σκύλων.
    Άλντους Χάξλεϋ

    Ο Μπούργος γεννήθηκε μέσα σε έναν σκουπιδοτενεκέ. Οι φήμες για αυτόν είναι πολλές: ότι τον παράτησαν οι γονείς του, ότι μυρίζει σαν άπλυτη κάλτσα, ότι δεν ξεχωρίζει το αριστερό από το δεξί. Ότι είναι γεμάτος ψύλλους δεν είναι φήμη, αληθεύει. Και ότι τον ακολουθεί ένα σύννεφο από μύγες. Ωστόσο, είναι ένας γλυκύτατος σκύλος, αδικημένος από τη ζωή, σαν τον γάτο Χαλκομανία, με τον οποίο μοιράζεται τον σκουπιδοτενεκέ του. “Για να βρεις αφεντικό, Μούργο, πρέπει να ταξιδέψεις σε όλο τον κόσμο, που είναι απέραντος” του λέει ο φίλος του. Και τότε ο Μούργος αποφασίζει να βγει από τον σκουπιδοτενεκέ και να τον ψάξει.

    Η βόλτα του Μούργου στον κόσμο των ανθρώπων είναι απογοητευτική. Η αθωότητά και η αγαθοσύνη του έρχονται κόντρα με τη σκληρότητα των ανθρώπων και η αναζήτηση ενός αφεντικού αποδεικνύεται μια πολύ δύσκολη διαδικασία με απρόβλεπτο τέλος…

    Ένας χαριτωμένος, γλυκός, καλοσυνάτος, καλοκάγαθος ήρωας, τρυφερός μέσα σε έναν σκληρό κόσμο, αναζητά εκείνο που λένε “αφεντικό” ή εκείνο το καλύτερο που λέγεται “αγάπη” και “οικογένεια”. Από την αθωότητά του που είναι σε πλήρη αντίθεση με την πονηριά και την ιδιοτέλεια των άλλων, προκύπτει ένα ανάλαφρο χιούμορ που ντύνει την ιστορία με μια πολύ ευχάριστη αλλά και γλυκόπικρη διάθεση.

    Ένας σκύλος μέσα στον κόσμο των ανθρώπων θα γινόταν το τέλειο θύμα αν η συνωμοσία της αγάπης και της ίδιας της ζωής δεν ωθούσε τα πράγματα σε μια αποκατάσταση της δικαιοσύνης.

    Ο συγγραφέας Colas Gutman δείχνει τον κόσμο των ζώων και δη των αδέσποτων, τον κοντράρει με εκείνο των ανθρώπων και φωτίζει τη ζωή αυτών των ζώων, την ανάγκη τους για οικογένεια, για ένταξη, για ένα πλαίσιο αγάπης. Οι άνθρωποι από την άλλη, όχι όλοι ασφαλώς, δείχνουν ένα πολύ διαφορετικό πρόσωπο: εκμετάλλευση, κακία, μίσος.

    Εξαιρετική δουλειά έχει κάνει στην εικονογράφηση ο Marc Boutavant. Οι εικόνες του είναι φωτεινές, πολύχρωμες, ευχάριστες, έχουν μια σπιρτάδα και κίνηση που ταιριάζει στην ιστορία, ενώ οι μορφές όλων είναι πολύ πετυχημένες και καλαίσθητες, παραπέμποντας ως αντίληψη σε σύγχρονο κόμικ.

    Για το παράξενο κοινό των παιδιών της πρώτης, δευτέρας δημοτικού που δεν έχει πολλά καλά βιβλία αυτής της φόρμας στη διάθεσή του.

    Εκδόσεις Μίνωας.

    Με μια ματιά

    • Ο συγγραφέας Colas Gutman δείχνει τον κόσμο των ζώων και δη των αδέσποτων, τον κοντράρει με εκείνο των ανθρώπων και φωτίζει τη ζωή αυτών των ζώων, την ανάγκη τους για οικογένεια, για ένταξη, για ένα πλαίσιο αγάπης. Εξαιρετική δουλειά έχει κάνει στην εικονογράφηση ο Marc Boutavant. Οι εικόνες του είναι φωτεινές, πολύχρωμες, ευχάριστες, έχουν μια σπιρτάδα και κίνηση που ταιριάζει στην ιστορία, ενώ οι μορφές όλων είναι πολύ πετυχημένες και καλαίσθητες, παραπέμποντας ως αντίληψη σε σύγχρονο κόμικ.
    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Ο Μούργος
    Τίτλος πρωτοτύπου: Chien Pourri
    Συγγραφέας: Colas Gutman
    Εικονογράφος: Marc Boutavant
    Εκδόσεις: Μίνωας, Σεπτέμβριος 2021
    Μετάφραση: Παρασκευή Γεροκώστα
    Επιμέλεια-Διορθώσεις: Μαρία Τσιτωνάκη
    Ατελιέ: Ιάκωβος Ψαρίδης
    Σελίδες: 56
    Μέγεθος: 14 Χ 20,5
    ISBN: 978-618-02-1791-9

     

    RELATED ARTICLES

    Most Popular