More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο12-15 ετώνΟ Τζορτζ και η Μεγάλη Έκρηξη, των Λούσι και Στίβεν Χόκινγκ

    Ο Τζορτζ και η Μεγάλη Έκρηξη, των Λούσι και Στίβεν Χόκινγκ

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 9+ (target 11-15) – Λογοτεχνία “γνώσεων” για παιδιά και εφήβους

    Με εκπλήσσει πόσο αδιάφοροι είναι οι σημερινοί άνθρωποι για τη φυσική, τον χωροχρόνο, το σύμπαν, την ύπαρξη, τον σκοπό μας και τον τελικό προορισμό μας. Υπάρχει ένας τρελός κόσμος εκεί έξω. Δείξτε λίγο ενδιαφέρον.
    Στίβεν Χόκινγκ

    Τρίτο βιβλίο της σειράς του Στίβεν και της Λούσι Χόκινγκ, της σειράς που αποθεώνει την επιστημονική σκέψη και γνώση, προάγει δεξιότητες κριτικής και συνδυαστικής σκέψης, φαντασίας, αναζήτησης αποδείξεων και διασταύρωσης της αλήθειας και ανάδειξης των σύγχρονων επιστημονικών θεωριών.

    Είναι ένα βιβλίο που ισορροπεί εξαιρετικά μεταξύ μυθιστορήματος περιπέτειας και φαντασίας και βιβλίου γνώσεων, τόσο που δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα τι από τα δύο είναι περισσότερο, παρότι οι περισσότεροι θεωρητικοί θα το κατατάξουν στα βιβλία γνώσεων.

    Δεν είναι μόνο ότι το έχει φροντίσει ο μέγιστος επιστήμονας του τελευταίου αιώνα Στίβεν Χόκινγκ, ούτε μόνο ότι είναι γεμάτο από ουσιαστική γνώση και επιστήμη, τόσο ενδιαφέρουσα που καθηλώνει και ενήλικες. Είναι και ένα καλοφροντισμένο λογοτεχνικό κείμενο που με τον χαρακτήρα μιας ακραιφνούς περιπέτειας σε βάζει στην πρίζα κυριολεκτικά από την αρχή.

    «Η ιστορία μας ξεκινά πριν από δεκατρία κόμμα επτά δισεκατομμύρια χρόνια. Ενώ μιλούσε ο Κόσμο, η μικροσκοπική κουκκίδα φωτός αιωρούνταν πάνω από τα κεφάλια τους, καθώς η αίθουσα ελιχε βυθιστεί στο σκοτάδι για άλλη μια φορά. “Τότε ήταν που όλα όσα μπορούμε να παρατηρήσουμε σήμερα στο Σύμπαν- και όλα όσα δεν παρατηρούμε, γιατί είναι αόρατα- ξεκίνησαν σαν μια μικροσκοπική κουκκίδα, πολύ μικρότερη από ένα πρωτόνιο».

    Ο Τζορτζ και η Άνι επέστρεψαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και προσπαθούν να βρουν το καλύτερο μέρος στο σύμπαν για να ζήσει ο Φρέντι το αγαπημένο κατοικίδιο γουρουνάκι του Τζορτζ που αισθάνεται δυστυχισμένο. Γιατί τα γουρουνάκια, ξέρετε, μεγαλώνουν, μεγαλώνουν και μετά δεν μπορούν να μείνουν μέσα στο σπίτι τόσο… πελώρια που έχουν γίνει. Πρώτα κοιτούν στο περίλαμπρο Πανεπιστήμιο Φόξμπριτζ όπου ο Έρικ Μπέλις, μπαμπά της Άνι, είναι καθηγητής. Ο Έρικ χρησιμοποιεί τον Κόσμο, έναν υπερυπολογιστή, για να ανοίξει μια πύλη και μεταφέρει τον Φρέντι σε αυτό το άγνωστο μέρος. Η μεταφορά εκτελείται επιτυχώς, από την ασφάλεια της αυλής του σπιτιού του Τζορτζ, σε μια νέα φανταστική φάρμα.

    Την επόμενη μέρα, ο Τζορτζ πρέπει να ξεκινήσει στο δημόσιο γυμνάσιο της περιοχής του και η Άνι σε ένα ιδιωτικό εκπαιδευτήριο. Βαρετή η πρώτη μέρα. Επιστρέφει στο Φοξμπριτζ για να βρει τον Έρικ και να μάθει πώς είναι ο Φρέντι. Η πύλη του Κόσμο είναι ακόμα ανοιχτή.

    “Τα χέρια του ήταν ασφαλή μέσα στα διαστημικά γάντια, κι έτσι ο Τζορτζ έσπρωξε την πόρτα της πύλης και κοίταξε από κοντά την επιφάνεια της Σελήνης, του πιο κοντινού στη η ουράνιου σώματος. Μια γκριζωπή έκταση σκονισμένου εδάφους απλωνόταν μέχρι πέρα, λουσμένη από το σκληρό φως του ήλιου, που έριχνε βαθιές σκιές στις ρωγμές”.

    Ο Τζορτζ περιπλανιέται στη Σελήνη για να βρει τον Έρικ. Τα πρώτα του βήματα στη Σελήνη είναι γεγονός. Βρίσκει τον Έρικ που κάπως ένοχα λέει ότι ήθελε κάποια σεληνιακά πετρώματα για να τα μελετήσει λίγο καλύτερα. Λίγο πριν φύγουν, ένας κινεζικός δορυφόρος τους φωτογραφίζει. Δεδομένου, όμως, ότι κανείς δεν έχει πατήσει υποτίθεται το πόδι του στο φεγγάρι από το 1972, η παρουσία τους εκεί προκαλεί οργή στο Τάγμα της Επιστήμης. “Μην επιτρέψετε στην πρόοδο της επιστήμης να καταστρέψει το σύμπαν μας… Σταματήστε τον εγκληματία επιστήμονα”.

    Ο Έρικ Μπέλις, ο μπαμπάς της Άνι, είναι ο ιθύνων νους πίσω από το πείραμα σύγκρουσης σωματιδίων υψηλής ενέργειας με τη χρήση του ανιχνευτή ATLAS στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων. Αν ο Μπέλις επιτύχει τη σύγκρουση σωματίδιων υψηλής ενέργειας, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προκαλέσει την αυθόρμητη διάσπαση του Σύμπαντος, με το να δημιουργήσει ένα τμήμα Αληθούς Κενού.

    Ένα από τα μεγαλύτερα πειράματα στην ιστορία της επιστήμης είναι έτοιμο να πραγματοποιηθεί και ο Έρικ πηγαίνει στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων για να εξερευνήσει τις πρώτες στιγμές του Σύμπαντος: τη Μεγάλη Έκρηξη! Ο Τζορτζ και η Άνι έχουν λάβει θέση μπροστά μπροστά!

    Ο παλιός καθηγητής του Έρικ, Δρ Ζουζούμπιν, ανακινεί θέμα καθώς έχει οργιστεί από την παρουσία του Έρικ και του Τζορτζ στη Σελήνη. Συγκαλεί μια συνάντηση του Τάγματος της Επιστημονικής Έρευνας και εγκαλεί τον Έρικ στην τάξη. Μια συνωμοσία βρίσκεται σε εξέλιξη και την ανακαλύπτουν ο Τζορτζ και η Άνι. Μια συνωμοσία που αποσκοπεί να καταστρέψει το σπουδαίο πείραμα! Κάπως έτσι ξεχύνονται σε έναν μακρινό γαλαξία και στον κβαντικό κόσμο για να ξεσκεπάσουν τη μοχθηρή αντιεπιστημονική ομάδα με το όνομα ΒΛΗΜΑΤΑ (ΒΛΗ- Μόνο Αντίσταση στους Τεχνολόγους της Αλλαγής).

    “Τζορτζ, το κακό έχει πιάσει δουλειά μέσα στο Σύμπαν. Ο φίλος μας ο Έρικ βρίσκεται σε κίνδυνο. Πρέπει να μιλήσουμε. Μην προσπαθήσεις να επικοινωνήσεις μαζί μου με κανέναν τρόπο. Θα σε βρω εγώ. Φιλικά Δρ. Ρ.”

    Τι δουλειά έχει ο Δρ. Ρίπερ, παλιός εχθρός του Έρικ σε αυτήν την υπόθεση;Θα καταφέρουν ο Τζορτζ και η Άνι να ξεσκεπάσουν αυτή την τρομερή συνωμοσία;

    Τρίτο βιβλίο και ακόμα μαι σούπερ περιπέτεια γεμάτη επιστήμη, πειράματα, επιστημονικές θεωρίες. Η νέα αυτή περιπέτεια του Τζορτζ και της Άνι μας ξεναγεί στη Μεγάλη Έκρηξη, το Big Bang που μας δημιούργησε, στη σκοτεινή πλευρά του σύμπαντος, στη χρησιμότητα των μαθηματικών για την κατανόηση του κόσμου, τα χρονοταξίδια, τη θεωρία των Πάντων, τη Σελήνη, τα Κενά, τις συγκρούσεις σωματιδίων, τον Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας και πολλά ακόμα συναρπαστικά πεδία επιστήμης.

    Τα πολλά ένθετα ειδικά γραμμένα για τα παιδιά από τον Στίβεν Χόκινγκ αλλά και τους διακεκριμένους Dr Michael S. Turnet (Πανεπιστήμιο Σικάγο), Dr Paul Davies (Πανεπιστήμιο της Αριζόνα) και Dr Kip S. Thorne (Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια), αποτελούν ένα επιστημονικό βιβλίο μέσα σε ένα λογοτεχνικό βιβλίο. Κινητοποιούν τη δίψα μας για γνώση και επιστήμη, καθώς κανένας δεν μένει ασυγκίνητος στα θαύματα που έχουν συντελεστεί και συντελούνται εκατομμύρια χιλιόμετρα και έτη φωτός μακριά από τη δική μας ύπαρξη.

    Παράλληλα, η ιστορία έχει καλούς, κακούς, συνωμοσίες, μυστικά και αποκαλύψεις, τεχνολογικά και επιστημονικά επιτεύγματα και μια συνεχή διαστημική αύρα που μας άρεσε και πάλι πολύ. Μεγάλη σημασία δίνουμε επίσης στη φιλομάθεια και την ακραιφνή περιέργεια των δύο παιδιών, ιδιαιτέρως του Τζορτζ, κάτι που μας αρέσει ως χαρακτηριστικό των παιδιών, που έχουν τόσο μεγάλη πλέον πρόσβαση στην πληροφορία και την επιστήμη. Και δεν πρέπει αυτό να μένει ανεκμετάλλευτο.

    Περιμένουμε τρία ακόμα βιβλία από τη best seller σειρά∙ πρόκειται για τα George and the Unbreakable Code (2014), George and the Blue Moon (2016) και το George and the Ship of Time (2018), τα οποία αναμένονται από τις Εκδόσεις Anubis.

    Σκανάρετε το qr code με ένα tablet ή smartphone και αποκτήστε πρόσβαση σε φωτογραφίες της NASA από το διάστημα με σχόλια και περιγραφές.

    Σε μετάφραση της Εβίτας Λύκου.

    Το προτείνουμε ανεπιφύλακτα.

    Ιδανικό για παιδιά από 9 ετών (με κέντρο το 11-15 ετών). Από τις εκδόσεις Anubis.

    Δείτε τα δύο πρώτα βιβλία της σειράς στις εκδόσεις Anubis:

    «Ο Τζορτζ και το Μυστικό Κλειδί για το Σύμπαν»

    «Ο Τζορτζ και το Διαστημικό Κυνήγι Θησαυρού»

    αλλά και τις παρουσιάσεις τους στο ELNIPLEX εδώ και εδώ

    Με μια ματιά

    • Τρίτο βιβλίο και ακόμα μαι σούπερ περιπέτεια γεμάτη επιστήμη, πειράματα, επιστημονικές θεωρίες. Η νέα αυτή περιπέτεια του Τζορτζ και της Άνι μας ξεναγεί στη Μεγάλη Έκρηξη, το Big Bang που μας δημιούργησε, στη σκοτεινή πλευρά του σύμπαντος, στη χρησιμότητα των μαθηματικών για την κατανόηση του κόσμου, τα χρονοταξίδια, τη θεωρία των Πάντων, τη Σελήνη, τα Κενά, τις συγκρούσεις σωματιδίων, τον Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας και πολλά ακόμα συναρπαστικά πεδία επιστήμης.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Μια γιορτή στη γειτονιά του Ήλιου – Χάρης Κατσιμίχας

    David Bowie- Space Oddity Original Video (1969)

    Gayane Ballet Suite (Adagio) (2001: A Space Odyssey Soundtrack)

    Main Title: Also Sprach Zarathustra (2001: A Space Odyssey Soundtrack)

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Ο Τζορτζ και η Μεγάλη Έκρηξη
    Τίτλος πρωτοτύπου: George and the Big Bang
    Συγγραφέας: Lucy Hawking, Steven Hawking
    Εικονογράφος: Γκάρι Πάρσονς
    Εκδόσεις: Anubis, Σεπτέμβριος 2021
    Μετάφραση: Εβίτα Λύκου
    Επιμέλεια-Διορθώσεις: The George Series, βιβλίο 3
    Σελίδες: 312
    Μέγεθος: 14 Χ 20,5
    ISBN: 978-960-623-234-3

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular