More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΠαίζουμε βιβλίο; Πώς να αγαπήσουν τα παιδιά το διάβασμα (9-12 ετών), της...

    Παίζουμε βιβλίο; Πώς να αγαπήσουν τα παιδιά το διάβασμα (9-12 ετών), της Βίκυς Ξανθοπούλου

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 8+ (target 9-12) – Εκπαιδευτικά βιβλία φιλαναγνωσίας

    Το Παίζουμε βιβλίο; είναι ένα περιοδικό αναγνωστικών εμψυχώσεων που θέτει το παιχνίδι και το βιβλίο μαζί στο επίκεντρο της βιωματικής μάθησης και της καθημερινότητας των παιδιών. Εμπνευστής και υπεύθυνη του περιοδικού είναι η νηπιαγωγός Βίκυ Ξανθοπούλου που από το 2015 αφουγκράζεται τις ανάγκες, τις ευαισθησίες και τις εμπνεύσεις της ομάδας των παιδιών της τάξης της, τρέχοντας μερικές μοναδικές φιλαναγνωστικές δράσεις με άμεσους συνοδοιπόρους τους ίδιους τους δημιουργούς.

    Τρίτο βιβλίο για τη σειρά αναγνωστικών εμψυχώσεων Παίζουμε βιβλίο; από τη Βίκυ Ξανθοπούλου και τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος με 13 βιβλία που προορίζονται για παιδιά 9-12+ ετών.

    Περί τίνος πρόκειται

    Ένα ψάρι που το έλεφαν Ορφώ, από τη σειρά Οι 12 θεοί ντετέκτιβ του Φίλιππου Μανδηλαρά, Η Αγγελίνα της Ξένιας Καλογεροπούλου (εκδ. Μάρτης), Οι καλύτερες ιστορίες με φίλες και φίλους (συλλογικό έργο), Αν, της Αγαθής Δημητρούκα (εκδ. Καλειδοσκόπιο), Χάθηκε η μπάλα, της Ελένης Γεωργοστάθη (εκδ. Ψυχογιός), Ένα σπίτι χωρίς καθρέφτες του Μόρτεν Σαντίν, Ο πόλεμος που έσωσε τη ζωή μου, της Κίμπερλι Μπρουμπέικερ Μπράντλεϊ, Το σκλαβάκι της Κνωσσού, της Ελένης Κατσαμά (εκδ. Πατάκη), Το θαύμα, της Ρ. Τ. Παλάσιο, Σιλουανή, του Θοδωρή Παπαϊωάννου (εκδ. Ίκαρος), Χάτσικο, ο σκύλος που περίμενε, του Λουίς Πρατς, Στα μυστικά του βάλτου, της Πηνελόπης Δέλτα, Το αγόρι που δάμασε τον άνεμο, των Γουίλιαμ Καμγουάμπα και Μπράιαν Μίλερ και το  Πλανητάριο, του Raman Prinja.

    Αυτά τα βιβλία επιλέγει η Βίκυ Ξανθοπουλου και τα προτείνει στα παιδιά αυτών των ηλικιών προσεγγίζοντάς τα διαδραστικά και αναλύοντας την ουσία τους με δραστηριότητες, παιχνίδια και βιωματικές προεκτάσεις.

    Εστιάζοντας

    Έχει κάνει μια εξαιρετική επιλογή η συγγραφέας, ίσως την καλύτερη από τα τρία βιβλία της σειράς, συλλέγοντας σπουδαία βιβλία από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος και επιλέγοντας πολύ δυνατές στιγμές 5 ακόμα εκδοτών. Με αυτό το σπουδαίο υλικό καταπιάνεται και δημιουργεί και η ίδια έναν μεστό τόμο όπου ουσιαστικά εμψυχώνει και ενδυναμώνει παιδαγωγικά και φιλαναγνωστικά τους ίδιους τους εμψυχωτές/εκπαιδευτικούς των παιδιών, δίνοντάς τους, όχι κάποιο συνηθισμένο περιτύλιγμα αλλά τον πυρήνα, τα δομικά υλικά αυτών των βιβλίων και κυρίως τρόπους με τους οποίους μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε στην τάξη.

    Είναι ένα βιβλίο πράξης (όπως όλη η σειρά), όχι θεωρίας και ιδεατών δραστηριοτήτων. Είναι ένα βιβλίο αξιοποίησης σπουδαίων βιβλίων που ασφαλώς δεν περιορίζεται σε αυτά τα 13 βιβλία (ή στα άλλα των 2 προηγούμενων βιβλίων της σειράς). Οι ιδέες βρίσκουν εφαρμογή σε πλήθος άλλων βιβλίων, ανοίγουν το βλέμμα και τη φαντασία, τα προσανατολίζουν προς κατευθύνσεις που τα βιβλία κοιτάζουν και εν τέλει μαθαίνουν, ασκούν τον ενήλικα αναγνώστη τους στην εύρεση τρόπων αξιοποίησης στη δική του τάξη/ομάδα/οικογένεια.

    Η συγγραφέας αξιοποιεί πολλές από τις γνωστές μεθόδους του θεατρικού παιχνιδιού, των παραδοσιακών ή νέων παιχνιδιών, της εικαστικής έκτασης, της διάδρασης, των ομαδοσυνεργατικών μοντέλων, παραλλάσσοντάς τα συχνά, προσαρμόζοντάς τα σε κάθε βιβλίο. Πάνω απ’ όλα, ως παιδαγωγός της τάξης και της πράξης, μιλά για πράγματα εφικτά, δοκιμασμένα, που μπορούν να δοκιμαστούν και να εξελιχθούν μέσα σε μια ομάδα παιδιών.

    Για παιδιά μεγάλων τάξεων δημοτικού και πρώτων τάξεων γυμνασίου.

    Χρήσιμο εργαλείο για εκπαιδευτικούς, εμψυχωτές αλλά και γονείς.

    Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    Διακρίσεις

    Βραβείο Education Leaders Awards

    ΙΒΒΥ (Bραβείο σε σχολικό-μαθητικό έντυπο το οποίο καλλιεργεί τη φιλαναγνωσία και προωθεί την ανάγνωση της παιδικής λογοτεχνίας)

    Judith’s Reading Room

    Βραβείο Ελευθερίας μέσω του Γραμματισμού (Freedom Through Literacy Award), από τον διεθνή εκπαιδευτικό οργανισμό AKS Education Awards με τον τίτλο Excellence in Teaching – Teacher of the Year 2019

    Α’ βραβείο Global Teachers Award

    Το πρώτο βιβλίο της σειράς συμπεριλήφθηκε στη…:

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Παίζουμε βιβλίο; 9-12 ετών
    Συγγραφέας: Βίκυ Ξανθοπούλου
    Εικόνα εξωφύλλου: Coterill Samantha
    Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, Ιούνιος 2021
    Διορθώσεις: Βασιλική Αντωνάκη
    Σελίδες: 88
    Μέγεθος: 19,5 Χ 22
    ISBN: 978-960-484-696-2

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular