More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΣυνεντεύξειςΆνθρωποι της μουσικήςΤάσος Ιωαννίδης: "Σκοπεύω στην ποιοτική ψυχαγωγία των παιδιών"

    Τάσος Ιωαννίδης: “Σκοπεύω στην ποιοτική ψυχαγωγία των παιδιών”

    Πάνε σχεδόν 16 χρόνια από τότε που μικρή Ερμιόνη, μαθήτρια της Α’ δημοτικού δυσκολεύτηκε πολύ στη σελίδα 23 της Γλώσσας. Από αυτή τη μαγική στιγμή που ζητάει βοήθεια από τον μπαμπά της, τον συνθέτη Τάσο Ιωαννίδη, για να μάθει το περίφημο Αχ και να ‘μουν αχινός…, ξεκινά ένα από πλέον πετυχημένα πρότζεκτ στην ελληνική μουσική και όχι μόνο: τα Λάχανα και Χάχανα! Έτσι μάθαμε οι Έλληνες, μικροί και μεγάλοι, τον Τάσο Ιωαννίδη που είχε πίσω του μερικές χιλιάδες εργατοώρες σε τηλεοπτικά προγράμματα για παιδιά στην Αυστραλία, πάνω από εκατό μουσικές επενδύσεις σε θεατρικά έργα, ταινίες, τηλεοπτικά προγράμματα, μέχρι και ένα Πρώτο Βραβείο Μουσικής Κινηματογράφου Αυστραλίας (1994) σε ταινία όπου πρωταγωνιστούσε ο Ράσελ Κρόου («The Silver Brumby»).

    Η μεγάλη εμπειρία του ως μουσικός και παραγωγός τηλεοπτικού και καλλιτεχνικού περιεχομένου, η αγάπη του για τα παιδιά και τη μουσική, οδήγησαν στη μεγάλη επιτυχία του πρότζεκτ Λάχανα και Χάχανα με αλλεπάλληλες μουσικές επιτυχίες και ακολούθως μουσικοθεατρικές σε όλη την Ελλάδα. Τραγούδια όπως ο Αχινός, οι Μέρες της Βδομάδας, Εδώ νηπιαγωγείο κ.α. έχουν τραγουδηθεί εκατομμύρια φορές σε κάθε γωνιά της χώρας, σε σπίτια και σχολεία.

    Εδώ και μερικά χρόνια ο Τάσος Ιωαννίδης επεξεργαζόταν μια διαφορετική και πρωτοποριακή τηλεοπτική εκπομπή για παιδιά. Απευθύνθηκε στην ΕΡΤ, η πρότασή του ευτυχώς για όλους εγκρίθηκε και κάθε Σάββατο πλέον στις 9:00 το πρωί, αμέσως μετά τη φοβερή Bluey, έχουμε τη χαρά να παρακολουθούμε μια ολοκαίνουρια, σύγχρονη πρόταση για παιδιά, που περιλαμβάνει πραγματικά τα πάντα: μουσική, χορό, γνώση, μυθολογία, κουίζ, karaoke, με τεχνικές animation που εφαρμόζονται για πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση.

    «Λάχανα και Χάχανα»: Κλικ στην Λαχανοχαχανοχώρα στην ΕΡΤ, κάθε Σάββατο με τον κύριο Τάσο, τη Χαχανένια, τον Ατσίδα και τον Πίπη τον Μαθητευόμενο Νεράιδο και τη σούπερ Ναταλία.

    Ο λόγος στον Τάσο Ιωαννίδη που μας τιμά με αυτή τη #Συνέντευξη στο #ELNIPLEX.

    Τάσο, ευχαριστούμε για την τιμή. Βλέπουμε την ΕΡΤ να επενδύει για πρώτη ίσως φορά σε μια τόσο απαιτητική και φιλόδοξη εκπομπή για παιδιά. Πώς αισθάνεσαι που είσαι πίσω από όλο αυτό;

    Αισθάνομαι πρώτα απ’ όλα τη γλυκιά αγωνία της ευθύνης για την παραγωγή μιας εκπομπής με περιεχόμενο που απευθύνεται σε πολύ απαιτητικούς “πελάτες”! Τα παιδιά!

    Παράλληλα νιώθω μια ικανοποίηση που η δουλειά μου έτυχε της έγκρισης της ΕΡΤ και μου δίνεται η ευκαιρία να συνομιλήσω με τα παιδιά και με άλλους τρόπους, όχι μόνο με τη μουσική μου, αλλά και να συνδυάσω τις γνώσεις μου σαν τηλεοπτικός παραγωγός παιδικού περιεχομένου, για αρκετά  χρόνια, στην Αυστραλία. Τώρα, μέσα από την εκπομπή, μπορώ να έχω επικοινωνία με τα παιδιά, χρησιμοποιώντας ως όχημα τους χαρακτήρες κινούμενων σχεδίων που έχω δημιουργήσει, τον Ατσίδα και την Χαχανένια, αλλά και ένα ολόκληρο μυθικό κόσμο, την Λαχανοχαχανοχώρα. Παράλληλα με την μετάβασή εμού του ιδίου σε καρτούν, σαν Κύριος Τάσος, μπορώ να μπαίνω σε ένα κόσμο μαγικό, που αρέσει πολύ στα παιδιά και να μοιράζομαι τις ιδέες μου μαζί τους, πέρα από τα τραγούδια μου.

    Ας γυρίσουμε πίσω, στη στιγμή της σύλληψης της «Λάχανα και Χάχαχα- Κλικ στη Λαχανοχαχανοχώρα». Πώς έρχεται στο μυαλό σου μια τέτοια εκπομπή και αποφασίζεις να την πας στην ΕΡΤ;

    Η απόφαση να πάω στην ΕΡΤ ήταν μονόδρομος! Θεωρώ ότι το περιεχόμενο του έργου μου ταιριάζει απόλυτα στην φιλοσοφία της ΕΡΤ.

    Η ιδέα της εκπομπής γεννήθηκε πριν από τέσσερα περίπου χρόνια και είχε διάφορες… μεταλλάξεις, ώσπου να φθάσουμε στην τελική μορφή. Ο κύριος πυρήνας ήταν πάντα τα τραγούδια μου, που έχουν αγαπηθεί από τα παιδιά.

    Πέρα όμως από τα τραγούδια, ως συγγραφέας και παραμυθάς, είχα πάντα την ανάγκη να συνομιλώ με τα παιδιά. Να αφηγούμαι ιστορίες, να αστειεύομαι, αλλά πιο πολύ από όλα να προτείνω στα παιδιά τρόπους αυτοπαρατήρησης και αυτό-αποδοχής.

    Έτσι δημιούργησα το νέο μιούζικαλ ΛΑΧΑΝΑ ΚΑΙ ΧΑΧΑΝΑ – Ο ΚΑΛΟΣ ΜΟΥ ΕΑΥΤΟΣ και τον χαρακτήρα του ΠΙΠΗ του Μαθητευόμενου Νεράιδου, ο οποίος μεταπήδησε από το μιούζικαλ στην τηλεοπτική εκπομπή. Στην ενότητα Ο ΚΑΛΟΣ ΜΟΥ ΕΑΥΤΟΣ, την οποία παρουσιάζει ο ΠΙΠΗΣ στην εκπομπή, μου δίνεται η δυνατότητα να μεταφέρω στα παιδιά τις έννοιες του ΕΥ ΖΕΙΝ με πιο παραστατικό και διασκεδαστικό τρόπο.

    Πόσο δύσκολο ήταν όλο αυτό το εγχείρημα μέχρι να το δούμε στις οθόνες μας;

    Η εκπομπή είναι δομημένη με ένα τρόπο που να εναλλάσσεται θεματικά, έτσι ώστε να κρατήσει του μικρούς μας τηλεθεατές για μια ολόκληρη τηλεοπτική ώρα.

    Το κάλεσμά μας είναι να δημιουργήσουμε περιεχόμενο το οποίο θα είναι ψυχαγωγικό (με την κυριολεκτική έννοια της λέξης: αγωγή της ψυχής), και παράλληλα παιδαγωγικό.

    Μία από τις προκλήσεις ήταν και είναι, να κρατήσουμε τα παιδιά 4-7 ετών, για μια ώρα μπροστά από την οθόνη. Καταλαβαίνετε ότι ένα τετράχρονο με ένα επτάχρονο έχουν πολύ διαφορετικές δυνατότητες πρόσληψης και αφομοίωσης του ίδιου περιεχομένου. Η μουσική και η χρήση των κινούμενων σχεδίων έχουν επιστρατευθεί να γεφυρώνουν τη διαφορά.

    Μια άλλη πρόκληση είναι ότι χρησιμοποιούμε νέες τεχνολογίες στη δημιουργία κινούμενων σχεδίων. Για αυτό, χρειάστηκε να κάνουμε πολύ μεγάλη προετοιμασία μέχρι την παραγωγή του πρώτου επεισοδίου.

    Τραγούδι, γνώσεις, φαντασία, μουσική και χορός, παραμύθια, ευ ζην.  Έχουμε μια πολυσυλλεκτική εκπομπή που φροντίζει ώστε το παιδί-τηλεθεατής να μην πλήττει από τη μια, να λαμβάνει ένα εύρος γνώσης και τέχνης από την άλλη. Ήταν αυτός ο σκοπός σου;

    Ακριβώς! Η εκπομπή σκοπεύει στην ποιοτική ψυχαγωγία των παιδιών, προσεγγίζοντας θέματα που πραγματεύονται παιδαγωγικό υλικό που αφορά άμεσα στα παιδιά 4-7 ετών, (γλώσσα, μαθηματικά, μυθολογία, χωρόχρονος, πολιτισμός, γενικές γνώσεις, αλλά και το ΕΥ ΖΗΝ – τα συναισθήματα, την αυτογνωσία, τη συμπεριφορά, την αυτοπεποίθηση, την ενσυναίσθηση, τη δημιουργικότητα, την υγιεινή διατροφή,  το περιβάλλον κ.ά.) – με έναν  πρωτότυπο  και  ευφάνταστο  τρόπο, χρησιμοποιώντας  ως όχημα τη μουσική και τις άλλες τέχνες.

    Θέλω να μας μιλήσεις για μια από τις πιο ιδιαίτερες ενότητες της εκπομπής, τον «Καλό μου εαυτό», ένα από τα πιο πρωτότυπα και διαφορετικά πράγματα που έχουμε δει να απευθύνονται προς παιδιά και για τις έννοιες της «αυταγάπης» και της «αυτεπάρκειας».

    Είναι κάτι που ήθελα να κάνω εδώ και χρόνια. Δεν το τολμούσα, γιατί είναι ένα πολύ δύσκολο θέμα να επικοινωνηθεί, ακόμα και στους μεγάλους. Πόσω μάλλον για τα μικρά παιδιά. Η εμπειρία όλων μας, με την εποχή COVID, άλλαξε τα δεδομένα. Όλοι μας είχαμε την ευκαιρία να ρίξουμε μια ματιά μέσα μας. Τα παιδιά δυσκολεύτηκαν πολύ. Θεώρησα ότι ήταν ώρα να τους μιλήσω για πράγματα που έχουν να κάνουν με τον κόσμο μέσα τους, που δυστυχώς η επίσημη εκπαίδευση  δεν αγγίζει.

    Έτσι έχω δημιουργήσει μια σειρά από Παιχνιδοτράγουδα με τα οποία προτείνω στα παιδιά τρόπους «αυτοαποδοχής», «αυταγάπης», αλλά  και ανάληψης της ευθύνης των πράξεών τους, έτσι ώστε να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους με αυτοπεποίθηση, αλλά και ενσυναίσθηση.

    Τα πρώτα δείγματα από την ανταπόκριση των παιδιών στις πρώτες κιόλας εκπομπές είναι άκρως ενθαρρυντικά.

    Θα βρίσκουμε τα «Λάχανα και Χάχαχα- Κλικ στη Λαχανοχαχανοχώρα» και στην πλατφόρμα της ERTFLIX για να βλέπουμε τις εκπομπές ξανά και ξανά όποτε θέλουμε;

    Φυσικά! Είναι ήδη διαθέσιμα τα πρώτα επεισόδια.

    Πόσα επεισόδια θα περιμένουμε τη φετινή σεζόν;

    Η παραγωγή αυτής της σεζόν θα μας πάει ως το καλοκαίρι, με σαράντα επεισόδια. Πιστεύουμε ότι θα κάνουμε παρέα στα παιδιά, με τους Χαχανοχαρακτήρες και τα Χαχανοτράγουδα και στο μέλλον.

    Θέατρο, παραστάσεις, cd, τηλεόραση. Ποιο είναι το επόμενο βήμα του πολυαγαπημένου πρότζεκτ «Λάχανα και Χάχανα»;

    Μετά από την  πολύ επιτυχημένη καλοκαιρινή σεζόν, το μιούζικαλ ΛΑΧΑΝΑ ΚΑΙ ΧΑΧΑΝΑ – Ο ΚΑΛΟΣ ΜΟΥ ΕΑΥΡΤΟΣ, έχει …ρίξει άγκυρα στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Χώρου Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος, για όλο τον χειμώνα, ενώ μια δεύτερη διανομή με νέους ταλαντούχους ηθοποιούς, ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό, δίνοντας παραστάσεις σε sold out θέατρα.

    Το επόμενο άλμπουμ που είναι έτοιμο για κυκλοφορία και θα είναι διαθέσιμο σε φυσικό προϊόν από την  ιστοσελίδα μας ΛΑΧΑΝΑ ΚΑΙ ΧΑΧΑΝΑ, αλλά και από το κανάλι μας στο You Tube, www.hahanakids.com, είναι το άλμπουμ ΛΑΧΑΝΑ ΚΑΙ ΧΑΧΑΝΑ – Ο ΚΑΛΟΣ ΜΟΥ ΕΑΥΤΟΣ με δώδεκα τραγούδια και παιχνιδοτράγουδα γεμάτα …αγάπη!

    Info

    «Λάχανα και Χάχανα»: Κλικ στην Λαχανοχαχανοχώρα
    Στην ΕΡΤ-2
    κάθε Σάββατο στις 9:00 το πρωί.

    Δείτε ξανά:

    το 1ο επεισόδιο

    το 2ο επεισόδιο

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular