More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΟΙ ΣΥΛΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ELNIPLEXΤα καλύτερα βιβλία για την ειρήνη και τον πόλεμο

    Τα καλύτερα βιβλία για την ειρήνη και τον πόλεμο

    Παγκόσμια ημέρα Ειρήνης η Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου και στο ELNIPLEX επιλέξαμε μέσα από τη μεγάλη εκδοτική παραγωγή τα καλύτερα βιβλία για μικρά, μεγάλα παιδιά και νέους με κεντρικό θέμα την ειρήνη και τον πόλεμο, με τη στενή ή πλατύτερη έννοιά τους. Ας δούμε τα 38 αυτά σημαντικά βιβλία (updated 2018):

    Μαλάλα, ένα γενναίο κορίτσι. Ικμπάλ, ένα γενναίο αγόρι

    της Jeanette Winter, Εκδόσεις Παπαδόπουλος

    Το βιβλίο περιγράφει με απλά λόγια την σύντομη αλλά τόσο γεμάτη ζωή της ως τώρα (ευτυχώς ζει ακόμα). Κι όταν τελειώνει η ιστορία της Μαλάλα, ο δικός της χαρταετός συναντά εκείνον του Ικμπάλ, ενός αγοριού με παρόμοια ιστορία με τη δική της.

    Η βιβλιοθηκάριος της Βασόρας

    της Jeanette Winter, Εκδόσεις Παπαδόπουλος

    Μια αληθινή ιστορία από το Ιράκ και την εισβολή του Απρίλη του 2003. Η Αλία, υπεύθυνη της βιβλιοθήκης, σώζει το μεγαλύτερο μέρος των βιβλίων της Βιβλιοθήκης της Βασόρας, με θάρρος και αισιοδοξία, πιστή στο όνειρό της.

    Δικαίωμα στη μάθηση- Η ιστορία της Μαλάλα Γιουσαφζάι

    της Ρεμπέκα Λάνγκστον-Τζορτζ, Εκδόσεις Α. Α. Λιβάνη

    Το βιβλίο αποτελεί ένα εξαιρετικό όπλο γνώσης για να γνωρίσουν τα παιδιά, όχι το σκληρό πρόσωπο του κόσμου αλλά το πόσο πολλά παιδιά στερούνται των αυτονόητων δικαιωμάτων τους, πόσο άδικος και παράξενος είναι ο κόσμος, πόσο διαφορετικοί κόσμοι υπάρχουν στον ίδιο πλανήτη, πόσο σπουδαί είναι να μπορείς να πηγαίνεις κάθε πρωί σε ένα όμορφο σχολείο που σε αγκαλιάζει.

    Ειρήνη του Αριστοφάνη

    διασκευή: Σοφία Ζαραμπούκα, Εκδόσεις Κέδρος

    Η Σοφία Ζαραμπούκα με χιούμορ και απλότητα αναδιηγείται την κωμωδία του σατιρικού ποιητή.

    Ειρήνη

    της Αnderson Halperin Wendy, Εκδόσεις Πατάκη

    Αποφθέγματα διάσημων ειρηνιστών συνδυάζονται όμορφα με εικόνες και δίνουν την αφορμή για μια ουσιαστική εξερεύνηση, εμβάθυνση και προβληματισμό σχετικά με το θέμα της παγκόσμιας ειρήνης. 

    Η μωβ ομπρέλα

    της Άλκης Ζέη, Εκδόσεις Μεταίχμιο

    Όλα συμβαίνουν το καλοκαίρι του 1940, ακριβώς λίγο πριν ξεσπάσει ο πόλεμος ανάμεσα στους Έλληνες και τους Ιταλούς. Η ιστορία εκτυλίσσεται μέσα από τα μάτια ενός δεκάχρονου κοριτσιού, της Ελευθερίας

    Ο Μόλσα στα ίχνη της ευτυχίας

    του Νταβίντ Σιρίσι, εκδόσεις Καλέντης

    Βρισκόμαστε στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, σε μια χώρα που καταλαμβάνεται από τους Ναζί, δίχως να κατονομάζεται. Εκεί ζει ο Μόλσα, ο οποίος είναι σκύλος. Ζει με την οικογένειά του, αγαπάει τα δυο παιδιά της, αλλά βλέπει από τη μια στιγμή στην άλλη τα πάντα να συντρίβονται. Το σπίτι βομβαρδίζεται, η οικογένεια εξαφανίζεται και τα ερείπια δεν του φανερώνουν τίποτα.

    Επιστροφή στη ζωή: Ένα παιδί στρατιώτης θυμάται

    του Ισμαήλ Μπεά, εκδόσεις Κέδρος

    Το βιβλίο είναι ένα μοναδικό χρονικό για την αθέατη βία του πολέμου και γιατ α παιδιά στρατιώτες της Αφρικής που χάνουν για πάντα την παιδική τους ηλικία, παραδομένα στα όπλα, στα ναρκωτικά και στις πολεμικές ταινίες. Ο Ισμαήλ Μπεά γράφει ουσιαστικά την , σοκαριστική αυτοβιογραφική του μαρτυρία για τον εμφύλιο πόλεμο στη Σιέρα Λεόνε.

    Τα άλογα του χειμώνα

    του Philip Kerr, Εκδόσεις Μεταίχμιο

    Η ιστορία διαδραματίζεται στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η αφήγηση ενός σκληρού, αγωνιώδους αλλά ελπιδοφόρου αγώνα επιβίωσης.Η αγάπη και της θέλησης· για ζωή εγκωμιάζονται με έναν τρόπο γοητευτικό χωρίς ανούσιες κορώνες. Η Καλίνκα κινδυνεύει. Έχει μείνει ορφανή, χωρίς οικογένεια και φίλους. Είναι μόνη στην ατέλειωτη στέπα της Ουκρανίας, στην καρδιά του χειμώνα του 1941. Δεν ξέρει ποια κατεύθυνση να ακολουθήσει για να βρεθεί σε ασφαλές μέρος. Όμως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Καλίνκα είναι το κίτρινο Άστρο του Δαυίδ που είναι ραμμένο στο παλτό της. Και τότε συναντά δυο άλογα Μαζί προσπαθούν να γλιτώσουν  από τους Ναζί που όλο και πλησιάζουν. Θα καταφέρει η Καλίνκα να τα σώσει – ή μήπως θα τη σώσουν εκείνα;

    Έρικα 

    της Ρουθ Βάντερ Ζι και του Ρομπέρτο Ινοσέντι, Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο

    Ο Ρομπέρτο Ινοσέντι φτιάχνει ένα φωτογραφικό κομψοτέχνημα, σαν ντοκουμέντο ενός αυτόπτη που από κάποια γωνιά φωτογραφίζει το ασπρόμαυρο φίλμ του πολέμου και των θλιβερών πτυχών της ιστορίας σε αντίθεση με το έγχρωμο παρόν της Έρικα. Οι εικόνες μας δίνουν πρόσθετες σημειολογικές πληροφορίες που μπορεί να αξιοποιήσει εκπαιδευτικός μέσα στην τάξη και να μάθουν τα παιδιά περισσότερα για έναν πόλεμο που άφησε τα σημάδια του σε μια ολόκληρη γενιά.

    Τα κίτρινα καπέλα

    της Κέλλυ Ματαθία Κόβο

    Θυμάμαι, πριν πολλά χρόνια, σ’ ένα μεγάλο καταπράσινο βοσκοτόπι, ζούσαν χαρούμενα κι αρμονικά πρόβατα, κατσίκες, κουνέλια και λαγοί, κότες, κόκορες και ποντικοί.»

    Εκεί ζούσε και η οικογένεια Μπε, ο κύριος και η κυρία Μπε και τα επτά μικρά τους προβατάκια. Μια μέρα ο κύριος Μπε πληροφορήθηκε πως άγρια θηρία από τα μακρινά, χιονισμένα βουνά ήθελαν να αιχμαλωτίσουν τα πρόβατα. Ο λόγος ήταν άγνωστος. Στο βοσκοτόπι άρχισε να πλανάται μια παράξενη απειλή. Ο κύριος Μπε μάται αναζητούσε λύσεις για τη σωτηρία της οικογένειάς του.

    Ένα βράδυ τα θεριά κατέβηκαν από τα βουνά και παγίδευσαν τα πρόβατα αφού πρώτα τα υποχρέωσαν να φορέσουν όλα κίτρινα καπέλα. Τα πρόβατα ζούσαν πια φυλακισμένα. Δεν μπορούσαν να πάνε στις δουλειές τους, ούτε στο σχολείο, ούτε να βοσκήσουν ή να παίξουν ελεύθερα.

    Όταν έφυγαν τ’ αγαλματα

    της Αγγελικής Δαρλάση, Εκδόσεις Μεταίχμιο

    Με πρωτοπρόσωπη αφήγηση αλλά και παρένθετες ποιητικές αφηγήσεις από τη συγγραφέα, η Αγγελίνα, οι γονείς, ο Τίκο, οι άνθρωποι που φυγαδεύουν τα αγάλματα, φτιάχνουν κάτι πιο πέρα από ένα ιστορικό μυθιστόρημα. Συνθέτουν μια αλληγορική συνεκδοχή για τις προτεραιότητες, το ηθικό ανάστημα ή τέλμα και τον πολιτισμό του ανθρώπινου γένους.

    Οι βαλίτσες του Άουσβιτς

    της Ντανιέλα Παλούμπο

    22 Μαϊου 1940. Οσβιέτσιμ, Πολωνία. Οι ναζί χτίζουν το στρατόπεδο συγκέρντρωσης του Άουσβιτς. Στόχος: η εξόντωση των Εβραίων. Επειδή απλά ήταν Εβραίοι. Επειδή ο Χίτλερ είπε: «Οι Εβραίοι είναι αυτοί που δηλητηριάζουν όλο τον κόσμο. Μια νίκη των Εβραίων θα σήμαινε το τέλος της ανθρωπότητας, οπότε ο πλανήτης μας δεν θα είχε πια ζωή». Τον πίστεψαν εκατομμύρια άνθρωποι, σύρθηκαν πίσω από το φασιστικό του μένος.

    Οι Εβραίοι πιάνονται εξαπίνης. Ενώ τρώνε το μεσημεριανό τους, ενώ κοιμόντουσαν, ενώ διάβαζαν, ενώ έκαναν καθημερινά πράγματα. Τους έλεγαν να ετοιμάσουν μια βαλίτσα για να τους ξεγελάσουν. Μην βλέποντας τον δόλο, οι Εβραίοι ετοίμαζαν μία βαλίτσα με κάθε λογής είδος μέσα, από παιχνίδια και κοσμήματα, μέχρι τηγάνια και τσατσάρες.

    Ο εχθρός

    του Νταβίντε Καλί, Εκδόσεις Πατάκη

    Πώς αισθάνεται άραγε ο εχθρός για τον εχθρό του όταν βρίσκεται σε ένα χαράκωμα και ο πόλεμος ανάμεσά τους; Ο εχθρός πεινάει; Κρυώνει άραγε και ο ίδιος; Η βροχή είναι για αυτόν το ίδιο ανυπόφορη και ανεπιθύμητη; Και το βράδυ όταν κοιτάζει ψηλά, τα αστέρια, αισθάνεται την ίδια επιθυμία για απόδραση;

    Ο καιρός της σοκολατας

    της Λότης Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου, Εκδόσεις Πατάκης

    Διηγήματα βασισμένα σε πραγματικά περιστατικά βρίσκονται μέσα σ’ αυτό το βιβλίο, ιστορίες αληθινές που ίσως φαίνονται απίστευτες, όπως τα παραμύθια. Πίσω από τις γραμμές τους κρύβεται ένα κομμάτι της νεότερης Ιστορίας μας, τα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.  Παράλληλα, η συγγραφέας προτείνει στους νεαρούς αναγνώστες να ανιχνεύσουν γεγονότα, πρόσωπα και στιγμιότυπα που μεταπλάστηκαν σε στοιχεία άλλων λογοτεχνικών της έργων.

    Σόλο πορεία

    του Roald Dahl, εκδόσεις Ποταμός

    Ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος βρίσκει τον Ρόαλντ Νταλ στην Τανζανία απέναντι σε επικούς σκυλοκαυγάδες, λιοντάρια και δηλητηριώδη φίδια. Αμέσως κατατάσσεται στην RAF κι έτσι ξεκινάει η πορεία του στη Βόρειο Αφρική και Μέση Ανατολή. Με βάση την Ελλάδα, συμμετέχει σε επικίνδυνες αποστολές ζώντας απίστευτες περιπέτειες. Αυτή τη φορά όμως οι ιστορίες είναι αληθινές κι ας πλησιάζουν τα όρια του φανταστικού. Κι ο Νταλ τις αφηγείται με χιούμορ κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη.

    Τσόκο Μπλοκ

    της Ελένης Πριοβόλου, Εκδόσεις Καστανιώτης

    Τον χειμώνα του 1941-42 κι ενώ η πείνα και το κρύο θερίζουν δυο παιδιά η Ανθή, εθελόντρια νοσοκόμα, και ο μικρότερος αδελφός της, ο Τσόκο, μαθητής γυμνασίου και μέλος της μπάντας του μαέστρου Φι-Φι, μπαίνουν στην Αντίσταση. Πρόκειται για ένα αισιόδοξο βιβλίο κι ας αναφέρεται στη ζοφερή πολεμική πραγματικότητα καθώς εστιάζει στην αλληλεγύη και τη συμπόνια. 

    Όταν ο ήλιος

    της Ζωρζ Σαρρή, Εκδόσεις Πατάκης

    Η Ελλάδα, και κυρίως η Αθήνα, μετά το θρίαμβο του ’40, στην Κατοχή. Η Ζωή είναι δεκάξι χρονών, εύθυμη, ζωηρή, ξένοιαστη. Όμως ο πόλεμος, η Κατοχή και η Αντίσταση θα δώσουν μια άλλη διάσταση στα όνειρά της. Ο πόλεμος πονάει τους πάντες. Ο παραλογισμός πονάει τους πάντες. Στην πείνα πεινούνε όλοι. Μα πιο πολύ, πόλεμος, παραλογισμός και πείνα πλήττουν τα παιδιά. Γιατί απλά τα μάτια τους βλέπουν άλλον κόσμο από εκείνον των πολεμοχαρών ενηλίκων.

    Κόκκινη κλωστή δεμένη

    της Ζωρζ Σαρρή, Εκδόσεις Πατάκης

    Ιστορίες απλές, καθημερινές, με θέματα παρμένα απ’ τα χρόνια της Κατοχής και της Αντίστασης. Διηγήματα που αναπλάθουν το κλίμα μιας ολόκληρης εποχής.

    Ξαναβρήκα το φίλο μου

    του Φρεντ Ούλμαν, Εκδόσεις Πατάκης

    Δύο νεαροί γίνονται αχώριστοι φίλοι. Πόσο όμως μπορεί να διαρκέσει μια φιλία ανάμεσα σ’ ένα εβραιόπουλο κι ένα γνήσιο εκπρόσωπο της αρίας φυλής στη Γερμανία του 1932; Αυτό το παρελθόν έρχεται να το ξαναζωντανέψει ένα γράμμα τριάντα χρόνια μετά…

    Ο μεγαλος περίπατος του Πέτρου

    της Άλκης Ζέη, Εκδόσεις Μεταίχμιο

    “Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου” έχει μεταφραστεί σε 14 γλώσσες. Έχει βραβευτεί στις Ηνωμένες Πολιτείες με το Βραβείο Μίλντρεντ Μπάτσελντερ που δίνεται για το καλύτερο ξένο παιδικό βιβλίο. Καθόλου τυχαίο γεγονός η διάκριση, οι κριτικές (και) στον ξένο τύπο αλλά κυρίως οι γενιές που μεγάλωσαν -και συνεχίζουν ευτυχώς να μεγαλώνουν- διαβάζοντάς το!

    Όταν οι καμπάνες σταμάτησαν τον πόλεμο

    του Τζιάνι Ροντάρι, Εκδόσεις Άγκυρα

    “Ήταν μια φορά κι έναν καιρό ένας πόλεμος”. Έτσι απλά και σκληρά αρχίζει το παραμύθι του σημαντικού Ιταλού συγγραφέα, δασκάλου και δημοσιογράφου Τζιάνι Ροντάρι “Όταν οι καμπάνες σταμάτησαν τον πόλεμο”. Πρόκειται για ένα κείμενο του συγγραφέα από τη συλλογή διηγημάτων “Παραμύθια από το τηλέφωνο” (Favole al telefono). Το La Guerra delle campane είναι ένα αριστουργηματικό έργο, ένα λυρικό κείμενο, γεμάτο από τη σκληρότητα του πολέμου και ταυτόχρονα με διάχυτη την ανθρώπινη μοίρα, τον πόνο και τη λύτρωση της.

    Μέσα από τα μάτια τους

    της Φωτεινής Κωνσταντοπούλου

    Ένα βιβλίο ντοκουμέντο με μαρτυρίες 12 παιδιών που αφηγούνται σε α’ πρόσωπο τις προσωπικές τους ιστορίες και τον ξεριζωμό τους από τις πατρίδες του αλλά και την αγωνία για ένα καλύτερο αύριο. Πέντε χώρες καταστρέφονται από τη λαίλαπα του πολέμου και μικρά παιδιά, χωρίς οικογένεια με μοναδικές αποσκευές τα όνειρα και τις ελπίδες τους αναγκάζονται να φύγουν ολομόναχα, από τις πατρίδες τους για να σωθούν. Ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος, κακουχίες, πείνα, δίψα, φόβος, αγωνία και κίνδυνοι παραμονεύουν. Συναισθήματα φόβου και αγωνίας καθρεφτίζονται στα μάτια τους και αποτυπώνουν ένα μήνυμα κραυγής: Όχι άλλο πόλεμο!

    Πατάτες, πατάτες

    της Ανίτα Λόμπελ, Εκδόσεις: Άγκυρα

    Μια καταπληκτική αντιπολεμική ιστορία, γραμμένη και εικονογραφημένη από τη βραβευμένη συγγραφέα και ζωγράφο Ανίτα Λόμπελ. Το κείμενο της Λόμπελ συγκινεί και γοητεύει με την απλότητά του. Το αντιμιλιταριστικό του περιεχόμενο περνάει μέσα από την άδολη, μητρική αγάπη. Φοβερό το κοντράστ των δύο στρατών που φιλοξενούν τα δύο αδέρφια. Προτείνεται για τα αντιπολεμικά  μηνύματα που πάντα θα είναι επίκαιρα.

    Ο μικρός στρατιώτης

    του Πάουλ Φέιρεπτ, Εκδόσεις Σύγχρονοι Ορίζοντες

    Ο μικρός στρατιώτης, που γνώρισε τη φρίκη και τις καταστροφές του πολέμου, τις νύχτες μένει ξάγρυπνος και προσπαθεί να καταλάβει γιατί έγιναν όλα αυτά. Ένα βιβλίο για μικ΄ρα παιδιά με λίγα λόγια και πολλά μηνύματα.

    Το αγόρι με τη ριγέ πιτζάμα

    του Τζον Μπόιν, Εκδόσεις Κέδρος

     Το “Αγόρι με τη ριγέ πιτζάμα”,στην αγγλική του έκδοση έχει πουλήσει πάνω από 135.000 κι έχει  εκδοθεί σε 24 χώρες, ήταν υποψήφιο για δύο από τα σημαντικότερα βραβεία παιδικής λογοτεχνίας. Περιγραφει τη ζωή μπροστά σε ένα συρματόπλεγμα και καθηλώνει!

    Ο πόλεμος που έσωσε τη ζωή μου

    της Κίμπερλι Μπρουμπέικερ Μπράντλει

    Δύο μέρες πριν την έναρξη του πολέμου, την 1η Σεπτεμβρίου 1939, η αγγλική κυβέρνηση αποφασίζει την μεταφορά παιδιών από τις μεγάλες πόλεις σε ανάδοχες οικογένειες στην επαρχία, ώστε να μην κινδυνέψουν. Στην ίδια απόφαση περιλαμβάνονταν έγγυες μητέρες, δάσκαλοι και ανάπηροι. Από τη μία η κυβέρνηση ενίσχυε την εικόνα της στον κόσμο, προστατεύοντας τα παιδιά, από την άλλη, ο ενδεχόμενος μαζικός θάνατος παιδιών θα έπληττε βάναυσα την ψυχολογία του κόσμου, αμάχων και στρατιωτών.

    Στα ίχνη του ντουκουζούρι

    του Πάνου Τσερόλα, Εκδόσεις Κέδρος

    Ο συγγραφέας πλάθει έναν ήρωα ξεχωριστό, με ειδικές γνώσεις πάνω στη ζωολογία και εξερευνητή μυθικών πλασμάτων, ριψοκίνδυνο, που αναζητά να αποκαλύψει την επιστημονική αλήθεια. Το σπάνιο ντουκουζούρι καταφέρνει να επιβιώσει μέσα στη λαίλαπα του πολέμου και συμβολίζει την ελευθερία και την πίστη σε ένα καλύτερο κόσμο. Η περιπέτεια εκτυλίσσεται σε μια χώρα που αντιμετωπίζει τα δεινά του πολέμου και τα θύματα της είναι μικρά παιδιά και οι οικογένειες τους. Ένας ολόκληρος λαός που αναγκάζεται να μεταναστεύσει και να αναζητήσει μια καινούργια ζωή.

    Η πόλη που έδιωξε τον πόλεμο

    του Αντώνη Παπαθεοδούλου, Εκδόσεις Πατάκης

    Ο Αντώνης Παπαθεοδούλου και η Μυρτώ Δεληβοριά  περιέγραψαν και ζωγράφισαν αντίστοιχα την Πόλη που έδιωξε τον πόλεμο. Μια πόλη έξυπνη, πρωτότυπη, λειτουργική, αυτόνομη, ευαίσθητη, αστεία και κυρίως σχεδιασμένη με αντιπολεμική πρόβλεψη!Το βιβλίο βραβεύτηκε με Κρατικό βραβείο, για εικονογραφημένο βιβλίο, με  βραβείο ΕΒΓΕ (Ελληνικά Βραβεία Γραφιστικής και Εικονογράφησης) για την εικονογράφησή του και το βραβείο του λογοτεχνικού περιοδικού ΔΙΑΒΑΖΩ. 

    Ο Αχτιδοϋφαντής

    της Βασιλικής Νευροκοπλή, Εκδόσεις Α. Α. Λιβάνη, 2015

    Μια πολύ ευαίσθητη, καλογραμμένη, “παραμυθένια” ιστορία από τη Βασιλική Νευροκοπλή που υφαίνει ένα ολόκληρο ποιητικό σύμπαν στο πλάι του παντεπόπτη ήλιου, έναν αφανή μικρόκοσμο που δεν είδες και δε θα δεις παρά μονάχα ίσως αν κάποιο ξημέρωμα, γεμάτος από αγάπη, κοιτάξεις προσεκτικά πίσω από το ανατολικό βουνό της γειτονιάς σου και δεις κάποιες αδρές σκιές να γλιστρούν προς τις πολιτείες των ανθρώπων. Ίσως είναι οι Ταχυδρόμοι της χιλιετίας που στέλνουν την ισχυρή αγάπη του ζωοδότη ήλιου στον κόσμο.

    Τα κλαδιά της σοφίας

    της Γιώτας Κ. Αλεξάνδρου, Εκδόσεις: Παρρησία

    Ένα βιβλίο, μια ιστορία μεσα από τα μάτια της αιωνόβιας βελανιδιάς με την υπέροχη εικονογράφηση της Ντανιέλας Σταματιάδη, με κάδρα που θυμίζουν παλιό φωτογραφικό άλμπουμ και μια πολύ προσεγμένη έκδοση από τις εκδόσεις Παρρησία. Το αισθάνεσαι με το που πιάσεις το βιβλίο στα χέρια σου. Το βιβλίο συνοδεύεται απο CD με την αφήγηση της ιστορίας από τη συγγραφέα Γιώτα Αλεξάνδρου και μουσική του Γιάννη Μυγδάνη. Το αποτέλεσμα είναι πραγματικά μοναδικό! Δείτε εδώ!

    Η χειροβομβίδα που ήθελε να είναι σαν… βίδα

    της Γιώτας Κ. Αλεξάνδρου, Εκδόσεις Άγκυρα

    Ένα παραμύθι που αποτελεί αφορμή για προβληματισμό και συζήτηση. Πολύ έξυπνη η ιδέα της ηρωίδας, που είναι μια μικρή χειροβομβίδα, έτοιμη να εκραγεί και να κάνει το μεγάλο μπαμ με ένα απλό τράβηγμα της περόνης. Η συγγραφέας παίζει με τις λέξεις και κάνει ρίμα τη χειροβομβίδα με τη βίδα και την αντίθεση “η χειροβομβίδα χωρίζει, διαλύει, ενώ η βίδα ενώνει και συγκρατεί.

    Ιστορίες που τις είπε ο πόλεμος

    της Μαρίας Αγγελίδου, Εκδόσεις Μεταίχμιο

    Πρόκειται για ένα εξαιρετικό βιβλίο το οποίο τιμήθηκε με το Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων 2013 από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίο.  Ο πόλεμος μας αφηγείται τέσσερα ιστορικά γεγονότα με τον δικό του μοναδικό, ανατρεπτικό τρόπο.

    Ένα και επτά

    του Τζιάνι Ροντάρι, Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο

    “Ηξερα ένα παιδί που ήταν εφτά παιδιά”. Ένα καταπληκτικό βιβλίο για τον πόλεμο, την ειρήνη, τα δικαώματα των παιδιών,την ισότητα, την αλληλεγγύη, τη φιλία, τις φυλές του κόσμου, τα συναισθήματα! 

    Ο πόλεμος της χαμένης παντόφλας

    του Ευγένιου Τριβιζά, Εκδόσεις Μίνωας

    “Το βιβλίο ανήκει στη σειρά Μπαμ, Μπουμ, Ταρατατζούμ που καταφέρνει και προσεγγίζει το θέμα του πολέμου χωρίς ίχνος διδακτισμού ενώ τα στοιχεία του απομυθοποιούνται μέσα από σπαρταριστές καταστάσεις, χαρακτήρες και διαλόγους.  Προσφέρεται… αν θέλετε να προσεγγίσετε τον πόλεμο με… χιούμορ.

    Ειρήνη

    του Φίλιππου Μανδηλαρά, Εκδόσεις Παπαδόπουλος

    Με το γνωστό του τρόπο, ο Φίλιππος Μανδηλαράς φέρνει στα αυτιά των παιδιών την περίφημη ιστορία της απελευθέρωσης της Ειρήνης. Στίχοι με ρίμα και η ιστορία που διαπραγματεύονται σύντομα με αρχή, μέση και τέλος. Η εικονογράφηση της Ναταλίας Καπατσούλια είναι σε ευθεία αντιστοίχιση με το κείμενο: διασκεδαστική, χαρούμενη, γεμάτη χρώμα.

    Παιχνίδια και Ψιλικά

    του Νικόλα Ανδρικόπουλου, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη

    Γραμμένο και εικονογραφημένο από τον Νικόλα Ανδρικόπουλο κατορθώνει να προσεγγίσει το θέμα του πολέμου από την παιδική οπτική με έναν τρόπο απλό αλλά όχι και απλοϊκό. Η ιστορία τελειώνει αισιόδοξα καθώς ο Φώτης υπόσχεται στον εαυτό του ότι αυτός ο πόλεμος θα σταματήσει για πάντα, δεν ξέρει πως, μα θα τον βρει τον τρόπο.

    Ο σπόρος της ειρήνης

    της Ιζαμπέλ Πιν, Εκδόσεις Σύγχρονοι ορίζοντες

    Το υπέροχο παραμύθι της Ίζαμπελ Πιν είναι ένα γνήσιο αντιπολεμικό θαύμα, ένα παραμύθι που προτείνουμε ανεπιφύλακτα. Μπορείτε να το ζωγραφίζετε και να το παίξετε καθώς προσφέρετε και για τα δύο. Και γιατί όχι, να φυτέψετε στην αυλή σας το δικό σας κουκούτσι. Όταν εξαφανιστεί, κάτι καλό θα έχει φυτρώσει σε αυτόν τον κόσμο.

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular