More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΤα σημειωματάρια των συναισθημάτων (3 νέα βιβλία), θυμός, συμφιλίωση, συναισθήματά μου, της...

    Τα σημειωματάρια των συναισθημάτων (3 νέα βιβλία), θυμός, συμφιλίωση, συναισθήματά μου, της Ιζαμπέλ Φιλιοζά

    Διαβάζεται σε 4′- Ηλικιακό κοινό: 5+ (target 6-9) – Βιβλία εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για παιδιά

    Οι άνθρωποι μπορεί να μη θυμούνται τι έκανες ή τι τους είπες, αλλά πάντα θα θυμούνται πώς τους έκανες να αισθανθούν.
    Μάγια Αγγέλου

    Ίσως το κορυφαίο ζήτημα της ανθρώπινης υπόστασης είναι η διαχείριση των συναισθημάτων. Εκεί πάσχουμε οι άνθρωποι. Να διαχειριστούμε τον θυμό, να τον ελέγχουμε, να αναγνωρίζουμε τι και γιατί νιώθουμε τώρα κατ’ αυτόν τον τρόπο, να μπορούμε να αντιλαμβανόμαστε μετά από όσα μας χωρίζουν και όσα μας ενώνουν.

    Πόσες φορές δεν έχουμε δει σε παιδιά ή και σε ενήλικες (και μην εξαιρούμε τους εαυτούς μας ασφαλώς) εκρήξεις θυμού, ζήλιας, αδυναμία έκφρασης και εξωτερίκευσης, επιθυμίες που καταπιέζονται και δεν πραγματοποιούνται, αιφνιδιαστικά κλάματα!

    ΤΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ της Ιζαμπέλ Φιλιοζά και της ομάδας της ήρθαν πέρσι τέτοιον καιρό με τρία βιβλία∙ Φόβοι: φίλοι ή εχθροί;, Φιλία: οι φίλοι μου κι εγώ και Αυτοπεποίθηση και τώρα επιστρέφουν με άλλα τρία: Τα συναισθήματά μου, Θυμός και επιστροφή στην ηρεμία και Τσακωνόμαστε, συμφιλιωνόμαστε.

    Είναι δουλεμένα βιβλία, με πολύ ενδιαφέρουσα ύλη και διαπραγμάτευση. Με αρκετές ανοιχτές δραστηριότητες και ασκήσεις, με ανοιχτές ερωτήσεις που ωθούν το παιδί να σκεφτεί και να επιλέξει τον καλύτερο δρόμο και όχι μια και μόνο κλειστή απάντηση που επιβραβεύεται. Ουσιαστικά Τα σημειωματάρια των συναισθημάτων προσπαθούν να δομήσουν έναν τοίχο γνώσης πάνω στον οποίο το κάθε παιδί θα οικοδομήσει τη δική του προσέγγιση, θα εξιχνιάσει τον εαυτό του, δίχως να ενδιαφέρεται για το σωστό και το λάθος. Υπό αυτήν την έννοια είναι στην ουσία βιβλία γνωριμίας με τον εαυτό μας, βιβλία που επανατοποθετούν τη γνώση μας και μας βοηθούν να αναζητήσουμε και να αμφισβητήσουμε, να δούμε, να αποδεχθούμε, να μην κρυβόμαστε.

    Αυτό γίνεται με ευχάριστα παιχνίδια, με συμβουλές και παραινέσεις, με φύλλα εργασίας και ασκήσεις, με ποικίλους και κάποιες φορές πρωτότυπους τρόπους. Και η αλήθεια είναι ότι τα βιβλία αυτά δεν τα βαριέσαι. Βρίσκουν έναν τρόπο να κάνουν το παιδί δημιουργικό δίχως να λύνει σαχλά φύλλα εργασίας προετοιμασίας προς το νηπιαγωγείο ή το δημοτικό. Εδώ αν υπάρχει μια προετοιμασία είναι προς την ίδια τη ζωή μας.

    Σημαντικό είναι ότι τα βιβλία αυτά βάζουν και τους γονείς στην εξίσωση. Μπορούν να γνωρίσουν το παιδί τους καλύτερα, να συζητήσουν μαζί του, να εξερευνήσουν μαζί του το μεγάλο μυστήριο των συναισθημάτων του, να ξεμπερδέψουν το κουβάρι του παιδιού και το δικό τους, να μην εμφανιστούν ως θεοί στα μάτια του παιδιού τους, αλλά γήινοι, απλοί, με αδυναμίες, όπως το ίδιο το παιδί.

    Να ο θυμός, ας πούμε… Ποιος γονιός δεν έχει θυμώσει, δεν έχει εκραγεί, δεν έχει χάσει μια φορά τον έλεγχο; Γιατί να εμφανιστείς αγιοποιημένος και διδάσκων στο παιδί σου; Είναι αντιπαιδαγωγικό εντελώς. Να πεις κι εσύ τα δικά σου, να απαντήσεις κι εσύ σε όσα ερωτάται ή προκαλείται από το βιβλίο το παιδί σου.

    Στο τελευταίο βιβλίο αυτής της νέας τριάδας σημειωματαρίων, έχουμε αυτό το μεγάλο ζήτημα της διαχείρισης των συγκρούσεων και των τσακωμών. Πώς αντιδρούμε; Ποιες φράσεις βοηθούν και ποιες αποτρέπουν μια συμφωνία; Με ποιες φράσεις μπορούμε να διαχειριστούμε μία σύγκρουση; Πώς κάνουμε έναν διάλογο εποικοδομητικό; Πώς ακούμε τους άλλους όταν μιλούν; Πώς αναζητούμε λύσεις που βοηθούν τη συμφιλίωση;

    Νομίζετε ότι αυτές είναι δεξιότητες που δεν χρειάζονται; Κοιτάξτε γύρω σας. Όλος ο κόσμος περιστρέφεται γύρω από μια διαφωνία, μια προστριβή, μια σύγκρουση και μια αδυναμία εξεύρεσης λύσης. Τόσο σημαντικές είναι αυτές οι δεξιότητες που εξιχνιάζει το βιβλίο.

    Θα συμφωνήσετε 100% με τη Φιλιοζά; Ίσως όχι. Αλλά θα βρείτε αναμφίβολα ένα πλαίσιο να αναπτύξει το παιδί και ίσως και οι ενήλικες του περιβάλλοντός του, γονείς και εκπαιδευτικοί, όλες εκείνες τις δεξιότητες που θα το κάνουν πιο ώριμο και πιο συγκροτημένο.

    Με παράρτημα για τους γονείς.

    Σε μετάφραση της Πελιώς Παπαδιά.

    Για παιδιά (από 5 με βοήθεια ενήλικα) 6-9 ετών περίπου.

    Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ και εδώ και εδώ

    Με μια ματιά

    • Είναι δουλεμένα βιβλία, με πολύ ενδιαφέρουσα ύλη και διαπραγμάτευση. Με αρκετές ανοιχτές δραστηριότητες και ασκήσεις, με ανοιχτές ερωτήσεις που ωθούν το παιδί να σκεφτεί και να επιλέξει τον καλύτερο δρόμο και όχι μια και μόνο κλειστή απάντηση που επιβραβεύεται. Ουσιαστικά Τα σημειωματάρια των συναισθημάτων προσπαθούν να δομήσουν έναν τοίχο γνώσης πάνω στον οποίο το κάθε παιδί θα οικοδομήσει τη δική του προσέγγιση, θα εξιχνιάσει τον εαυτό του, δίχως να ενδιαφέρεται για το σωστό και το λάθος. Υπό αυτήν την έννοια είναι στην ουσία βιβλία γνωριμίας με τον εαυτό μας, βιβλία που επανατοποθετούν τη γνώση μας και μας βοηθούν να αναζητήσουμε και να αμφισβητήσουμε, να δούμε, να αποδεχθούμε, να μην κρυβόμαστε.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Θέμα νυχτερινού αγγέλου- Μάνος Χατζιδάκις

    Ragtime – Νίκος Πλατύραχος

    8½ theme – Nino Rota

    Essen K & Snaf – Hoarse Prophet

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Τα συναισθήματά μου
    Θυμός και επιστροφή στην ηρεμία
    Τσακωνόμαστε, συμφιλιωνόμαστε
    Σειρά: Τα σημειωματάρια των συναισθημάτων
    Συγγραφέας: Ιζαμπέλ Φιλιοζά
    Εικονογράφος: Eric Veille, Clotka
    Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, Ιούνιος 2021
    Μετάφραση: Πελιώ Παπαδιά
    Επιμέλεια-Διορθώσεις: Σοφία Αλεξάκη
    Σελίδες: 112, 104, 80
    Μέγεθος: 21 Χ 28
    ISBN: 978-960-484-656-6
    978-960-484-654-2
    978-960-484-655-9

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular