More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΤο Τρολ, της Τζούλια Ντόναλντσον (εικ.: Ντέιβιντ Ρόμπερτς)

    Το Τρολ, της Τζούλια Ντόναλντσον (εικ.: Ντέιβιντ Ρόμπερτς)

    Ήταν κάποτε ένα τρολ που ζούσε κάτω από μια γέφυρα. Εκεί που ζουν όλα τα τρολ δηλαδή. Κι ήταν και μια παρέα πειρατών πάνω σε ένα πειρατικό. Εκεί που ζουν όλοι οι πειρατές δηλαδή.

    Στα τρολ αρέσει να τρώνε κατσίκια. Πού να βρεις όμως κατσίκι να περνάει από τη γέφυρα; Έτσι το τρολ βολευόταν τρώγοντας ψάρια.

    Ένα πρωί, το τρολ άκουσε έναν θόρυβο στη γέφυρα. “Ποιος κόβει βόλτες στη γέφυρά μου;” φώναξε. Ήταν μια αράχνη.

    “Δεν πειράζει. Εγώ α σε φάω έτσι κι αλλιώς” είπε το τρολ. “Βαρέθηκα να τρώω όλο ψάρια”. Η αράχνη παρακάλεσε το τρολ να μην τη φάει αλλά να πάει στην επόμενη γέφυρα που έχει κατσίκια. Και το τρολ πήγε στην επόμενη γέφυρα.

    Την ίδια ώρα οι πειρατές, έχοντας έναν χάρτη θησαυρού στην κατοχή τους, έσκαψαν και έψαχναν και αναζητούσαν τον φοβερό το θησαυρό. Σκάβε και σκαβε, πείνασαν μα η ψαρόπιτα που έφτιαξε ο Τάπας ήταν άνοστη και άψητη. Κι ο αρχηγός έβαλε στόχο, μόλις βρουν το θησαυρό, να αγοράσουν το καλύτερο βιβλίο μαγειρικής.

    Μ’ αυτά και μ’ αυτά, το τρολ άκουγε διαρκώς ανεπαίσθητους θορύβους πάνω από την καινούρια γεφυρα που επισκεπτόταν, συναντώντας κάθε φορά και ένα καινούριο πλάσμα (ποντίκι, κούνελος) αλλά κατσίκι δεν έβρισκε όπως του υποσχόταν το πλασματάκι για να γλιτώσει. Και την ίδια ώρα που γίνονταν αυτά στις γέφυρες που τριγυρνούσε το τρολ, οι πειρατές έσκαβαν και έψαχναν, κουράζονταν και μαγείρευαν, θησαυρό δεν έβρισκαν και το ένα φαγητό τους ήταν πιο άνοστο από το άλλο. Αχ, αυτό το βιβλίο μαγειρικής θα τους έσωζε! Και για να το πάρουν, είπαμε, έπρεπε να βρουν το θησαυρό!

    Η συνάντηση του τρολ που αλλάζει γέφυρες, ξεγελιέται, έχει βαρεθεί τα ψάρια και ψάχνει για κατσίκια, με τους πειρατές που ψάχνουν το θησαυρό και τρώνε ολοένα και πιο άγευστα φαγητά θα είναι μαγική! Και δε θα τη ξεχάσει ούτε το τρολ, ουτε οι πειρατές, ούτε κι εσείς.

    Ο γοητευτικός τρόπος με τον οποίο η Τζούλια Ντόναλντσον στήνει, εξελίσσει και ανατρέπει τις ιστορίες της είναι για να διδάσκεται στα σεμινάρια απανταχού της γης. Ούτε εκτενείς περιγραφές που κουράζουν, ούτε ανούσιος λυρισμός που διασπά την ιστορία, ούτε άσκοπη χρήση επιθέτων και προτάσεων (ευρύτερα) που γεμίζουν απλώς σελίδες ή ικανοποιούν την ανάγκη του συγγραφέα και μόνο. Οι ιστορίες της (βλέπε Γκρούφαλο, Σκούπα κ.α.) είναι υπόδειγμα λιτότητας, πλοκής, ανατροπής, χιούμορ, θεατρικότητας και φαντασίας. Γιατί τρολ, roon on the broom και Γκρούφαλο δε φτιάχνονται κάθε μέρα. Αν φτιάχνονταν θα τα είχαμε διαβάσει, όχι απαραίτητα εμείς, μα κάποιοι άλλοι ίσως.

    Με το τρολ λοιπόν, ένα παιδί, από 3 ετών μέχρι όσο πάει, αρχικά θα περάσει υπέροχα διαβάζοντας ή ακούγοντάς το. Κι αυτή είναι η πρώτη αποστολή ενός καλού βιβλίου. Ακολούθως, εμπλέκονται ως νύξεις και αφορμές και όχι ως σηκωμένο δαχτυλάκι, η πονηριά και η οξυδέρκεια, η ευπιστία, οι διατροφικές συνήθειες (αυτό εισέρχεται για τα καλά), οι πειρατές, τα πειρατικά πλοία και τα χούγια τους, οι γέφυρες, τα κατσίκια, οι ποντικοί και τα κουνέλια.

    Ο εικονογράφος Ντέιβιντ Ρόμπερτς έχει κάνει απίστευτη δουλειά. Όλες του οι προσεγγίσεις σε μορφές και αντικείμενα, σε χρώματα και γραμμές, είναι απίθανες. Δεν παίζει με συνηθισμένα χαρτιά, δεν διακατέχεται από το σύνδρομο του ενήλικα που ζωγραφίζει καλά, ανασυνθέτει το κείμενο της Τ. Ντόναλντσον και το ζωντανεύει γοητευτικά κρατώντας ίσες αποστάσεις από την πιστή απεικόνιση και το επικίνδυνο ξεστράτισμα. Τα κατάφερε περίφημα.

    Η ιστορία προσφέρεται για δραματοποιήσεις, για κατασκευές, για παιχνίδια, για καλοκαιρινή γιορτή, για πρότζεκτ διατροφής, για απόκριες με τους πειρατές, πραγματικά για ένα μεγάλο πλήθος αντικειμένων.

    Όσοι αγαπούν τους πειρατές, τα παράξενα πλάσματα, τις ανατρεπτικές ιστορίες, σ’ αυτό το βιβλίο κάνετε στάση. Μεγάλη στάση.

    Ως καλοκαιρινή γιορτή στο σχολείο θα μπορούσε να έχει τα εξής πρόσωπα: τρολ (2 παιδιά), αράχνη, κατσίκι, κούνελος, ποντικός, πειρατές (αρχηγός, Τάπας, Μονομάτης, Πουά, κι όσους ακόμα θέλουμε, αναλόγως της τάξης μας). Το σκηνικό μας θα μπορούσε να είναι ένα πειρατικό καράβι, είτε τρισδιάστατο φτιαγμένο από τσαλακωμένο χαρτί ή κούτες σούπερ μάρκετ ή ασφαλώς ζωγραφιοσμένο σε μουσαμά ή ύφασμα μαζί με άλλα στοιχεία του παραμυθιού (γέφυρα κτλ).

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Το Τρολ
    Συγγραφέας: Τζούλια Ντόναλντσον
    Εικονογράφηση: Ντέιβιντ Ρόμπερτς
    Μετάφραση: Φίλιππος Μανδηλαράς
    Εκδόσεις: Πατάκη, Ιανουάριος 2015
    Διόρθωση: Ελίνα Πάντου-Κίκκου
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 18 Χ 27
    ISBN: 978-960-16-5711-0
    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular