More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧρυσές ΛίστεςΧΛ-2023Φιλία με άρωμα λεβάντας, της Αναστασίας Ξενοφώντος Γαϊτάνου

    Φιλία με άρωμα λεβάντας, της Αναστασίας Ξενοφώντος Γαϊτάνου

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 11+ (target 12-17) – Λογοτεχνία για παιδιά

    Μια λεκτική απειλή είναι το πιο γνήσιο πιστοποιητικό ανικανότητας.
    Nassim Nicholas Taleb

    Ένα εφηβικό μυθιστόρημα που ξεχωρίζει με την ποιότητά του από την Κύπρια συγγραφέα Αναστασία Ξενοφώντος Γαϊτάνου και τις Εκδόσεις Πατάκη.

    Περί τίνος πρόκειται

    Καλοκαίρι ξανά. Ο νους γυρίζει πίσω. Δυο χρόνια. Λίγες μέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία και η Κάλια πάει στο γυμνάσιο της κοντινής κωμόπολης, αφού το χωριό είχε μόνο δημοτικό. Δυο εβδομάδες μετά το πρώτο περιστατικό. Μια σπρωξιά από πίσω και σπάσιμο σε δυο σημεία∙ μια εβδομάδα στο σπίτι. Κι ύστερα ένα όχι σε μια ανταλλαγή διαγωνίσματος, κάτι γέλια, κάτι συνωμοσίες και το έργο είχε ξεκινήσει για τα καλά. Της έσκισαν το βιβλίο. Ήταν πια σημαδεμένη. Ο πόλεμος ήταν ύπουλος, υπόγειος. Άρχισαν να της γυρίζουν την πλάτη ένας ένας. Το παζλ δίπλα της είναι ξεκάθαρο. Η όμορφη Στέφανη Λεοντιάδη, κόρη γνωστού επιχειρηματία, στη δούλεψη του οποίου εργαζόταν ο πατέρας της μελαμψής Κάλιας. Η Θάλεια, έχει μετακομίσει μόλις από την πρωτεύουσα στην περιοχή, άρα δεν γνωρίζει κανέναν και έχει χάσει τη μητέρα της πριν μερικούς μήνες∙ η τέλεια απομόνωση, ανυπεράσπιστη από τα αρπακτικά της κλίκας, ακόμα και από δήθεν φίλες, βλέπε Κάλια.

    “Θάλεια” της φώναξε “έλα να δεις τι βρήκα”. Εκείνη πήγε κοντά της. Η Κάλια απομάκρυνε με τα δάχτυλά της τη σκόνη που είχε κατακαθίσει πάνω του  φανερώνοντας τον τίτλο του: ΛΕΥΚΩΜΑ.

    Είναι ένα παλιό μαθητικό λεύκωμα. Είχε κάποια ξεραμένα φυλλαράκια μέσα. Άρωμα λεβάντας. Έρχεται στα χέρια της Θάλειας. Για κάποιο λόγο, αν και έχει καταλάβει ότι κάτι ιδιαίτερο τρέχει με αυτό το λεύκωμα, αποφεύγει να το διαβάσει. Όταν τελικά ανοίγει τις σελίδες του ανακαλύπτει ότι ουσιαστικά πρόκειται για ένα ημερολόγιο κάποιας απογοητευμένης μαθήτριας την οποία όλοι είχαν βάλει στην άκρη. Καθώς διαβάζει, συνειδητοποιεί πόσες ομοιότητες έχει η ζωή της ιδιοκτήτριας του λευκώματος με τη δική του. Το παρελθόν συμπλέκεται με το παρόν. Τι να της συνέβη άραγε; Προσπαθώντας να βρουν τι της συνέβη, ζουν τον δικό τους παράλληλο εφιάλτη με τη Στέφανη να είναι το πρόσωπο που έχει βαλθεί να τις καταστρέψει. Ειδικά όταν η Κάλια έσπρωξε τη Στέφανη και έγινε η αιτία να χάσει το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα τζούντο, η Στέφανη βάλθηκε να εκδικηθεί με τον τρόπο της και σε εκείνη και στη Θάλεια. Η κατάσταση αρχίζει να ξεφεύγει. Ένα κορίτσι ζητεί δικαίωση. Από το παρελθόν. Και δυο τρία στο παρόν προσπαθούν να είναι αυτές που πρέπει. Όσα θα αποκαλυφθούν θα συνταράξουν οικογένειες, σχολείο και όλες τις ισορροπίες. Για πάντα.

    Εστιάζοντας

    Το επιδέξια γραμμένο μυθιστόρημα της Αναστασίας Ξενοφώντος–Γαϊτάνου θέτει στο επίκεντρο την απώλεια και την οδύνη που αυτή προκαλεί, τον θάνατο και τα στίγματα που αφήνει πίσω του, τις ποικίλες μορφές οικογένειας και το πώς αυτές επηρεάζουν τη συμπεριφορά και την εξέλιξη των παιδιών τους και ασφαλώς -στον πυρήνα των γεγονότων- τον πάντοτε επίκαιρο σχολικό εκφοβισμό που απλώς παλιά δεν είχε όνομα. Αυτό το πλήθος -και ακόμα ένα- θεμάτων, η συγγραφέας τα διαχειρίζεται με ευαισθησία, με ισορροπία, με αυθεντικό ρεαλισμό, με τρυφερότητα, δημιουργώντας μια άκρως ενδιαφέρουσα ιστορία η οποία ουσιαστικά γίνεται ατύπως ένα στιβαρό μάθημα ψυχικής και ηθικής ενδυνάμωσης, ενσυναίσθησης και ηχηρής καταδίκης του σχολικού εκφοβισμού ο οποίος έχει βαθιές ρίζες στις κοινωνίες και τις ψυχές των ανθρώπων, ήδη από τα παιδικά τους χρόνια.

    Ο ρυθμός του μυθιστορήματος είναι θαυμάσιος. Οι χαρακτήρες σκιαγραφούνται σε βάθος, μάλιστα η συγγραφέας δεν μένει στην κορυφή των πρωταγωνιστών, αλλά προσεγγίζει ένας μεγάλο αριθμό παιδιών και ενηλίκων, κάποιους από τους οποίους τους κάνει αφηγητές, δίνοντάς τους τον χώρο να συστηθούν με μεγαλύτερη ένταση στον αναγνώστη. Το μυστηριώδες λεύκωμα που ουσιαστικά αποτελεί ημερολόγιο και κραυγή από το παρελθόν, δεν συμπλέκεται απλώς έξοχα με το παρόν και τις ιστορίες που τρέχουν στο τώρα, αλλά φανερώνει τους πολλούς ευμετάβλητους συσχετισμούς που διαμορφώνονται μεταξύ θυμάτων και θυτών, μεταξύ απόβλητων, εσωστρεφών, κακομαθημένων, δημοφιλών, δειλών, θλιμμένων και άλλων τύπων παιδιών, καθώς αυτά αλλάζουν απόψεις, συναισθήματα, παρέες και στρατόπεδα, αναζητώντας πάνω απ’ όλα λίγη αποδοχή και αναγνώριση της υπόστασής τους.

    Η συγγραφέας λεηλατεί κυριολεκτικά το έρεβος αυτού του σκοταδιού της ανθρώπινης ψυχής και το παραδίδει ορατό και ατόφιο, παρασύροντας τον αναγνώστη σε μια αυθεντική κατάδυση στο πώς ο εκφοβισμός πνίγει τα παιδιά και το περιβάλλον τους, προκαλώντας μόνο προβλήματα. Τα ξέρεις ποιος είναι εγώ, οι μικρότητες, οι εγωισμοί, οι ανόητες εκδικητικότητες, τα προσωπικά αδιέξοδα, οι συνεχείς ήττες που ωθούν στην αναζήτηση ασήμαντων νικών από τη μία, η ανάγκη για έναν φίλο, η ανάταξη της ζωής σου που σε διέλυσε, οι δεξιότητές και τα ταλέντα σου που ψάχνουν μια διέξοδο από την άλλη.

    Ο τρόπος που ενώνει το λεύκωμα το παρελθόν με το παρόν και την παλιά ιστορία της εκφοβισμένης Αναστασίας με την τωρινή ιστορία της Κάλιας και της Θάλειας, είναι κάτι παραπάνω από λεπτοδουλεμένος, φανερώνει ένα πάλεμα που διήρκεσε ώστε να προκύψει με ισορροπία και φυσικότητα.

    Από τα βιβλία που θα σας μείνουν. Ξεκάθαρα.

    Για αναγνώστες από 11-12 περίπου ετών με αιχμή όλους τους teens, ελπίζοντας ότι αυτοί ακόμα διαβάζουν.

    Εκδόσεις Πατάκη.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    Διακρίσεις

    ΒΡΑΒΕΙΟ Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού-Νεανικού Βιβλίου – Κυπριακού Τμήματος της ΙΒΒΥ

    Το Soundtrack του βιβλίου

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Φιλία με άρωμα λεβάντας
    Σειρά: Κύκνοι (12-15 ετών)
    Συγγραφέας: Αναστασία Ξενοφώντος Γαϊτάνου
    Εικονογράφος: Θέντα Μιμηλάκη
    Εκδόσεις: Πατάκη, Ιούνιος 2022
    Επιμέλεια-Διορθώσεις: Αντωνία Κιλεσσοπούλου
    Σελιδοποίηση: Αλέξιος Δ. Μάστορης
    Σελίδες: 352
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular