More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΌμορφη, του Κανισάλες

    Όμορφη, του Κανισάλες

    Η Μάγισσα σήμερα είναι χαρούμενη. Κλείνει ραντεβού με το τέρας. Ετοιμάζεται να πάει. Στις τρεις. Μα δεν πιστεύουν όλοι πως είναι έτοιμη να για ένα τέτοιο ραντεβού. Ο ένας της λέει για τη μύτη της που είναι σαν πατάτα. Και γκλιν γκλον… την κάνει κομψή, σχεδόν γαλλική. Ο σκίουρος της λέει ότι η πλάτη της είναι καμπουριασμένη. Και γκλιν γκλον τη διορθώνει με το μαγικό της ραβδί. Παρακάτω, η αλεπού της λέει για το πιγούνι της και ο ποντικός για τα μαλλιά της που είναι σα σύρμα.

    Η μάγισσα τους ακούει. Διορθώνει όλα τα “κουσούρια” της. Μα όταν πηγαίνει τελικά στο ραντεβού, το Τέρας δεν τη γνωρίζει και δεν του αρέσει καθόλου έτσι… φτιαγμένη. Και τότε θα γίνει η μεγάλη ανατροπή.

    Μετρ των ανατροπών ο Κανισάλες. Και όχι μόνο. Τρίτο βιβλίο του που φέρνουν στα ελληνικά οι εκδόσεις Διάπλαση, μετά το Μεγάλη και το Παράξενος και δε ξέρεις ποιο να διαλέξεις. Οι λέξεις του λίγες, μεστές, ψαγμένες. Τα μηνύματά του εμφανή, αλλά ούτε για αστείο εν ειδεί διδαχής ή ετοιμοπαράδοτης σκέψης. Δε χρειάζεται να σκάψεις για να βρεις όσα κουβαλούν οι ιστορίες του, αλλά δε θα σου δοθούν μόνα τους.

    Έτσι, μετά την πίστη στο στόχο και το όνειρο του Μεγάλη και την διαφορετικότητα που αποβαίνει ευεργετική στο Παράξενος, ο σημαντικός δημιουργός Κανισάλες παραδίδει άλλο ένα σπουδαίο εικαστικό και αξιακό μάθημα, ένα καθαρό σχόλιο για την ομορφιά, την προσαρμογή και υπακοή μας στους γενικούς κανόνες αισθητικής αλλά και στα γούστα των άλλων και την εκδίκηση που είναι ένα πιάτο που τρώγεται μάλλον κρύο.

    Το τέλος της ιστορίας είναι ευρηματικό και χαριτωμένο και αν ξενίζει κάποιους, έχει να κάνει με την ανάγκη μας και τον εθισμό μας για συνεχή και πανταχού παρούσα πολιτική ορθότητα που θέλουμε να στεφανώνει τα πάντα. Υπερασπίζομαι πάντα τέτοιους επιλόγους και συστήνω να τροποποιείτε την κατάληξη αν θεωρείτε ότι δεν είναι καθόλου εύκολο να γίνει αποδεκτή από τα παιδιά. Όμως, πάνω απ’ όλα προτείνω πως πρέπει να επιμείνουμε στην ανάγνωση των βιβλίων ως έχουν ώστε να δημιουργούμε ανθεκτικούς, ευρηματικούς, με φαντασία, δέκτες των ανατροπών και των διαφορετικών συγγραφικών επιλογών αναγνώστες.

    Η εικονογράφησή του Κανισάλες με τα προσεγμένα γεωμετρικά σκίτσα τη λιτότητα των γραμμών του, δε φοβίζουν διόλους, τουναντίον, βρίσκονται πολύ κοντά στη φύση ενός παιδικού σχεδίου, ενώ και οι επιλογές των χρωμάτων του είναι εξαιρετικές συνθέτοντας κάτι πολύ ιδιαίτερο.

    Εκδόσεις Διάπλαση.

    https://www.elniplex.com/%ce%ba%ce%b1%ce%bd%ce%b9%cf%83%ce%ac%ce%bb%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%ad%ce%bd%cf%84%ce%b5%cf%85%ce%be%ce%b7-elniplex-2020/

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Όμορφη
    Τίτλος πρωτοτύπου: Guapa
    Συγγραφέας: Κανισάλες
    Εικονογράφηση: Κανισάλες
    Εκδόσεις: Διάπλαση, Οκτώβριος 2020
    Μετάφραση: Αμάλια Βάργκας
    Επιμέλεια: Αλέξανδρος Πανούσης
    Καλ. επιμέλεια: Αγάπη Σωτηροπούλου
    Σελίδες: 36
    Μέγεθος: 23 Χ 25
    ISBN:
    978-960-567-233-1

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular