More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο10 χρόνια Μήνας Εφηβείας: φέτος on line και δωρεάν δεκάδες εκδηλώσεις με...

    10 χρόνια Μήνας Εφηβείας: φέτος on line και δωρεάν δεκάδες εκδηλώσεις με σημαντικούς δημιουργούς

    Ο Μήνας Εφηβείας, η μεγάλη πρωτοβουλία που ξεκίνησαν οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ ορμώμενοι από τη διαρκή αναζήτησή τους να ακούνε τις φωνές των εφήβων και να συνομιλούν μαζί τους ολοκληρώνει φέτος μια δεκαετή διαδρομή.Δέκα χρόνια εκατοντάδων προγραμμάτων για προεφήβους, εφήβους, τους γονείς τους, τους εκπαιδευτικούς που τους έχουν μαθητές στις διάφορες εκπαιδευτικές δομές. Δέκα χρόνια μετάδοσης γνώσης, πολυποίκιλης γνώσης, πολυδιάστατης, με πολλές αποχρώσεις και διεισδυτικότητα. Με δεκάδες εισηγητές και συνεργάτες από τους χώρους της εκπαίδευσης, των τεχνών, των επιστημών, της τεχνολογίας, η συμβολή των οποίων υπήρξε καθοριστική στη σχεδίαση και την υλοποίηση των πολυάριθμων αυτών δράσεων.

    Στα χρόνια αυτά, οι διοργανωτές αυτής της σπουδαίας δράσης διοργάνωσαν εκατοντάδες δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα για νέους, γονείς και εκπαιδευτικούς, προσπαθώντας να αφουγκραστούν τις ανάγκες της κοινότητάς τους και να φέρουν στο προσκήνιο φλέγοντα θέματα που τους απασχολούν.

    Γιατί τους εφήβους; Το ξέρετε όλοι σχεδόν γιατί. Είναι πλέον το πιο δύσκολο, απαιτητικό, με τα πιο χαμηλά ποσοστά ανάγνωσης, κοινό. Γιατί υπάρχει το βάρος του σχολείου, των φροντιστηρίων, των δραστηριοτήτων. Γιατί υπάρχουν οι οθόνες και η τεχνολογία που έχουν ανακατέψει πολύ το σκηνικό, τόσο που το βιβλίο μοιάζει πια με κάτι σαν σχολική προέκταση.

    Εκεί είναι το στοίχημα τέτοιων δράσεων και εκεί έχει δουλέψει καλά ο Μήνας Εφηβείας αυτά τα δέκα χρόνια, δείχνοντας το πρόσωπο του καλού βιβλίου, ως μια σημαντική δραστηριότητα ελεύθερου χρόνου που έχει να προσφέρει πολλά.

    Παρά τις δυσκολίες που έφερε η πανδημία, ο Μήνας Εφηβείας κατάφερε και πάλι με ένα πλήρες πρόγραμμα εκδηλώσεων, να συνεχίσει τη διαδρομή του.

    Φέτος για πρώτη φορά γίνεται ψηφιακός, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα συμμετοχής σε ελληνόφωνα σχολεία, όπου και αν βρίσκονται.

    • Για τη συμμετοχή στις εκδηλώσεις δεν υπάρχει καμία οικονομική επιβάρυνση.
    Τα προγράμματα απευθύνονται σε παιδιά των τελευταίων τάξεων του δημοτικού
    και σε μαθητές γυμνασίου-λυκείου
    και πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.
    Λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες συνθήκες λόγω COVID-19, όλες οι εκδηλώσεις για σχολεία θα πραγματοποιηθούν ψηφιακά.

    Ο Μήνας Εφηβείας τελεί υπό την αιγίδα του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου:

    Δείτε όλο το πρόγραμμα στον παρακάτω σύνδεσμο:

    https://www.patakis.gr/files2/ProgramMHNASEFHVEIAS_2020_iread.pdf

    Ενδεικτικά:

    Η ιστορία δύο πόλεων: ένα ταξίδι στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη του Β’ Παγκόσμιου πολέμου

    Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, συγγραφέας Αλεξάνδρα Μητσιάλη, συγγραφέας

    Την άνοιξη του 1941 κι ενώ ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος έχει ξεσπάσει, οι ναζιστές και οι σύμμαχοί τους καταλαμβάνουν την Ελλάδα. Η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα με απόσταση λίγων ημερών βυθίζονται στο σκοτάδι της βίας και της καταπίεσης, όχι όμως της παραίτησης και της σιωπής. Τρία λογοτεχνικά βιβλία από δύο βραβευμένες συγγραφείς ζω­ντανεύουν αυτό που για μας σήμερα είναι ιστορία, που όμως για τους ανθρώπους εκείνης της εποχής ήταν η πραγματική τους ζωή. Λότη Πέτροβιτς, Αλεξάνδρα Μητσιάλη. Μαζί τους θα γνωρίσουμε την ιστορία δύο πόλεων, την ιστορία της χώ­ρας μας την περίοδο της Κατοχής. Θα προσπαθήσουμε να αισθανθούμε την ατμόσφαιρα, να ανατρέξουμε στα γεγονό­τα, να γνωρίσουμε τους ανθρώπους που έριξαν το βάρος τους για να γείρει η πλάστιγγα στη σωστή πλευρά.

    Έφηβοι μέσα στην Πολιτεία

    Μάνος Κοντολέων, συγγραφέας

    Ο συγγραφέας Μάνος Κοντολέων καταπιάνεται πολλές φορές μέσα από το έργο του για εφήβους με φλέγοντα κοι­νωνικά ζητήματα, θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης, ενεργού πολιτειότητας, ισότητας κ.ά. Πρόσφατα ολοκλήρωσε την άτυπη τριλογία «Έφηβοι μέσα στην Πολιτεία». Πρόκειται για δυο συμβολικές ιστορίες («Ο Φωκίων δεν ήταν ελάφι», που αναφέρεται στον αγώνα των ανθρώπων για το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση και «Οι Δίδυμοι Ήλιοι της Ποντι- κούπολης», για την ίση και δίκαιη εργασιακή μεταχείριση) και το μυθιστόρημα «Το Νησί με τις Λέξεις που Αγαπάνε», που αναφέρεται στην παρουσία του πολίτη μέσα σε ένα δη­μοκρατικό πολίτευμα. Στη συνάντηση αυτή θα συνομιλήσει με τους εφήβους και θα ανταλλάξει μαζί τους απόψεις και ιδέες πάνω στο θέμα «Νεανική λογοτεχνία και διαμόρφωση πολιτικής συνείδησης».

    Έτοιμος από καιρό

    Βαγγέλης Ηλιόπουλος, συγγραφέας, εκπαιδευτικός

    Κάθε νέος, για να στηριχθεί και να προχωρήσει στο μέλλον, πρέπει να απλώσει γερά τις ρίζες του στο παρελθόν. Τι ξέ­ρουμε όμως από τις ιστορίες των παππούδων και των προ- παππούδων μας; Πού έδρασαν, πώς έζησαν τη ζωή τους, τι παρακαταθήκες μάς έχουν αφήσει για το μέλλον; Με ένα οπτικό υλικό παρακολουθούμε την πορεία του Αναστάση, ήρωα του βιβλίου «Ετοιμος από καιρό» στην Αλεξάνδρεια και στο Κάιρο, εκεί που άνθισε ο ελληνισμός. Προχωρά στα χνάρια των παππούδων του και ανακαλύπτει στις ζωές τους τη δύναμη που χρειάζεται για να προχωρήσει τη δική του ζωή. Η συνάντησή του με την ποίηση του Καβάφη γενικό­τερα του δίνει την έμπνευση που ψάχνει για να εκφραστεί κι εκείνος μέσω της Τέχνης. Τα παιδιά για αυτό το ιδιότυπο οδοιπορικό στον χώρο και στον χρόνο θα προετοιμαστούν με α) οπτικό υλικό με αφήγηση, β) αποσπάσματα από το βι­βλίο, γ) διάγραμμα οικογενειακού δέντρου με αναφορά στα μέρη που έδρασε κάθε πρόγονος. Γ ιατί όλοι καταγόμαστε από την παιδική μας ηλικία, αλλά και την παιδική ηλικία των προγόνων μας.

    Λέσχη Αλλόκοτων Πλασμάτων – Το νέο αίμα

    Γιώργος Κ. Παναγιωτάκης, συγγραφέας

    Τους γνωρίσαμε, τους αγαπήσαμε, ταυτιστήκαμε με τον χα­ρακτήρα τους, με τα καλά και τα άσχημά τους, ενθουσιαστή­καμε με τα κατορθώματά τους και πάνω που περιμέναμε την επόμενη περιπέτειά τους, ξαφνικά τους χάνουμε. Μετά από τρία βιβλία της σειράς «Λέσχη Αλλόκοτων Πλασμάτων» οι βασικοί ήρωες «κάθονται στον πάγκο» και έρχεται στη σκηνή το «νέο αίμα». Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι όμως για τον δημιουργό να πάρει μια τέτοια απόφαση; Να πει αντίο στους χαρακτήρες που «γέννησε» και έπλασε κάθε κύτταρό τους; Πώς πείθει τους αναγνώστες του για την αλλαγή αυτή; Μια συνάντηση για το δικαίωμα στην αποχώρηση, για την επιλο­γή του δημιουργού στον χρόνο της ανατροπής, για τη διερεύ- νηση των κριτηρίων που τον οδηγούν σε μια τέτοια απόφα­ση, για τη ζυγαριά των «ναι» και των «όχι». Ο συγγραφέας θα δώσει τη σκυτάλη στους μαθητές και εκείνοι θα πειραματι­στούν αντίστοιχα σχεδιάζοντας την εικονική αποχώρηση από την ενεργό δράση προσώπων που αγαπούν και θαυμάζουν.

    Προσωπογραφίες του 1821

    Μαρία Σκιαδαρέση, συγγραφέας, ιστορικός

    Στη συνάντηση αυτή η συγγραφέας και ιστορικός Μαρία Σκιαδαρέση θα (ξανα)συστήσει στους μαθητές εμβληματι- κά πρόσωπα που συνέβαλαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην ίδρυση και εξέλιξη του νεοελληνικού κράτους. Και δε­δομένου ότι το Εικοσιένα είναι ο τοκετός του νεοελληνικού κράτους, η συνάντηση αυτή θα αφιερωθεί σε πρόσωπα που μετείχαν σ’ αυτό. Στη σειρά βιβλίων «Προσωπογραφίες», η επιλογή του κάθε προσώπου έχει να κάνει με το τι κρίθηκε πιο καίριο σε σχέση με τα πεδία δράσης της πολιτικοκοινω­νικής αυτής ανατροπής του 19ου αιώνα. Έτσι επιλέχτηκαν οι εξής τομείς δράσης: Ο αγώνας στη θάλασσα, που κατά κύριο λόγο έκρινε την έκβαση της επανάστασης (Κωνσταντίνος Κα- νάρης), η προετοιμασία και οργάνωση του ξεσηκωμού (Ρήγας Βελεστινλής), το ξεκίνημα της επανάστασης στις Ηγεμονίες (Αλέξανδρος Υψηλάντης) και το κίνημα του φιλελληνισμού στην πιο αφοσιωμένη εκδοχή του (λόρδος Μπάιρον).

    Προσωπικότητες που άλλαξαν τον κόσμο και πώς μπορείς να τον αλλάξεις κι εσύ

    Στέλλα Κάσδαγλη, συγγραφέας, δημοσιογράφος, εμψυ- χώτρια γυναικών και εφήβων

    Στο νέο της βιβλίο «30 γυναίκες που άλλαξαν τον κό­σμο – και πώς μπορείς να τον αλλάξεις κι εσύ», η Στέλλα

    Κάσδαγλη βουτάει στον κόσμο γυναικών, που οι αποφά­σεις, τα ταλέντα, το θάρρος και οι ιδέες τους άλλαξαν και ξανάλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο ζούμε, σκεφτόμαστε, δουλεύουμε και επικοινωνούμε. Ποιες είναι όμως αυτές οι προσωπικότητες και ποια τα στοιχεία εκείνα που τις κάνουν να ξεχωρίζουν; Τι τις οδήγησε ως εδώ και γιατί η συγγρα­φέας αποφάσισε να ασχοληθεί μαζί τους; Στη συνάντηση αυτή οι μαθητές θα περάσουν χρόνο, νοερά, με εκείνες και εκείνους που δεν είχαν ως τώρα την ευκαιρία να αναδει­χτούν όσο τους αξίζει και στη συνέχεια θα συζητήσουν για το πώς θα επέλεγαν εκείνοι να προβάλουν προσωπικότη­τες που επηρέασαν τον δικό τους μικρόκοσμο, το σχολείο τους, τη γειτονιά τους, την πόλη τους. Μέσα από ανοιχτό διάλογο και δημιουργική ενδοσκόπηση, η συγγραφέας θα δώσει τις κατευθυντήριες οδούς που θα βοηθήσουν τους μαθητές να οδηγηθούν, σε δεύτερη φάση, στη δική τους έρευνα και ανακάλυψη.

    Παιχνίδι μυστηρίου με τίτλο «Μια σκιά στο παράθυρο»

    Λίνα Λυχναρά, συγγραφέας

    Η αστυνομία βρίσκει ένα κορίτσι σε μια ερημική παραλία, χτυπημένο και σε κατάσταση σοκ. Οι ειδικοί μάταια προ­σπαθούν να επικοινωνήσουν μαζί της, ώστε να καταλά­βουν τι έχει συμβεί καθώς το κορίτσι δε μιλάει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι υπήρξε θύμα επίθεσης και ότι διατρέχει κίνδυνο. Μια οικογένεια προσφέρεται να τη φιλοξενήσει στο σπίτι της και εκεί θα γίνει αντιληπτό από μια ύποπτη σκιά στο παράθυρο πως κάποιος παραμονεύει για να της κάνει κακό. Η ιστορία της πρέπει να διαλευκανθεί άμεσα και μόνο εσείς μπορείτε να τη βοηθήσετε. Χωρισμένοι σε ομάδες, θα πρέπει να ανακαλύψετε τη μυστηριώδη ιστο­ρία του θύματος. Βασικά σας εργαλεία η φαντασία σας, η συνδυαστική σας σκέψη, η καλή συνεργασία της ομάδας σας και η παρατηρητικότητά σας. Ένα παιχνίδι μυστηρίου εμπνευσμένο από το νέο βιβλίο της Λίνας Λυχναρά «Μια σκιά στο παράθυρο».

    Γι’ αυτούς που δε θα μας γνωρίσουν

    Κατερίνα Σέρβη, συγγραφέας, αρχαιολόγος

    Σκαλίζοντας αντικείμενα και κειμήλια της οικογένειάς μας μπορεί να ανακαλύψουμε ιστορίες των προγόνων μας, απλές, καθημερινές ή παράξενες. Η Κατερίνα Σέρβη έψα­ξε την ιστορία του παππού Αντώνη, τον οποίο δε γνώρι­σε ποτέ. Μελέτησε τα τεκμήρια (αντικείμενα του παππού από τον πόλεμο), φαντάστηκε πολλά από όσα έγιναν και εμπνεύστηκε την ιστορία «Ο παππούς που δε γνώρισα». Φαντάζεστε όμως να έβρισκε έτοιμα μηνύματα να την πε­ριμένουν από τον παππού, που να της χάριζαν απλόχερα πληροφορίες, μνήμες, διηγήσεις; Ελάτε στη συνάντηση αυτή να γίνουμε εμείς οι παλιοί αυτών που θα έρθουν κά­ποτε. Τι θα θέλαμε να ξέρει για εμάς εκείνο το κορίτσι ή το αγόρι του 2170; Ποια από τις ιστορίες της ζωής μας θα βάζαμε στη δική μας χρονοκάψουλα; Στη συνάντηση αυτή θα προσεγγίσουμε τις τεχνικές διερεύνησης τεκμηρίων και πληροφοριών, τη διαδικασία καταγραφής και μετατροπής τους σε μυθοπλαστικό κείμενο.

    Σκεπτόμενοι αλλιώς

    Ελένη Λούβρου, Ψυχολόγος MSc με εξειδίκευση στις Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές Παναγιώτα Πλησή, συγγραφέας, εκπαιδευτικός

    Τι καθορίζει τον κοινό και τι τον διαφορετικό τρόπο σκέ­ψης των ανθρώπων; Θα μπορούσαμε όλοι να αντιδρούμε με τον ίδιο τρόπο στα διάφορα ερεθίσματα; Ελάτε μέσα από ιστορίες εφήβων να διερευνήσουμε την άλλη εκδοχή των πραγμάτων, τη διαφορετική από τη δική μας. Να μπού­με στη θέση του άλλου που έχει διαφορετική αντίληψη για τον κόσμο γύρω του. Πόσο εύκολο ή πόσο δύσκολο μπορεί να είναι; Στη διαδικτυακή συνάντηση που βασίζεται στο νέο βιβλίο της Ελένης Λούβρου και της Παναγιώτας Πλησή «Αυτισμός – Οι άγραφοι κανόνες κοινωνικής συμπεριφο­ράς. Οδηγός επιβίωσης για εφήβους» θα μελετήσουμε διά­φορες περιπτώσεις νέων στο σχολικό και όχι μόνο πλαίσιο και θα στοχεύσουμε στο να ενισχύσουμε την ενσυναίσθησή μας, μία ικανότητα που θα μας βοηθήσει να έχουμε υγιείς σχέσεις με τους άλλους είτε τώρα είτε αργότερα σε κοινω­νικές συναναστροφές. Θα προηγηθεί αποστολή σχετικού εκπαιδευτικού υλικού.

    Έντεκα μέρες του Απρίλη 1826

    Λίλη Λαμπρέλλη, συγγραφέας, αφηγήτρια παραμυθιών

    Στη συνάντηση με τους εφήβους θα μιλήσουμε για τις πιο συνταρακτικές ίσως μέρες της Επανάστασης του 1821. Ανατρέχοντας στο υπό έκδοση βιβλίο της Λίλης Λαμπρέλλη «Εντεκα μέρες του Απρίλη 1826», θα προσεγγίσουμε την ιστορική αλήθεια της Εξόδου του Μεσολογγίου μέσα από τη ματιά ενός εφήβου, του Μάρκου του Γελεκτσή, που σπρώχτηκε με τη βία στην ενηλικίωση εκείνη την άνοιξη. Στην ημερολογιακή καταγραφή της κλιμάκωσης της απώ­λειας, της οδύνης, του ηρωισμού, της αθωότητας, στην πο- λιορκημένη πόλη βρίσκουμε ήρωες και ηρωίδες που συνα­ντάμε μόνο στα λαϊκά παραμύθια. Θα κουβεντιάσουμε για τη μυθική αγριότητα και τις ακραίες καταστάσεις στα μα­γικά παραμύθια που μιλούν για το «ανείπωτο» της βίας, σε παραλληλισμό με τις ακραίες καταστάσεις και την αληθινή αγριότητα εκείνων των ημερών του Αγώνα. Όμως, παρ’ όλα αυτά και ίσως εξαιτίας όλων αυτών, η ιστορία του Μάρκου, σαν μαγικό παραμύθι, έχει καλό τέλος.

    Εικονικός περίπατος στην Αθήνα του πολέμου

    Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, συγγραφέας

    Για πρώτη φορά, η κλασική αυτή δράση του Μήνα Εφη­βείας γίνεται εικονική και θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να την απολαύσουν μαθητές ανεξαρτήτως εντοπιότητας. Οι συμμετέχοντες μέσα από βίντεο και ζωντανή αφήγηση της

    Λότης Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου θα περιηγηθούν στις γειτονιές των Εξαρχείων και του Λόφου του Στρέφη, όπου εξελίχθηκαν σημαντικά γεγονότα της κατοχικής Αθήνας, πολλά από τα οποία η συγγραφέας τα έζησε ως παιδί και τα περιγράφει μέσα στα βιβλία της «Τραγούδι για τρεις» και «Ο καιρός της σοκολάτας». Μια συνάντηση στην οποία οι έφηβοι αναγνώστες θα μπουν στη διάσταση των ιστοριών πριν αυτές καταγραφούν ως λογοτεχνήματα.

    Κρατώντας το παρελθόν από το χέρι

    Εύη Παπαδοπούλου, Δρ αρχαιολόγος, συγγραφέας

    Ποιοι ήταν οι άνθρωποι της αρχαιότητας; Ποια ήταν η καθημερινότητά τους; Εργάζονταν; Διασκέδαζαν; Ανησυ­χούσαν; Ποιο είναι το νήμα που μας δένει με αυτούς τους ανθρώπους; Η Δρ Εύη Παπαδοπούλου, αρχαιολόγος και συγγραφέας των «Αρχαιολογικών Παραμυθιών», θα καθο­δηγήσει τα βήματα των εφήβων σε μια διαφορετική ανακά­λυψη και έρευνα των αρχαιολογικών χώρων της Ελλάδας. Εξασκώντας το βλέμμα τους να κρυφοκοιτάει το παρελθόν, θα τους παροτρύνει να γράψουν τις δικές τους ιστορίες και να διηγηθούν τις ζωές των ανθρώπων που όρισαν τις ρίζες μας, προκειμένου να χαρίσουν ένα μοναδικό καλωσόρισμα σε όποιον θελήσει να γνωρίσει την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας και να αντλήσουν δύναμη για να αντεπεξέλθουν σε μια δύσκολη εποχή.

    Ελλάδα-Αρκτικός Κύκλος, 200 σελίδες δρόμος

    Ευαγγελία Θεοδωρίδου, συγγραφέας, εκπαιδευτικός

    Ανακαλύπτετε τυχαία πως οι γονείς σας σχεδιάζουν να μετακομίσει η οικογένειά σας σε μια άλλη χώρα, σε μια πόλη στα σύνορα του Αρκτικού Κύκλου. Εξι μήνες νύχτα, έξι μήνες μέρα, πολύ κρύο, άγνωστο περιβάλλον, άγνω­στη γλώσσα, διαφορετικό εκπαιδευτικό σύστημα. Ο χρό­νος που έχετε για να αντιδράσετε είναι ελάχιστος και θα πρέπει να πάρετε πολύ γρήγορες αποφάσεις για το πώς θα διαχειριστείτε τη νέα πραγματικότητα και ποιες θα είναι οι κινήσεις σας τις μέρες που σας απομένουν. Η συγγραφέ­ας και εκπαιδευτικός Ευαγγελία Θεοδωρίδου σε σύνδεση από τον μακρινό βορρά καλεί τους εφήβους σε ένα ανα­τρεπτικό ταξίδι μεταξύ Ελλάδας και Σουηδίας όπου μαζί θα αναλογιστούν όλα όσα χάνουν και όλα όσα κερδίζουν από μία τέτοια ενδεχόμενη ανατροπή στη ζωή τους και αν όλα όσα θεωρούσαν δεδομένα μέχρι τώρα θα παραμείνουν έτσι ή θα πρέπει να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους και να βρουν νέες ισορροπίες, ακόμη και αν τα πάντα μοιάζουν παγωμένα. Ένα ταξίδι στον Βόρειο Πόλο γεμάτο εικόνες από τη ζωή των εφήβων με αφορμή το βιβλίο «Ωδή.,.σσεια μιας έφηβης».

    ΚΟΜΙΚσάρουμε «Στο δάσος»

    Σπύρος Γιαννακόπουλος, συγγραφέας, Στέλλα Στεργίου, εικονογράφος, σχεδιάστρια κόμικς

    Ο συγγραφέας Σπύρος Γιαννακόπουλος και η κομίστα Στέλλα Στεργίου ενώνουν τις δυνάμεις τους και δημιουρ­γούν ένα κόμικ φαντασίας, με έντονα εξπρεσιονιστικά χρώματα, όπου τα κλασικά μοτίβα των παραμυθιών και των θρύλων έχουν μπλεχτεί με περιπαικτική διάθεση, δη­μιουργώντας μια ιστορία με ευφάνταστη πλοκή, δράση και χιούμορ, πολύ χιούμορ. Μέσα από τη μαγευτική διαδοχή εικόνων και λόγου, παρακολουθούμε το επικό ταξίδι του ήρωα προς την ενήλικη ζωή. Οι δύο δημιουργοί, ο ένας από την Αθήνα και η άλλη από τις Βρυξέλλες, συζητούν με τους εφήβους για τη συνεργασία τους στη δημιουργία του κόμικ «Στο δάσος», για τον τρόπο σχεδιασμού, για την επικοινω­νία της εικόνας με το κείμενο, καθώς επίσης και για την οικονομία λόγου που απαιτεί το μέσο αυτό.

    Η πραγματικότητα στη φαντασία και αντίστροφα

    Αιμίλιος Σολωμού, συγγραφέας, εκπαιδευτικός

    Πόλεμος. Απώλεια. Τι συμβαίνει όταν ένας νέος βιώνει την απώλεια, προσωρινή έστω, του πατέρα, την απουσία του, όταν οι σταθερές της καθημερινότητάς του καταρρέουν; Μια σειρά από μηχανισμούς άμυνας ενεργοποιούνται για ν’ αντιμετωπίσουν την απελπισία, τη θλίψη, τον πόνο, την οργή. Η φαντασία μπλέκεται με την πραγματικότητα, τα όρια μοιάζουν δυσδιάκριτα, η ζωή μετατρέπεται σε παραμύθι και το παραμύθι γίνεται η ίδια η ζωή. Ο Γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγκστον ανοίγει τα φτερά του και επιστρατεύεται για να ενισχύσει τη δύναμη της θέλησης, την πίστη και την αφοσίωση. Μια συνάντηση με αφορμή το βιβλίο του Αιμίλιου Σολωμού «Το ποτάμι», όπου η φιλία και η μαθητεία στα μυστήρια της ζωής γίνεται καταφύγιο ελπίδας. Θα συζητήσουμε για τη λογοτεχνία μέσα στη λογοτεχνία και πώς ο ρόλος της αφήγησης μετατρέπεται σε παράγοντα παραμυθίας, αλλά και για ποιο βιωματικό υλικό μπορεί να κρύβεται πίσω από μια ιστορία μυθοπλασίας.

    Ο αδύναμος δυνατός ήρωας

    Μαρία Παπαγιάννη, συγγραφέας

    Μοναχικοί, αδύναμοι, τρελοί, μικροί, φοβισμένοι… Και τότε, σε μια στιγμή που κρύβει μια τεράστια ιστορία, βρίσκουν τη δύναμη να εκφράσουν αυτά που δεν μπορούσαν, να υπερπηδήσουν φόβους, αγωνίες και εμπόδια, να σταθούν απέναντι σε κάθε αδικία. Ήρωες της τέχνης, των βιβλίων και της οθόνης πριν και μετά το σημείο μηδέν. Η συγγρα­φέας Μαρία Παπαγιάννη ανατρέχει μαζί με τους μαθητές σε παραδείγματα λογοτεχνικών (και όχι μόνο) χαρακτήρων που καταφέρνουν να βρουν την εσωτερική τους δύναμη, να φέρουν την αλλαγή και να μας χαρίσουν την κάθαρση, την δικαίωση των πραγμάτων. Θα συζητήσουμε για όλες τις παραμέτρους που συντελούν στην ανατροπή αυτή και θα ψάξουμε για όλα όσα μας οδηγούν στο να ταυτιστούμε, να συγκινηθούμε, να νιώσουμε δικαίωση μέσα από τη ζωή των ηρώων που διαβάζουμε.

    Έφηβη πρόσφυγας εν έτει 1453

    Βησσαρία Ζορμπά-Ραμμοπούλου, συγγραφέας, εκπαιδευτικός

    Η δεκαοκτάχρονη Ιζαμπώ, την άνοιξη του 1453 στην Κων­σταντινούπολη, νιώθει τα πρώτα σκιρτήματα του έρωτα για έναν συνομήλικό της Γενουάτη, τον Τραϊανό. Τι σημαίνει άραγε να είσαι έφηβη και να βιώνεις έναν απαγορευμένο έρωτα στην Κωνσταντινούπολη, ενώ ο Μωάμεθ ο Πορθη­τής ετοιμάζεται να αλλάξει τη ροή της Ιστορίας; Μετά την Άλωση της Πόλης το 1453, η Ιζαμπώ καταλήγει ύστερα από περιπέτειες σε χώρο συγκέντρωσης Γραικών προσφύγων στη Βενετία. Εκεί, μεταμφιεσμένη σε νεαρό άντρα αναζητά, τυχόν επιζώντες συγγενείς της και φυσικά τον αγαπημένο της. Συζητώντας με την Ιζαμπώ θα διερευνήσουμε πόσο διαφέρει -αν διαφέρει- από σημερινές ανάλογες κατα­στάσεις να είσαι έφηβη και πρόσφυγας από την Ανατολή στην Ευρώπη πεντακόσια χρόνια νωρίτερα. Εχει άραγε άλλο βάρος η απώλεια της πατρίδας και των αγαπημένων, η στέρηση της ταυτότητας, η ανατροπή του ελπιδοφόρου μέλλοντος, ο κίνδυνος της θυματοποίησης από εκμεταλ­λευτές του ανθρώπινου πόνου;

    Τα «αν» και τα «πώς» της μέρας που σπάσαμε τον κόσμο

    Άννα Κουππάνου, συγγραφέας, εκπαιδευτικός

    Οι σκέψεις και οι ιστορίες σπάνια έχουν μια καθορισμένη αρχή. Κάθε φορά που σκεφτόμαστε ή γράφουμε δεν ξεκι­νούμε από μηδενικό σημείο, αλλά από τη μέση των πραγ­μάτων. Γράφουμε με αυτά που είμαστε, σκεφτόμαστε με αυτά που μας έχουν συμβεί, ονειρευόμαστε με τις πεποιθή­σεις μας. Μια συνάντηση για τη γραφή και τη δημιουργία, όπου θα διερευνήσουμε τα στάδια, τις συνθήκες και τη δια­δικασία που μας οδηγούν να φανταστούμε και να δημιουρ­γήσουμε τις πιο ανατρεπτικές, εξωφρενικές και παράξενες ιστορίες. Ξεκινώντας από το παράδειγμα του βιβλίου «Τη μέρα που σπάσαμε τον κόσμο» θα ψάξουμε για όλα τα συμ­βατά και ασύμβατα συμβάντα της ζωής μας που παίζουν καταλυτικό ρόλο στη δημιουργική μας έκρηξη.

    Η μάχη στο ποτάμι

    Κωνσταντίνος Πατσαρός, συγγραφέας, εκπαιδευτικός

    Έχεις θυμώσει ποτέ; Έχεις φτάσει στα όριά σου; Έχεις νιώ­σει να ξεχειλίζεις από οργή, να σε πνίγει το δίκιο σε τέ­τοιο βαθμό, που να χάνεις τον έλεγχο; Παρόμοια έντονα συναισθήματα βίωσε και ο πρωταγωνιστής ενός από τα διασημότερα ποιητικά έργα στον κόσμο, ο Αχιλλέας, κα­θώς ξεχύθηκε στη μάχη για να εκδικηθεί τον θάνατο του καλύτερού του φίλου, του Πάτροκλου. Με αφορμή τη συ­νάντησή του με τον Σκάμανδρο, τον ποταμό της Τροίας, θα συζητήσουμε τις πηγές ενός τέτοιου μεγάλου θυμού που εισβάλλει ξαφνικά στη ζωή μας, την κλιμάκωσή του αλλά και τις συνέπειες που έχει σε μας, στους γύρω μας αλλά και στο περιβάλλον.

    Με το σπαθί της Ανδώς στα βάθη της ιστορίας

    Γιώργος Χατζόπουλος, συγγραφέας, εκπαιδευτικός

    Στη συνάντηση αυτή θα ακολουθήσουμε την Ανδώ, μια ατί­θαση έφηβη που το σκάει από το σπίτι της και με πίστη στον εαυτό της ψάχνει να βρει το ιερό σπαθί του Χοσρόη για να μάθει την αλήθεια για τον πατέρα της, τον Διγενή Ακρίτη! Θα μεταφερθούμε νοερά στα βάθη της Ανατολής και μαζί της θα διασχίσουμε ποτάμια και ερήμους καβάλα σε καμή­λες και φτερωτά άλογα, θα συναντήσουμε φιλόξενους βε- δουίνους και μουσουλμάνους περιηγητές, θα τα βάλουμε με άγριες Αμαζόνες και ανθρωπόμορφους δράκους, με λύκους και λιοντάρια, ακόμα και με τον ίδιο τον Χάρο. Μια συνάντη­ση όπου μέσα από το νέο ιστορικό μυθιστόρημα «Μάζεψε το θάρρος σου, ΑΝΔΩ» θα μιλήσουμε για τη θυσία και τον θάνατο, τον έρωτα που συναντάει τη διαφορετικότητα και το όνειρο για μια καλύτερη ζωή, τη σχέση του ελληνικού με τον αραβικό πολιτισμό, του χριστιανισμού με τον μωαμεθα­νισμό και της βυζαντινής Ιστορίας με τον μύθο.

    Cineμάθεια, διανησιωτικό κινηματογραφικό φεστιβάλ σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βορείου και Νοτίου Αιγαίου

    Στέλλα Τσιροπινά, Υπεύθ. παιδαγωγικού σχεδιασμού προγράμματος και συντονισμού του Φεστιβάλ, φιλόλογος /δρ Τμήματος Θεάτρου Α.Π.Θ., υπεύθυνη Σχ. Δρ. Δ.Δ.Ε. Χίου

    Μαθητές και εκπαιδευτικοί πειραματίζονται και κατακτούν όλο και περισσότερο, τα τελευταία χρόνια, τον κόσμο της κινηματογραφικής δημιουργίας. Το μαθητικό φεστιβάλ Οίπθμάθεια, με στόχο την εξοικείωση με την παραγωγή και τη σύνθεση κινηματογραφικής ροής εικόνων, την απόκτηση δεξιοτήτων οπτικοακουστικής αγωγής και τη δυνατότητα δημιουργίας διαύλων επικοινωνίας μέσω της καλλιτεχνικής έκφρασης ανάμεσα σε μαθητικές ομάδες, προάγει και καλ­λιεργεί τα ανάλογα αισθητήρια έκφρασης και δημιουργίας. Οι έφηβοι στη συνάντηση αυτή θα κληθούν να παρακολου­θήσουν μαθητικές ταινίες μικρού μήκους και στη συνέχεια να συζητήσουν για το πώς και η δική τους τάξη, ομάδα ή παρέα θα μπορούσε να οδηγηθεί σε ανάλογη δημιουργική σύνθεση εξετάζοντας την εμπειρία ομάδων που ήδη έφτα­σαν σε αποτελέσματα αλλά και εργαλεία που θα μπορού­σαν να χρησιμοποιήσουν.

    RELATED ARTICLES

    Most Popular