More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο3-4 ετώνΘηρίο μπαλάκι, της Όλγκα ντε Ντίος

    Θηρίο μπαλάκι, της Όλγκα ντε Ντίος

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 2+ (target 2,5-4) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Μια κάμπια του είπε: “Αν τρως πολύ, θα μεταμορφωθείς σε πεταλούδα, όπως εγώ”.

    Το τελευταίο βιβλίο της επιτυχημένης σειράς της Olga de Dios

    Περί τίνος πρόκειται

    Στην κορυφή ενός βουνού γεννήθηκε ένα ζουζούνι. Τα άλλα ζουζούνια του έδιναν συνεχώς συμβουλές. “Αν τρως πολύ θα μεταμορφωθείς σε πεταλούδα όπως εγώ“, του είπε μια κάμπια. Και το ζουζούνι έτρωγε και έτρωγε, μέχρι που έγινε θηρίο, αλλά όχι πεταλούδα. “Αν κοιμάσαι και ξεκουράζεσαι καλά κάθε βράδυ, θα έχεις λείο και λαμπερό δέρμα, σαν το δικό μας“, του είπαν δυο πασχαλίτσες. Και το ζουζούνι κοιμόταν και κοιμόταν, αλλά όταν ξύπνησε ήταν γεμάτο τρίχες. Συμβουλές κι από μυρμήγκια, συμβουλές και από ψείρες, όλοι είχαν κάτι να πουν. Ώσπου το ζουζούνι χάνει την ισορροπία του και καταλαβαίνει ότι μπορεί να κυλάει, να αναπηδάει και… να είναι διαφορετικό!

    Εστιάζοντας

    Η Όγκα ντε Ντίος έχει πλάσει ένα μικρό σύμπαν φίλων που συνομιλούν στα βιβλία της. Έτσι, μετά τη Ρόζα το Τερατάκι, το Κίτρινο πουλάκι, τον Βάτραχο Τρίκλωπα και το Μπλε Τερατάκι, έχουμε έναν ακόμα ξεχωριστό ήρωα, το Θηρίο Μπαλάκι. Η πλαισίωση που κάνει αυτή τη φορά η δημιουργός είναι οι συμβουλές που έχουν έτοιμες όλοι οι γύρω μας και η δύναμη της γνώμης των άλλων όταν δεν έχεις διαμορφωμένη ταυτότητα ή κατασταλαγμένη εικόνα για σένα. Μέσα από τη διάσταση του τυχαίου (το μπαλάκι ξύνεται και αρχίζει να κατρακυλά), το συμπαθές πλάσμα αρχίζει, μέσω της κίνησης να γνωρίζει τον κόσμο και κατ’ επέκταση τον εαυτό του, να αποκτά αυτεπίγνωση και τελικά να αποκρυσταλλώνει μία ξεκάθαρη αυτοεικόνα. Κατρακυλώντας, ως λυδία λίθος, το Θηρίο Μπαλάκι πιστοποιεί τη μοναδικότητά του, μέσα σε έναν κόσμο γνωστών και δημοφιλών ζουζουνιών και εντόμων, αποδεχόμενο και απολαμβάνοντας εν τέλει ότι διαφέρει.

    Αυτή αποτύπωση δίνεται με πραγματικό χιούμορ, με παιδικότητα, ενώ το εύρος των μηνυμάτων που συμπλέκονται διαβαθμίζεται αναλόγως του αναγνωστικού υποβάθρου του αναγνώστη-δέκτη. Η μετεώρισή του μεταξύ ζουζουνιού και μπάλας, εκτός την αναζήτησης ταυτότητας και της επιλογής ονόματος, κάτι που δεν συμβαίνει σχεδόν ποτέ στην κοινωνία των ανθρώπων (το όνομά μας μάς δίνεται από άλλους), μας οδηγεί σε εικασίες αλλά και εικαστικούς πειραματισμούς με τα κυκλικά, σφαιροειδή αντικείμενα του περιβάλλοντός μας, τα οποία σαν άλλες τελείες μπορούν να αποδοθούν από τα παιδιά με ποικίλους τρόπους.

    Η εικονογράφηση της Ντε Ντίος είναι εξίσου χιουμοριστική, ανάλαφρη, παιγνιώδης, με εικαστική αποτύπωση των ζουζουνιών στο κιτρινοπορτοκαλί φόντο που έχει επιλέξει ως σταθερό καμβά.

    Για αναγνώστες από 2,5 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Μικρή Σελήνη

    Απόσπασμα

     

     
    TAYTOTHTA 
    Τίτλος: Θηρίο μπαλάκι
    Τίτλος πρωτοτύπου:
    Monstruo azul
    Συγγραφέας:

    Olga De Dios

    Εικονογράφος:

    Olga De Dios

    Εκδόσεις:

    Μικρή Σελήνη, Ιούνιος 2023

    Μετάφραση:

    Μαριάννα Ψύχαλου

    Ηλεκτρονική σελιδοποίηση:

    Άννα Σαπουντζή

    Σελίδες:

    36

    Μέγεθος:
    24,5 Χ 22,5
    ISBN:

    978-618-5689-15-5

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular