More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΟ Σπόρος της Αμφιβολίας, της Αϊρίνα Μπριγκνόλ (εικ.: Ρίτσαρντ Τζόουνς)

    Ο Σπόρος της Αμφιβολίας, της Αϊρίνα Μπριγκνόλ (εικ.: Ρίτσαρντ Τζόουνς)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 4+ (target 5-7) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    De omnibus dubitandum= Να αμφιβάλλεις για όλα.
    Ρενέ Ντεκάρτ (Καρτέσιος)

    Σε μια μικρή, όμορφη φάρμα, ένα μικρό αγόρι ζούσε με τον μπαμπά του. Τον βοηθούσε στις δουλειές του, φροντίζοντας τις καλλιέργειες και τα ζώα τους. Τα αγαπούσε. Αλλά ονειρευόταν και έναν κόσμο πέρα από αυτά. Μακρινές πολιτείες, απέραντους ωκεανούς, ψηλές βουνοκορφές. Έναν κόσμο όπου όλα είναι πιθανά κι όπου μπορεί κανείς να καταφέρει τα πάντα!

    Όταν μεγαλώσω θέλω ν΄ανέβω ψηλά, πολύ ψηλά… Θα σκαρφαλώσω στην κορυφή του πιο ψηλού δέντρου του πιο μεγάλου δάσους όλου του κόσμου“, έλεγε κάθε βράδυ στον πατέρα του κι εκείνος του απαντούσε: “Να ξέρεις πως μπορείς να καταφέρεις τα πάντα, οτιδήποτε ονειρευτείς… Αρκεί να το πιστέψεις“.

    Το αγόρι μεγάλωνε. Μια μέρα από το στόμα ενός περαστικού χελιδονιού έπεσε ένας σπόρος. Το αγόρι τον έπιασε και τον φύτεψε σε ένα όμορφο σημείο στο λιβάδι. Μετά από μέρες, ένα τρυφερό βλαστάρι φύτρωσε, μεγάλωσε, έγινε δέντρο, μεγάλο δέντρο. Μα τα όνειρα του αγοριού μίκραιναν και το δέντρο τώρα το γέμιζε με φόβο. Ο σπόρος της αμφιβολίας τον γεμίζει ανασφάλεια και τα όνειρα απομακρύνονται. Θα καταφέρει να βρει δύναμη; Θα πετύχει τα όνειρά του;

    Είναι μια ιστορία ζωής. Τα παιδιά γεννιούνται μέσα στην ανασφάλεια και τον φόβο του αγνώστου. Είναι γεμάτα αδυναμίες, αγωνίες, ερωτηματικά για τις δυνάμεις και τις δυνατότητές του. Κάνουν όνειρα. Συχνά τα εγκαταλείπουν. Άλλοτε οι μεγάλοι, άλλοτε τα ίδια, πείθονται ότι δεν μπορούν. Το αγόρι ονειρεύεται. Ο πατέρας του το ενθαρρύνει, του προσφέρει την ασφάλεια που χρειάζεται, του δύναμη δύναμη και ένα πολύτιμο μάθημα. “Μην τα παρατάς, προσπάθησε, μην εγκαταλείπεις”. Δεν έχει σημασία η κορυφή, όσο το ταξίδι για να φτάσεις εκεί, η αναμέτρηση με τον εαυτό σου. Τι ρόλο παίζουν οι αμφιβολίες σε αυτό το ταξίδι; “Η αμφιβολία είναι σαν ένας σπόρος”, του λέει ο πατέρας του. Μικρή κι ασήμαντη στην αρχή, ριζώνει και μεγαλώνει όσο βρίσκει εύφορο έδαφος.

    Πάνω σε αυτές τις ιδιαίτερες σκέψεις δομείται η ιστορία της Αϊρίνα Μπριγκνόλ (ή Μπρινόλ με πιο βρετανική προφορά), η οποία ξεδιπλώνει μια επιδραστική ιστορία θάρρους και συναισθηματικής ενδυνάμωσης. Τα διλήμματα και οι ανασφάλειες που μας κάνουν να αμφιβάλλουμε μπορούν να νικηθούν αν πιστέψεις πολύ στον εαυτό σου. Δεν είναι Κοελικό απόφθεγμα. Είναι πραγματικότητα την οποία έχουν προσεγγίσει αρκετοί φιλόσοφοι πριν τον Βραζιλιάνο ευπώλητο. Οι άνθρωποι είμαστε πομποί και δέκτες. Και μέσα από τη σχέση του πατέρα και του γιου του στο βιβλίο της Μπριγκνόλ μετέχουμε αυτών των σκέψεων.

    Η εικονογράφηση του Ρίτσαρντ Τζόουνς μας αρέσει πάντα. Από τον Περντού και Το λευκό λιοντάρι ως το Στην καρδιά και στο μυαλό και το παρόν βιβλίο, ο Τζόουνς πάντοτε γοητεύει με την απλότητα των γραμμών και των αποχρώσεών του, με την ονειρική ατμόσφαιρα που δημιουργεί και την εναλλαγή σχημάτων και μεγεθών των εικόνων του.

    Μια πολύ καλή επιλογή βιβλίου ενδυνάμωσης και αυτοβελτίωσης για παιδιά.

    Για αναγνώστες από 4 ετών.

    Εκδόσεις Βιβλιοσκόπιο.

    Απόσπασμα

    Με μια ματιά

    • Το αγόρι ονειρεύεται. Ο πατέρας του το ενθαρρύνει, του προσφέρει την ασφάλεια που χρειάζεται, του δύναμη δύναμη και ένα πολύτιμο μάθημα. “Μην τα παρατάς, προσπάθησε, μην εγκαταλείπεις“. Δεν έχει σημασία η κορυφή, όσο το ταξίδι για να φτάσεις εκεί, η αναμέτρηση με τον εαυτό σου. Τι ρόλο παίζουν οι αμφιβολίες σε αυτό το ταξίδι; “Η αμφιβολία είναι σαν ένας σπόρος”, του λέει ο πατέρας του. Μικρή κι ασήμαντη στην αρχή, ριζώνει και μεγαλώνει όσο βρίσκει εύφορο έδαφος. Πάνω σε αυτές τις ιδιαίτερες σκέψεις δομείται η ιστορία της Αϊρίνα Μπριγκνόλ, η οποία ξεδιπλώνει μια επιδραστική ιστορία θάρρους και συναισθηματικής ενδυνάμωσης.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    The Artifact and living – Michael Andrews

    Gnossienne No.1 (Pascal Roge)-Erik Satie

    By The Sea-Ελένη Καραίνδρου

    Forrest Gump Theme

    Wallace Courts Murron- James Horner

    Sergei Trofanov-Two Guitars

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Ο Σπόρος της Αμφιβολίας
    Τίτλος πρωτοτύπου: The seed of doubt
    Συγγραφέας: Irena Brignull
    Εικονογράφος: Richard Jones
    Εκδόσεις: Βιβλιοσκόπιο, Μάιος 2021
    Αποδοση: Αντώνης Λαμπρινός
    Επιμέλεια: Αμαλία Ζουμπουλάκη
    Σελίδες: 40
    Μέγεθος: 23,5 Χ 27,5
    ISBN: 978-618-55-4702-8

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular