More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧρυσές ΛίστεςΧΛ-2021Τέρατα Ανθρώπων, του Πάτρικ Νες (Κινούμενο Χάος, βιβλίο 3, μετ.: Γ. Μπλάνας)

    Τέρατα Ανθρώπων, του Πάτρικ Νες (Κινούμενο Χάος, βιβλίο 3, μετ.: Γ. Μπλάνας)

    Όταν έχεις πέσει στα δίχτυα του Πάτρικ Νες με τα δύο προηγούμενα βιβλία (ειδικά το πρώτο είναι έρωτας με τις πρώτες σελίδες), τότε δύσκολα θα αποφύγεις τη μαγεία της θαυμάσιας αυτής τριλογίας. Το να εγκωμιάσεις, βέβαια, κάτι είναι εύκολο, σημαντικότερο όμως είναι να πεις τι είδες εσύ σε αυτό/αυτά το βιβλίο/βιβλία. Μα πριν, ας δούμε τι συνέβη σε αδρές γραμμές σε αυτό το τρίτο βιβλίο (δείτε το πρώτο και το δεύτερο βιβλίο εδώ και εδώ αντίστοιχα).

    Ο στρατός των Σπακλ, ο στρατός της Απάντησης της Προϊσταμένης Κόουλ και ο στρατός του Δημάρχου με επικεφαλής τον κύριο Χάμμαρ. Οι τρεις στρατοί προελαύνουν προς τη Νέα Πρέντισταουν. Οι πολίτες τρέχουν δω κι εκεί να σωθούν. Πόλεμος! Ο Τοντ και η Βάιολα είναι εγκλωβισμένοι στη μέση, χωρίς ελπίδα διαφυγής. “Πρώτα θα νικήσουμε τους Σπακλ”, λέει ο Δήμαρχος. “Έπειτα η Απάντηση θα είναι παιχνιδάκι”. Μια καταστροφική μάχη εξελίσσεται. Ο Τοντ και η Βάιολα ελπίζουν να σταματήσουν τη σύγκρουση. Η Βάιολα προσπαθεί να προειδοποιήσει τους επερχόμενους εποίκους. Μυστικές συναντήσεις της Βάιολα, συμφωνίες, συνωμοσίες. Ο στρατός του Δημάρχου καταφέρνει να σπρώξει τον στρατό των Σπακλ πίσω στο δάσος.”Πολεμήστε μέχρι να πέσει κι ο τελευταίος” ουρλιάζει ο Δήμαρχος.

    Τότε εμφανίζεται ένας τρίτος αφηγητής. Το όνομά του είναι Η Επιστροφή. Ή 1017. Είναι ο μόνος ηττημένος που σώζεται. Μα και ο μόνος που θέλει να εκδικηθεί τον Τοντ και τους εποίκους. Φράγματα στον ποταμό εμποδίζει την παροχή νερού, πύραυλοι εκτοξεύονται σκοτώνοντας τους περισσότερους πολεμιστές των Σπακλ. Επίθεση των Σπακλ στην πόλη. Ο στρατός του Δημάρχου μένει χωρίς νερό, η Απάντηση χωρίς φαγητό. Τα πράγματα γίνεται όλο και πιο οριακά, όλο και πιο ακραία. Όλα κρέμονται κυριολεκτικά σε ένα σχοινί όπου οι ισορροπίες είναι μόνο για τους πολύ επιδέξιους. Βόμβες, μάχες, εκδικήσεις και αντεκδικήσεις, προδοσίες, αλλαγή στρατοπέδων, οι εξουσίες και οι ηγεσίες μεταβιβάζονται μεμιάς, ηθική και ανηθικότητα, ζωή και θάνατος. Ποια θα είναι η κατάληξη αυτής της επικής τριλογίας;

    Σε πιάνει από τη μύτη από την πρώτη σελίδα το βιβλίο και δε σε αφήνει να κουνηθείς. Δεν έχει προλόγους και προετοιμασίες εδώ, όπως στα δύο προηγούμενα βιβλία. Εδώ μπαίνουμε σε έναν ασύγκριτης έντασης πόλεμο από την πρώτη σελίδα. Η πλοκή είναι έξοχη και οι χαρακτήρες ξανά τόσο βαθείς και δουλεμένοι. Παρατήρησα μια επιδέξια ισορροπία μεταξύ περιγραφής και έκθεσης χαρακτήρων και ροής γεγονότων/εξέλιξης, έτσι ώστε να γοητεύει και τους έφηβους αναγνώστες που συχνά θέλουν γρήγορη, κινηματογραφική δράση και εκείνους που θέλουν να δουν περισσότερη λογοτεχνία και χαρακτήρες και ιδέες και βάθος σε όλο αυτό. Κάποιες στιγμές η αδρεναλίνη χτυπάει κόκκινο, ξεφυσάς περισσότερο και από κάποια αντίστοιχη ταινία, άλλες ηρεμείς και πλησιάζεις την ψυχή των ηρώων.

    Σημαντική σε αυτό το βιβλίο είναι η ύπαρξη φιλοσοφικών αποφθεγμάτων αλλά και πληρέστερων σκέψεων, οι οποίες σε τροφοδοτούν συνεχώς, δίνοντας πάντα στην ένταση της δράσης ένα ισχυρό, ουσιαστικό περιτύλιγμα, μια επιδερμίδα που δεν στέκει στην επιφάνεια και τον εντυπωσιασμό μέσω της περιπέτειας. Είναι αυτό που θες από τέτοια βιβλία, να μην στέκονται μόνο στην τρεχάλα και την ένταση, αλλά να βλέπουν κάτω από αυτά. Αυτό είναι πολύ δυνατό σημείο στη γραφή του Πάτρικ Νες. Σ΄αυτό θέλω να προσθέσω εκείνη την Νιτσεϊκή θεώρηση των πραγμάτων όπου οι “καλοί” δεν είναι πάντοτε καλοί και οι “κακοί” κάποτε πράττουν απροσδόκητα το καλό, έτσι οι έννοιες καλό και κακό πηγαίνουν περίπατο, αλλά και την επιλογή του Νες να πορευθεί σε αυτό το τρίτο βιβλίο όπως ήθελε ο ίδιος και όχι κατάπως προσδοκούσαν πολλοί από τους fan της σειράς, δίνοντας ένα τέλος πολύ ιδιαίτερο.

    Εντυπωσιακή, έτσι, γίνεται η μεταστροφή απόψεων, η αλλαγή στρατοπέδων, το πλησίασμα και η απομάκρυνση φίλων και μέχρι πρότινος εχθρών, ένα συνεχές πινγκ πονγκ όπου κάθε σφαίρα, κάθε γεγονός, κάθε λέξη μπορεί να επηρεάσει τα πράγματα.

    Το τρίτο μέρος της τριλογίας Κινούμενο Χάος. Είναι απολαυστικό. Αφήνει εκείνη την γεύση “θέλω κι άλλο” που σου έμεινε σε τριλογίες τύπου Lord of the Rings και άλλων.

    Πάτρικ Νες. Νικητής το 2011 του βραβείου Carnegie Medal για το τρίτο αυτό βιβλίο (το κέρδισε και το 2012 με το A Monster Calls.

    Στις 5 Μαρτίου (άγνωστο για Ελλάδα) κυκλοφορεί η ταινία Chaos Walking σε σκηνοθεσία Doug Liman και πρωταγωνιστές του Diasy Ridley στο ρόλο της Βάιολα και Tom Holland στο ρόλο του Τοντ, αλλά και ο τρομερός “κακός” Mads Mikkelsen στο ρόλο του δημάρχου.

    Για αναγνώστες από περίπου 13-14 ετών μέχρι όσο…

    Σπουδαία, ρέουσα μετάφραση από τον Γιώργο Μπλάνα.

    «Ένας θρίαμβος». The Times

    «Προτρέπουμε όλους ανεξαιρέτως να διαβάσουν επειγόντως την τριλογία Κινούμενο Χάος». The Guardian

    Εκδόσεις Πατάκη.

    Διακρίσεις

    40 εβδομάδες στο Νο1 του TOP-10 του ELNIPLEX

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Chaos Walking – Official Music

    Tony K – Intuition

    Trevor Jones – Take off

    plaid – pino pomo

    Tony K – Die Alone

    Portishead – Glory Box (Instrumental)

    Saw Theme Song- Hello Zepp

    Soundtrack Rush. Hans Zimmer. 23.- Lost but Won

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Τέρατα Ανθρώπων
    Τίτλος πρωτοτύπου: CHAOS WALKING series book 3 Monsters of Men
    Συγγραφέας: Πάτρικ Νες
    Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας
    Υπεύθυνος έκδοσης: Υβόνη Καρύδη
    Εκδόσεις: Πατάκη, Οκτώβριος 2020
    Επιμέλεια-Διόρθωση: Ελένη Δραγώνα
    Φιλμ μοντάζ Μαρία Ποινιού Ρένεση
    Σελίδες: 640
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-960-16-8602-8

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular