More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΔον Κιχώτης ή ο ιππότης που βγήκε από τα βιβλία για να...

    Δον Κιχώτης ή ο ιππότης που βγήκε από τα βιβλία για να αλλάξει τον κόσμο, του Αντώνη Παπαθεοδούλου (εικ.: Ίρις Σαμαρτζή, Μικρά Μεγάλα Κλασικά)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 4+ (target 5-8) – Διασκευασμένη λογοτεχνία για παιδιά

    Ο Θερβάντες έγραψε τον Δον Κιχώτη, λένε οι μελετητές, πρωτίστως για να σατιρίσει την ακμάζουσα ιπποσύνη της Ισπανίας του 16ου αιώνα.

    El ingenioso hidalgo Don Quijote de la Mancha/ Ο ευφάνταστος ευπατρίδης Δον Κιχώτης της Μάντσας. Ένα από τα σπουδαιότερα μυθιστορήματα όλων των εποχών. Του  Μιγκέλ Θερβάντες.

    Όπου κάποτε, όχι πολύ παλιά, σε ένα χωριό της Μάντσας, ζούσε ένας Ισπανός ευγενής – ένας ιδαλγός– που τον έλεγαν Αλόνσο Κιχάνο. Δεν ήταν πλούσιος, μα όσα χρήματα είχε τα έδινε για να αγοράζει βιβλία με ιπποτικές ιστορίες. Αυτό ήταν το μεγάλο του πάθος. Κι όσο πιο πολύ διάβαζε τα βιβλία αυτά, τόσο νόμιζε τις ιστορίες τους για αληθινές, τόσο η φαντασία κι η πραγματικότητα μπερδεύονταν μέσα στο μυαλό του. Και ήρθε η μέρα κάποτε που πίστεψε πως ήταν γραφτό να γίνει αληθινός περιπλανώμενος ιππότης! Βρήκε μια σκουριασμένη πανοπλία των προπαππούδων του και ένα παλιό κράνος που το μεταμόρφωσε σε περικεφαλαία, διάλεξε ένα κακομοίρικο άλογο, του έδωσε το όνομα Ροσινάντε, ονόμασε τον εαυτό του Δον Κιχώτη της Μάντσας και… ξεχύθηκε στην περιπέτεια!

    Αυτό το αριστούργημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας θα έχουν την τύχη να διαβάσουν οι μικροί αναγνώστες, προσαρμοσμένο σε λίγα λόγια από τον Αντώνη Παπαθεοδούλου, ο οποίος στη σειρά Μικρά Μεγάλα Κλασικά, που πλέον βρίσκονται στο όγδοο βιβλίο τους, διαχειρίζεται με ιδιαίτερο σεβασμό και επιδεξιότητα το πρωτότυπο υλικό των βιβλίων. Για τον Δον Κιχώτη που τον έχω διαβάσει και πρόσφατα, μπορώ να το βεβαιώσω αυτό. Κι αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο διατηρεί τον βασικό ιστό του πρωτότυπου βιβλίου αλλά κυρίως, κατά την άποψή μου, ότι από τη διασκευή του προκύπτει ένα νέο, εύρυθμο, καλοδιάβαστο βιβλίο που απολαμβάνεις απρόσκοπτα.

    Ο συγγραφέας γράφει την ιστορία του Δον Κιχώτη όχι ως ένας άλλος Θερβάντες σε συντόμευση, αλλά ως ένας νέος αφηγητής που μας αφηγείται μια πολύ σπουδαία ιστορία που αγαπάει πρώτα ο ίδιος. Κι αυτά τα στοιχεία, η αγάπη, ο σεβασμός στο αρχικό έργο, κατεβαίνουν στον αναγνώστη, διακρίνονται και με την ευθεία παραίνεση στο τέλος από τον συγγραφέα, θα οδηγήσουν με μεγάλες πιθανότητες σε λίγα χρόνια στην ανάγνωση του πρωτοτύπου.

    Τα συναισθήματα, η συνολική αύρα του κειμένου συνεπικουρείται και εξακτινώνεται από την εικονογράφηση της Ίριδας Σαμαρτζή η οποία αγκαλιάζει τις λέξεις και τις σελίδες συνολικά με γήινες κατά κύριο λόγο αποχρώσεις ανοικοδομώντας τη δική της οπτική αφήγηση που συνοδοιπορεί με το κείμενο. Για την αισθητική της εμβέλεια έχω γράψει κατ’ επανάληψη και τη γνωρίζουν όλοι όσοι έχουν δει βιβλία με εικονογραφήσεις της.

    Οπότε, έχουμε δύο από τους πλέον αξιόλογους και διακεκριμένους Έλληνες δημιουργούς, σε μια ακόμα σπουδαία συνεργασία, σε ένα ακόμα σημαντικό βιβλίο της θαυμάσιας σειράς Μικρά Μεγάλα Κλασικά.

    Στη σειρά κυκλοφορούν Τομ Σόγερ, Η Αλίκη στη χώρα των Θαυμάτων, Μικρές Κυρίες, Μόγλης, Δρ. Ντούλιτλ, Η Μαύρη Καλλονή, Το νησί των θησαυρών και πλέον Δον Κιχώτης.

    Για αναγνώστες από 4,5 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    Με μια ματιά

    • Δύο από τους πλέον αξιόλογους και διακεκριμένους Έλληνες δημιουργούς, σε μια ακόμα σπουδαία συνεργασία, σε ένα ακόμα αριστούργημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας της θαυμάσιας σειράς Μικρά Μεγάλα Κλασικά. Ένα βιβλίο προσαρμοσμένο σε λίγα λόγια από τον Αντώνη Παπαθεοδούλου ο οποίος διαχειρίζεται με ιδιαίτερο σεβασμό και επιδεξιότητα το πρωτότυπο υλικό για ακόμα μια φορά.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Main Title · Richard Hartley (Don Quixote)

    Banquet With Dulcinea

    La Mancha · Raffaello Basiglio

    Don Quixote: Act II: Gypsy Dance I

    Don Quijote de la Mancha [1st GR Intro] (αρχές δεκαετίας 80′ στην ΕΡΤ)

    Μανώλης Μητσιάς – Δον Κιχώτης

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Δον Κιχώτης ή ο ιππότης που βγήκε από τα βιβλία για να αλλάξει τον κόσμο
    Συγγραφέας: Αντώνης Παπαθεοδούλου
    Εικονογράφος: Ίρις Σαμαρτζή
    Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, Οκτώβριος 2021
    Επιμέλεια-Διορθώσεις: Αγγελική Παπαγεωργίου
    Σελίδες: 40
    Μέγεθος: 24 Χ 22
    ISBN: 978-960-484-676-4

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular