More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΕγώ & Οι ΆλλοιΣυναισθήματαΤα καλύτερα βιβλία για μικρά και μεγάλα ερωτευμένα παιδιά

    Τα καλύτερα βιβλία για μικρά και μεγάλα ερωτευμένα παιδιά

    Λες τη λέξη “έρωτας” και τα παιδιά γελάνε. Τους φαίνεται αστεία. Τους μοιάζει μερικώς στιγματισμένη, πονηρή και αρπαγμένη. Κι όμως είναι τόσο κοντά τους. Τα παιδιά έχουν εκείνη τη γνήσια, άδολη εκδοχή του έρωτα. Εκείνη που δεν έχει σώμα και εξάρτηση στο ξεδίπλωμά του, παρά μόνο βλέμματα κι εκείνο το “μαζί” στην αποθέωσή του.

    Μεγαλώνοντας πονηρεύουνε. Δικαιολογημένα. Ξυπνάει και το σώμα κι αρχίζει και σου ορίζει κάμποσα. Μέχρι να ξυπνήσει το σώμα όμως, μπορούμε να δούμε τον έρωτα στην αθωότητά του μέσα από βιβλία όπου εκείνος ο αρχαίος θεός, ο Έρως, ίπταται με τους πιο όμορφους τρόπους.

    Βιβλία για παιδιά όπου ο έρωτας εξιχνιάζεται, αποθεώνεται ή αναδύεται. Για να δουν τα παιδιά τι είναι αυτός ο μεγάλος μύστης.

    Διαλέξαμε τα καλύτερα βιβλία, για μικρά και μεγάλα παιδιά. Το ηλικιακό όριο λήξης των παρόντων βιβλίων είναι ο θάνατος (εκείνο το χαριτωμένο ως 105 που διαβάζετε σε πολλά βιβλία). Στην παρένθεση αναγράφεται μόνο ένα κατ’ εκτίμηση “από”. Η πλήρης παρουσίαση των βιβλίων ανοίγει φυσικά πατώντας τον τίτλο. Για κεραυνοβόλο έρωτα, επιθεωρήστε εδώ. Ξεκινάμε:

     

    Ο ερωτευμένος, της Ρεμπέκα Ντοτρεμέρ

    (για ερωτευμένα παιδιά από 4 ετών)

    Τρομερό βιβλίο νούμερο ένα, ο έρωτας του Ερνέστο για τη Σαλώμη… Γιατί πέφτεις ξερός από έρωτα και δε θυμίζει όταν πέφτεις από το ποδήλατο. Γιατί υπάρχει παντού και πάντα και μοιάζει με μια τρέλα, μια τρέλα που δεν έχει ταβάνι, που πάει όλο και πιο πάνω και δε ξέρεις που θα φτάσει. Μια τρέλα που καίει σαν αστραπή και βρέχει σαν καταιγίδα γι’ αυτό κράτα καλού κακού μία ομπρέλα. Μια τρέλα σαν αρρώστια, με ταχυπαλμίες και πυρετούς και αίσθηση “χάλια είναι τα μέσα μου”. Μια τρέλα για όλους, κυρίες και κυρίους, μεγάλους μα… και μικρούς; Μια τρέλα που βαστά πέντε λεπτά ή και μια ζωή κι ας λένε οι επιστήμονες πως ορμονολογικά κρατάει μέχρι τρία χρόνια. Μια τρέλα που σε κάνει να αιωρείσαι, να ποδοπατάς τον εαυτό σου ενίοτε. Μια τρέλα για την οποία όλοι είμαστε ειδήμονες και κανείς δε θα μάθει τόσα πολλά γι’ αυτήν.
    Περισσότερα για τον ερωτευμένο της Ντοτρεμέρ
    εδώ.

    Τη μέρα που μεταμορφώθηκα σε πουλί, των Ίνγκριντ Σαμπέρ και Γκουρίντι

    (για ερωτευμένα παιδιά από όταν μπορούν να μεταμορφωθούν για τον έρωτά τους)

    Ο έρωτας μεταμορφώνει, τσαλακώνει, εξοκείλει, καταλύει, μετουσιώνει, εκτροχιάζει, αναγεννά, λυσσομανά. Τσιμπολογά την καρδιά σου σαν πουλί, φτερουγά στο στομάχι σου σα διάφανες πεταλούδες που παίρνουν χρώμα από τα σωθικά σου. Ανατινάζει και σε παύει, ανακτά και σαν άναξ θρονιάζει και εκθρονίζει.

    Αλλά σίγουρα ο έρωτας έχει μέσα του τον αδιάσπαστο σπόρο της διεκδίκησης. Θέλω. Θέλω να στο δείξω. Θέλω να το δεις ότι θέλω. Θέλω να σε πλησιάσω. Να με προσέξεις. Να με αντικρίσεις. Να με ακούσεις.

    Και γι’ αυτό μεταμορφώθηκα σε πουλί. Γιατί είδα πόσο σου αρέσουν τα πουλιά.

    Δείτε τη μεταμόρφωση εδώ.

    Η κυρία Άιφελ, της Άλις Μπριέρ-Χάκετ (εικ.: Csil)

    (για ερωτευμένα παιδιά από 5 ετών)

    Το σήμα κατατεθέν του Παρισιού κι ένα από τα γνωστότερα μνημεία του κόσμου, ο Πύργος του Άιφελ, γίνεται αφορμή για να γραφτεί μια τρυφερή ιστορία αγάπης!

    Η συγγραφέας πλέκει μια ιστορία αληθινής αγάπης χρησιμοποιώντας λίγα λόγια. Το συναίσθημα και η εικόνες κυριαρχούν. Η αληθινή αγάπη, η αφοσίωση και η τρυφερότητα του ζευγαριού αποτυπώνονται τόσο στις ευχάριστες όσο και στις δύσκολες στιγμές.

    Δείτε την αγάπη αλλιώς εδώ.

    Τις Κυριακές στο πάρκο, της Έφης Λαδά

    (για ερωτευμένα παιδιά από 5 ετών)

    Το διαβάζεις και χαμογελάς. Η καρδιά σου ευφραίνεται, θυμάται ξανά την αποστολή της. Την ομορφιά, την αγάπη, τον έρωτα. Την αναζήτηση κάποιου που είναι σαν εσένα ή που σε κάνει ομορφότερο άνθρωπο∙ ή αγαπά όσα σου λείπουν και έχει άλλα ελλείμματά από τα δικά σου.

    Με ντοτρεμερική αισθαντικότητα στις εικόνες που πλάθουν τα χρώματα και οι γραμμές, με απλότητα στις εικόνες που πλάθουν οι λέξεις, με αγνότητα και τρυφερότητα στην ατμόσφαιρα που χτίζουν και τα δυο μαζί, μια ωδή στον πρώιμο έρωτα που ονειρεύεται, που καλπάζει, που ψηλαφίζει τον άλλο και τον εαυτό, στην απουσία και την παρουσία του. Δείτε μια αγάπη που ξεκίνησε στο πάρκο εδώ

    Λιβερίνος και Ρικάρντα, της Αγαθής Δημητρούκα

    (για ερωτευμένα παιδιά από 4 ετών)

    Τρομερή ιστορία αγάπης δια χειρός Αγαθής Δημητρούκα.

    Στην Γιγαντοχώρα όλα είναι γιγάντια και τεραστίων διαστάσεων, από τα σπίτια και τις αυλές, μέχρι τη ζούγκλα, τα ζώα και τα δέντρα. Και ασφαλώς οι κάτοικοι ήταν γίγαντες. Γίγαντες και γιγάντισσες. Όπως και στον δικό μας κόσμο όμως, υπήρχαν και κάτι μικροσκοπικά πλασματάκια, οι νεράιδες και τα ξωτικά.

    Ο έρωτας που ένιωσε το ξωτικό, ο Λιβερίνος, για την γιγάντισσα Ρικάρντα ήταν κεραυνοβόλος κι είχε την ταχύτητα της αστραπής. Την ακολούθησε παντού, δίχως εκείνη να τον βλέπει, δίχως εκείνος να της μιλά.

    “Καλέ κυρά γιγάντισσα
    σκλαβάκι σου κατάντησα”

    Και λίγο αργότερα…

    “Αφέντρα μου λυπήσου με,
    γλυκά μαζί να ζήσουμε”

    Περισσότερα εδώ.

    Γραμμή 28, του Ντάβιντε Κάλι

    (για ερωτευμένα παιδιά από τότε που πρωτοερωτεύονται μέχρι να πάψουν να τους συμβαίνει)

    Αριστούργημα! Ο Αμαντέο δεν είναι ένας συνηθισμένος οδηγός τραμ. Στα τόσα χρόνια στο τιμόνι του τραμ ειδικεύθηκε σε κάτι ανεπανάληπτο: βοήθησε δεκάδες ντροπαλούς ερωτευμένους να έρθουν πιο κοντά, να βρουν το δρόμο να είναι μαζί. Πώς; Ανεβαίνοντας στην εμβληματική Γραμμή 28 θα αισθανθείς τους τριγμούς στις απότομες στροφές και ανηφόρες, θα πέσεις πάνω σε κάποιον άλλον, θα νιώσεις τους απότομους ελιγμούς και τα ζιγκ ζαγκ πάνω στα πλακόστρωτα. Μόνο που ο Αμαντέο, σαν άλλος θεός του Έρωτα, σαν πανταχού παρών βοηθός του, τις απότομες στροφές, τα αιφνίδια σταματήματα στις ανηφόρες, τις χωρίς προειδοποίηση επιταχύνσεις, τις “εφάρμοζε” για να φέρει τους ανθρώπους κοντά, να φέρει τους ντροπαλούς, διστακτικούς ερωτευμένους της γραμμής σε απόσταση αναπνοής. Δείτε το έξοχο αυτό βιβλίο εδώ.

    Η Αγγελίνα, της Ξένιας Καλογεροπούλου

    … Ώσπου μεγάλο καράβι με κόκκινα πανιά φάνηκε στο λιμάνι κι η Αγγελίνα είπε στον Ζυμωτό να πάει να πουλήσει σιμά στο καράβι τα φουρνιάρικά τους. Και πήγε ο Ζυμωτός. Και πούλησε. Μα δεν γύρισε πίσω. Γιατί εκεί, μια γυναίκα ψηλή, ντυμένη στα μετάξια και τα βελούδα, η αρχόντισσα Δεβόρα, τον πόθησε πολύ, τον πότισε κρασί αλλιώτικο και όταν η φρεγάτα σάλπαρε, πήρε τον Ζυμωτό μαζί της, στο μακρινό Αλχαμερίδο. Περισσότερα εδώ.

    Βρέξει χιονίσει μαζί! του Στιβ Σμολ

    Συγκίνηση. Η αγάπη νικά τα εμπόδια. Η αγάπη θέλει να υπερβείς τον εαυτό σου. Θέλει να νικήσεις όσα μισείς. Θέλει να βγεις νύχτα με βροχή για να βρεις ό,τι αγαπάς. Η αγάπη θέλει να μην έχεις εγωισμό, να συνομιλείς με τον εαυτό σου, να παραδέχεσαι ότι κάποιος είναι σημαντικός για σένα. Η αγάπη δε σε θέλει σε βάθρο κομπάζοντας. Σε ζητά να σκύψεις, να κατέβεις στο ύψος των ματιών του άλλου. Δώσε τη μάχη σου, ζήτα αυτό που αγαπάς, διεκδίκησέ το, βάλτο στη ζωή σου. Περισσότερα εδώ.

    Ο Κάδμος, η σκυλίτσα του και το φεγγάρι, του Χρήστου Μπουλώτη (εικ.: Φωτεινή Στεφανίδη)

    (για ερωτευμένα παιδιά και σκυλιά από 4-5 ετών)

    Θα σε συγκινήσει. Δεν είναι ένα απλό παιδικό βιβλίο. Και δεν είναι μόνο παιδικό. Είναι ένα βιβλίο που θα το διαβάσει ένας 5χρονος (έστω μέσω του “βοηθού” του) και ένας 55χρονος και θα αγγίξει και τους δύο τόσο μα τόσο πολύ.

    Ποιητικές λέξεις, φτιάχνουν ποιητικές προτάσεις κι εκείνες με τη σειρά τους ένα κείμενο γλαφυρό, μια ιστορία ολόχρυση σαν το φεγγάρι που κοιτούσε και περίμενε ο Κάδμος. Γλώσσα στρωτή, κομψή, οι 2-3 χαρακτήρες στοιχειοθετημένοι, στέρεοι. Ξέρεις τι θέλουν, τι είναι, που πατάνε. Γιατί δεν είναι μόνο ο Κάδμος και η σκυλίτσα του. Είναι και ο κύριος αρχαιολόγος… Τόσο ρεαλιστικά δοσμένος, τόσο μετρημένα αποτυπωμένος. Περισσότερα για τον καταπληκτικό Κάδμο εδώ.

    Ο γάτος που έφυγε με τα χελιδόνια, του Χρήστου Μπουλώτη (εικ.: Φωτεινή Στεφανίδη)

    (για ερωτευμένα παιδιά, άλογα και δέντρα από 4-5 ετών)

    Ο γάτος Ξενοφών ήταν ο μόνος γάτος που είχε απομείνει σε κείνο το ελληνικό νησί στο βόρειο Αιγαίο. Γιατί ήταν ο μόνος που δεν μπήκε σε εκείνο το ρώσικο πλοίο με τα ψάρια και το χαβιάρι που πήρε όλες τις γάτες μακριά. Ο Ξενοφών ζούσε στην αυλή του αρχαιολογικού μουσείου κοντά στην ακροθαλασσιά και δεν χόρταινε να θαυμάζει τα εκθέματα. Στα σίγουρα αρχαιολόγος θα γινόταν έτσι και ξαναγεννιόταν. Γιατί τώρα, μόνος γάτος αυτός, τα ποντίκια μέχρι που τον περικύκλωναν και του τραβούσαν την ουρά. Δείτε το εδώ.

    Η παράξενη αγάπη του αλόγου και της λεύκας, του Χρήστου Μπουλώτη (εικ.: Φωτεινή Στεφανίδη)

    (για ερωτευμένα παιδιά, άλογα και δέντρα από 4-5 ετών)

    Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα ελληνικά παραμύθια που γράφτηκαν ποτέ. Μια εξαιρετική, υπέροχα ειπωμένη, ιστορία που δεν αφήνει κανέναν αμέτοχο, ασυγκίνητο, αδιάφορο. Οι πιο μικροί αναγνώστες-ακροατές αποσβολώνονται στην αφήγησή του. Οι μεγάλοι πελαγίζουν σε μια από τις όμορφες αγάπες που είδαν ποτέ τα μάτια τους. Αγαπήστε ελεύθερα εδώ.

    Σ’ αγαπάω (σχεδόν πάντα), της Άννα Λιένας

    Η ιστορία όλων των σχέσεων σε εικονογραφημένες 50 σελίδες. Η ιστορία όλων των συγχρωτισμών και των συγκρούσεων, όλων των “με κούρασες” και “σε βαρέθηκα” που ακούστηκαν ή υπονοήθηκαν σε αυτόν τον πλανήτη, πάνω σε στεριές, σε κλαδιά δέντρων και στους αιθέρες, μέσα στο χώμα, στο νερό ή στο βυθό. Η ιστορία κάθε αγάπης και το μυστικό της επιβίωσής της, από ένα σκαθάρι και μια πυγολαμπίδα. Με λυρισμό. Με ρεαλισμό. Με την απλότητα της ζωής και όχι την επιτήδευση της υπερβολής. Αγαπήστε δίχως καταπίεση εδώ.

    Η Βιολέτα και ο Ιππότης, της Αργυρώς Πιπίνη και Έφης Λαδά

    (για ερωτευμένα παιδιά από 4 ετών)

    “Μια φορά κι έναν καιρό, σ’ έναν τόπο μακρινό, έξω από το χρόνο, μεγάλωνε ένα κοριτσάκι που ήταν προορισμένο να ζήσει τρεις ζωές.” Λέγανε πως οι Μοίρες που επισκέφτηκαν το μωρό για να το μυρώσουν, του είχανε δωρίσει γενναιόδωρα αυτές τις τρεις ζωές, επειδή είχαν σταθεί τσιγκούνες με τη μητέρα και τον πατέρα του παιδιού.”

    Η Βιολέτα έζησε την πρώτη και δεύτερη ζωή της γρήγορα και γαλήνια. Μεγάλωσε, παντρεύτηκε, παιδιά δεν έκανε. Αγάπησε τα ζώα και τα πουλιά, διάβασε ιστορίες, έπλεξε στεφάνια από λουλούδια κι έγραψε στιχάκια στο χιόνι.

    Στην τρίτη όμως, ζωή της Βιολέτας, κάτι άλλαξε. Το κορίτσι γεννήθηκε τυφλό…

    … Η Αργυρώ Πιπίνη δημιούργησε ένα σύγχρονο παραμύθι για τον έρωτα. Κράτησε στοιχεία από το μαγικό παραμύθι αλλά η συγγραφική της πένα δεν εγκλωβίστηκε. Ακολούθησε τα δικά της μονοπάτια και δημιούργησε μια ρομαντική ιστορία που τη γεύεσαι με όλες τις αισθήσεις. Τη διαβάζεις και σε γεμίζει χρώματα, αρώματα, γεύσεις.

    Περισσότερα εδώ.

    Ο ερωτευμένος βάτραχος, του Μαξ Βέλθουις

    Ξαφνικά η καρδιά του Βάτραχου χτυπούσε περίεργα. Ήταν ερωτευμένος! Και εκλεκτή της καρδιάς του η Πάπια. Όμως πώς να κερδίσεις την καρδιά μιας λευκής πάπιας όταν είσαι ένας πράσινος βάτραχος; Ο Βάτραχος του Μαξ Βέλθουις δεν είναι ένας συνηθισμένος πράσινος βάτραχος. Aντιμετωπίζει όλα τα θέματα που απασχολούν τα μικρά παιδιά με τρόπο ευθύ, απλό και συνάμα διασκεδαστικό. Χάρη στο Βάτραχο ο Βέλθουις χαρακτηρίστηκε ως ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους δημιουργούς και για το έργο του βραβεύτηκε με το Διεθνές Βραβείο Άντερσεν. Δείτε το εδώ.

    Το κομμάτι που λείπει συναντά το μεγάλο Ο, του Σελ Σιλβερστάιν

    «Το κομμάτι που λείπει καθόταν μοναχό του περιμένοντας κάποιον να έρθει και να το πάει κάπου. . .». Ο μύθος της αναζήτησης και της ολοκλήρωσης που έχει συγκινήσει αναγνώστες κάθε ηλικίας. Όλοι μας ψάχνουμε την ολοκλήρωση μέσα από την αγάπη. Το ταξίδι είναι συνάμα πραγματικό και μεταφορικό, το τέλος αναμενόμενο, αλλά με μια συγκινητική μεταφορική διάσταση. Την ολοκλήρωση και την αγάπη θα τα βρούμε πρώτα μέσα μας. Γραμμένο και εικονογραφημένο με ευαισθησία από τον προικισμένο και πολυσύνθετο Σελ Σιλβερστάιν, μια ευαισθησία, που γνωρίσαμε ήδη με την έκδοση της παγκόσμιας επιτυχίας του «Το δέντρο που έδινε».

    Ερωτόκριτος, των Κατερίνας Μουρίκη & Ιωάννας Κυρίτση-Τζιώτη

    Ο Ερωτόκριτος είναι ένα έργο αγαπημένο, χιλιοδιαβασμένο και πολυτραγουδισμένο. Οι Κατερίνα Μουρίκη & Ιωάννα Κυρίτση-Τζιώτη με την τρυφερή και προσεγμένη συμβολή της Ίριδας Σαμαρτζή, διασκεύασαν την ιστορία, προκειμένου να την κάνουν προσιτή στα παιδιά. Η διασκευή της ιστορίας παρουσιάζεται έμμετρη και ο ιαμβικός δεκαπεντασύλλαβος διατηρείται. Ο λόγος απλοποιείται ώστε να γίνεται κατανοητός από τα παιδιά, αλλά οι εικόνες παραμένουν παραστατικές. Οι 10.012 στίχοι μειώνονται δραματικά, όπως είναι άλλωστε αναμενόμενο, αλλά τα βασικά στοιχεία του περιεχομένου της πενταμερούς, έμμετρης μυθιστορίας παρουσιάζεται συνοπτικά:
    Ο βασιλιάς της Αθήνας Ηράκλης και η σύζυγός του αποκτούν μετά από πολλά χρόνια γάμου μια όμορφη κόρη, γεμάτη αρετές, την Αρετούσα. Τη βασιλοπούλα ερωτεύεται ο Ερωτόκριτος, ο γιος του Πεζόστρατου, του συμβούλου του βασιλιά. Διαβάστε περισσότερα για μία από τις διασημότερες ελληνικές ιστορίες έρωτα εδώ.

    Σκουλήκι αγαπάει σκουλήκι, του Τζέι Τζέι Όστριαν

    Ένα σκουλήκι αγαπάει ένα άλλο σκουλήκι. “Ας παντρευτούμε λέει το Σκουλήκι στο Σκουλήκι. Ετοιμάζονται. “Μισό λεπτό” λέει ο Γρύλος. “Θα χρειαστείτε κάποιον να σας παντρέψει. Έτσι γίνεται πάντα. Θα σας παντρέψω εγώ”. Έτοιμος ο γάμος. Όχι. Το Σκαθάρι, οι Μέλισσες, η Αράχνη έχουν πάντα κάτι να προσθέσουν, κάτι που λείπει για να γίνει σωστά ο γάμος: κουμπάρος, βέρες, τούρτα, παρανυφάκια, κοστούμι, νυφικό, μουσική.
    Δείτε τον έρωτά τους εδώ.

    Μια μέρα μόνο, του Νίκου Αντωνίου

    Άνοιξη. Σε ένα φύλλο, ένα μικρό ζουζούνι βγαίνει από ένα μικροσκοπικό αβγό. Είχε λεπτά ποδαράκια, ένα ζευγάρι διάφανα φτερά και ουρά σαν ψαλίδι. Συναντά μια μέλισσα. Της προτείνει να παίξουν. Η μέλισσα αρνείται, έχει να μαζέψει μέλι. “Αύριο παίζουμε, άσε με τώρα, δεν μπορώ, έχω δουλειά σου λέω”. Το μικρό ζουζούνι, η Μέι, επιμένει. “Μα εγώ αύριο δεν θα υπάρχω”. Η μέλισσα απορεί. Περισσότερα για.. τον έρωτα της “μιας μέρας” εδώ.

    Έλα μαζί μου, της Έλενας Αρτζανίδου

    (για ερωτευμένα παιδιά από 7-8 ετών)

    Η ιστορία της Έλενας Αρτζανίδου είναι μια ιστορία φιλίας και αγάπης μεταξύ ενός αγοριού κι ενός κοριτσιού. Η Ζιζού και ο Άλκιμος από μικρά παιδιά είναι αχώριστοι. Από μικρά παιδιά, η Ζιζού και ο Άλκιμος κάνουν πάντα μαζί τα πράγματα που αγαπούν. Αυτό απαιτεί συχνά αμοιβαίες υποχωρήσεις και κατανόηση. Περισσότερα εδώ.

    Οι ομπρελίτσες, της Εύης Παλαιοκρασσά

    (για ερωτευμένα παιδιά από 5 ετών)

    Κρατάει η αγάπη για πάντα; Είναι η αγάπη αρκετή για να ενώσει δυο που προέρχονται από διαφορετικούς κόσμους; Τι είναι η αγάπη;

    Μια διαφορετική ιστορία μας αφηγείται η Έυη Παλαιοκρασσά με πρωταγωνιστές δύο ομπρελίτσες. Δυο ομπρελίτσες τόσο διαφορετικές, η μια για τον ήλιο, η άλλη για τη βροχή μα και τόσο όμοιες. Η μια κόκκινη, η άλλη μπλε. Η μια ανοίγει το καλοκαίρι, η άλλη το χειμώνα. Νοιώθουν μοναξιά, θέλουν τόσο πολύ να συναντηθούν… Περισσότερα εδώ.

    Η υπόσχεση του Πρίγκιπα, του Βασίλη Κουτσιαρή

    (για ερωτευμένα παιδιά από 5 ετών)

    Μια τρυφερή ιστορία με πρωταγωνιστές δύο αυτοκίνητα, το ένα κόκκινο με καμπύλες να θυμίζει σκαραβαίο, αμάξι εποχής και το άλλο μπλε με κοφτές γραμμές να θυμίζει λιμουζίνα πολυτελείας. Μέρα με τη μέρα η αγάπη τους μεγάλωνε. Ένα πρωί το μπλε αμάξι κοίταξε την αγαπημένη του και είπε: «Μια μέρα θα ζήσουμε μαζί στον δικό μας πύργο. Σ΄το υπόσχομαι! Από σήμερα κιόλας θα γίνεις η Πριγκιπέσα μου». Μα και για εκείνη ήταν ο πρίγκιπας της. Περισσότερα εδώ.

    Φίλοι για πάντα, του Έρικ Καρλ

    (για ερωτευμένα παιδιά από 3-4 ετών)

    Θα την ανταμώσει. Το θέλουν πολύ κι οι δυο τελικά ετούτο το αντάμωμα. Έχουν ακόμα δυνατή την αγάπη της φιλίας τους. Ίσως και να παντρευτούν κάποτε. Ίσως και όχι. Μα όπου κι αν ζεις, όσο μακριά κι αν είναι ο άλλος, το σημαντικό είναι να τον σκέφτεσαι και να τον αγαπάς πάντα σαν οι καρδιές σας να ήταν δίπλα, στον ίδιο πολύχρωμο κήπο. Περισσότερα εδώ.

    Ο λύκος Ζαχαρίας θέλει να ερωτευτεί, της Οριάν Λαλμόν

    (για ερωτευμένα παιδιά από 3-4 ετών)

    Χμμ… υπάρχει άλλο ένα πρόβλημα. Πώς θα καταλάβει κάποιος που δεν έχει ερωτευτεί ότι είναι ερωτευμένος; Μα… είναι απλό. Δεν το ξέρετε; Αν όχι μάθετέ το από τον φίλο Τζίμη: “Όταν τη δεις, θα το καταλάβεις αμέσως! Τα πόδια σου θ’ αρχίσουν να τρέμουν, η καρδιά σου θα χτυπάει σαν τρελή και το μυαλό σου θα λιώσει σαν ζεστή σοκολάτα!”.

    Όσες φορές ερωτεύθηκα, εντάξει… τα πόδια μου έτρεμαν, μου το είχαν πει. Η καρδιά μου χτυπούσε σαν τρελή, οκ… αυτό μου το ‘χαν παραειπεί. Αλλά τώρα εξηγούνται γιατί μόλις ερωτευόμουν κάποια, το μυαλό μου ήταν τρεις λαλούν και δυο χορεύουν… Γιατί είχε χυθεί σαν ζεστή σοκολάτα! Χυθείτε σαν ζεστή σοκολάτα εδώ.

    Ο γάμος των δύο σκιάχτρων, των Τ. Ντόναλτσον και Ά. Σέφλερ

    (για ερωτευμένα παιδιά από 3 ετών)

    Οι γάμοι αρέσουν σε πολύ κόσμο, αρέσουν και στα μικρά παιδιά. Και ο γάμος που πρόκειται να γίνει είναι τόσο γλυκός και τρυφερός που εύχεσαι να ήσουν και εσύ καλεσμένος. Ο Πάρης Σιτάρης και η Χάρη Κριθάρη παίρνουν την μεγάλη απόφαση να παντρευτούν. Τα ερωτευμένα σκιάχτρα φτιάχνουν τη λίστα για τον γάμο τους. Τι θα χρειαστούν; Μα τα απαραίτητα: κουδουνάκια, φτερά για το άσπρο φόρεμα, ένα κολιέ απο κοχύλια, δυο δαχτυλίδια και ροζ λουλούδια. Τα φτερά τους τα χαρίζουν οι χήνες. Τα δαχτυλίδια τα βρίσκουν δυο ποντικοί, το κολιέ το κάνει δώρο ένας κάβουρας και τα καμπανάκια ένα κοπάδι με μοσχάρια. Μένουν τώρα τα ροζ λουλούδια. Αλλά όλα του γάμου δύσκολα όπως λέει και ο λαός. Φεύγει ο Πάρης να πάει να βρει τα λουλούδια με οδηγό μια μέλισσα. Βρίσκει τα ροζ λουλούδια αλλά θέλει να τα διατηρήσει. Πρέπει να βρει ένα δοχείο να βάλει νερό για να κρατήσουν τα λουλούδια μέχρι τον γάμο. Αναλαμβάνει να τον βοηθήσει ένα σαλιγκάρι που είναι παλικάρι. Πολύ αργό όμως ρε παιδί μου! Στο μεταξύ ο γεωργός αντικαθιστά τον Πάρη με ένα σκιάχτρο, τον Τσουγκράνα, και τον τοποθετεί δίπλα στη Χάρη. Ο Τσουγκράνας της λέει ότι αυτόν για άντρα της θα πάρει και για να την εντυπωσιάσει ανάβει και ένα πούρο σαν γνήσιος… μεγιστάνας. Δεν ξέρει όμως να καπνίζει, πετάει το πούρο τα άχυρα πιάνουν φωτιά και αυτός το σκάει τρέχοντας. Ευτυχώς εκείνη την ώρα καταφθάνει ο Πάρης που παίρνει την κατάσταση στα χέρια του και σβήνει την φωτιά με το νερό απο τα λουλούδια. Ο γάμος γίνεται με όλες τις επισημότητες που του αρμόζουν. Και ζήσαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα.

    Περισσότερα εδώ.

    Απέναντι, του Θοδωρή Παπαϊωάννου (εικ.: Ίρις Σαμαρτζή)

    (για ερωτευμένα παιδιά από 4-5 ετών)

    Ένα βιβλίο για τα χρώματα, τον έρωτα, τα λουλούδια, το ουράνιο τόξο. Ένα βιβλίο πλημυρισμένο με τις απλές ομορφιές της ζωής. Και ένας έρωτας δυνατός. Ο έρωτας που αντιμετωπίζει δυσκολίες ειναι ο πιο έντονος, ο πιο γλυκός, αυτός που παραμένει αναλλοίωτος. Κοιτάξτε με το Μέλιο απέναντι εδώ.

    Αντάμα, του Θοδωρή Παπαϊωάννου (εικ.: Ίρις Σαμαρτζή)

    (για ερωτευμένα παιδιά από 4-5 ετών)

    Η ολοκλήρωση της τριλογίας με πολλή αγάπη και πολύ αντάμα. Δείτε το εδώ.

    Η παπίτσα και το βατραχάκι, του Ευγένιου Τριβιζά

    (για ερωτευμένα παιδιά από 3 ετών)

    Το ευφυές χιούμορ του παγκόσμιου παραμυθά Ευγένιου Τριβιζά ξαναχτυπά σε γενναίες, ξεκαρδιστικές δόσεις. Πίσω από τον συνεσταλμένο βάτραχο, ο συγγραφέας τοποθετεί μια τρυφερή, ρομαντική ιστορία αγάπης και σταδιακής αυτοδιόρθωσης, αλλά και ένα υπέροχο μάθημα γραφής και ανάγνωσης για κάθε παιδί. Δείτε το εδώ.

    Είμαι ερωτευμένη, της Ζιλβέν Ζαουί

    Στο συγκεκριμένο βιβλίο η Ρόουζ είναι κρυφά ερωτευμένη με τον Ρομέο, τον ξάδελφο του Έντζο. Όταν ανακαλύπτει ότι αυτός αγαπάει άλλη, ραγίζει η καρδιά της. Χάνει το κέφι της και την εμπιστοσύνη της στον εαυτό της. Ευτυχώς, οι φίλοι της είναι πάντα κοντά της. Της θυμίζουν πόσο ξεχωριστή είναι και τις προτείνουν διάφορες δημιουργικές δραστηριότητες για να ξαναβρεί την καλή της διάθεση. Όταν μάλιστα, βρίσκουν μερικά άχρηστα βαζάκια στην αποθήκη, φτιάχνουν μια ξεχωριστή χάρτινη μαρμελάδα με τα πιο γλυκά λογάκια! Ερωτευθείτε τον ξάδερφο του φίλου σας εδώ.

    Τα χρυσά ροδάκινα της αγάπης- Παραμύθια για την αγάπη από την παγκόσμια παράδοση, της Εύης Γεροκώστα

    Η μοναδική αφηγήτρια και συγγραφέας Εύη Γεροκώστα μύρισε σεμνά όλα τα ροδάκινα της αγάπης από τα δέντρα που περιδιάβηκε κι ύστερα μάζεψε στο κοφίνι της όλα εκείνα που τυλίγουν κάθε μορφή της. Καίτοι νεότατη ακόμα, αφηγείται παραμύθια σαν τις μανάδες μας, τις γιαγιάδες μας, όσοι είχαμε τύχη να έχουμε έστω μια τέτοια. Με την αγάπη και τη φλόγα μιας μάνας που κοινωνεί το παιδί της στον μεγάλο κόσμο των ιστοριών που κατοικούν στο κεφάλι της, μέσω των προφορικών -κυρίως- παραδόσεων. Περισσότερα ροδάκινα της αγάπης εδώ

    Σιρανό, ο ποιητής με τη μεγάλη μύτη (διασκευή: Τάι- Μαρκ λε Ταν)

    (για ερωτευμένα παιδιά από 6 ετών)

    Μια αγάπη χωρίς αντίκρισμα. Ένας έρωτας χωρίς ανταπόδοση. Μια αιώνια πίστη. Μια μεγάλη ψυχή. Μια ζωή μέσα στην παρανόηση. Ένας ανεκπλήρωτος πόθος.
    Θλιβερή, συγκινητική ιστορία με μόνο σημείο λύτρωσης στο τέλος. Η εκπληκτική εικονογράφηση εντείνει την συναισθηματική ατμόσφαιρα της ιστορίας. Πιο πολύς Σιρανό
    εδώ.

    Μια αγάπη, επτά χρώματα κι ένας λύκος, των Αργυρώς Πιπίνη, Κώστα Χαραλά, Χαράς Γιαννακοπούλου

    (για ερωτευμένα παιδιά από 6-7 ετών)

    Τρία τόσο διαφορετικά αλλά σε τόσο κοντινή ατμόσφαιρα μικρο-παραμύθια. Για τον έρωτα τον ανεκπλήρωτο, τον έρωτα που πονάει, και την συμπόνοια που αγγίζει τον έρωτα. Περισσότερος έρωτας εδώ.

    Και τώρα τα ιδανικά 4 βιβλία-δώρα για όλους τους εφήβους, ενηλίκους, παντρεμένους, χωρισμένους, μετανιωμένους, ερωτευμένους, ερωτοεξαρτημένους, γονατισμένους, ερωτο-απογοητευμένους, κατακεφαλοχτυπημένους, απεγνωσμένους και τα λοιπά και τα λοιπά. Τέσσερα πραγματικά διαμάντια της ελληνικής εκδοτικής παραγωγής.

    Το Ξανά, του Μάκη Τσίτα (εικ.: Λίλα Καλογερή)

    (για ερωτευμένα παιδιά από τότε που μπορούν να καταλάβουν κάτι από τον έρωτα)

    Το Ξανά! Όσοι έχουν ένα Ξανά στη ζωή τους, ξέρουν καλά τι είναι. Είναι εκείνο που πέφτει στην αγκαλιά σου κι όλος ο εκνευρισμός της μέρας και τα στραβά που πέρασες, φεύγουν μεμιάς.

    Το Ξανά σου δε σε λέει ποτέ με το όνομά σου. Σε φωνάζει “ματάκια μου” ή κάπως έτσι, στέκεται κοντά σου όταν δεν είσαι καλά, χαίρεται όταν είσαι χαρούμενος ή όταν κάποιο νέο σε κάνει να πετάς, σου στέλνει μηνύματα για να ομορφύνει τη μέρα σου, σου φτιάχνει το αγαπημένο σου φαγητό, είναι δίπλα σου όταν το χρειάζεσαι. Περισσότερα για το σύγχρονο ευαγγέλιο των ερωτευμένων picture book εδώ.

    Έρως στο παγκάκι, του Αλέξη Κυριτσόπουλου

    (για ερωτευμένα παιδιά από τότε που μπορούν να καταλάβουν ότι είναι ερωτευμένα)

    Ο Αλέξης Κυριτσόπουλος υπογράφει μια τρυφερή ερωτική ιστορία. Ελάχιστα λόγια και μικρές εικόνες με φόντο ένα παγκάκι, συνθέτουν την ιστορία που υπογράφει ένας δημιουργός τον οποίο έχουμε αγαπήσει πολύ!

    Τι θα γινόταν αν το “σ’ αγαπώ” στο παγκάκι δεν είναι παρά μια κενή υπόσχεση, ένα σύννεφο, ένα φευγαλέο όνειρο; Τα σχέδια για μια κοινή ζωή και οι υποσχέσεις ξεδιπλώνονται σε περίπου είκοσι σελίδες. Βόλτες στην παραλία, ταξίδια, αγκαλιές σαν πλάνα ταινίας διαδέχονται το ένα το άλλο. Τα συναισθήματα εναλλάσονται, ο έρωτας κυριαρχεί με όλη εκείνη τη φλογερή προσμονή για τις μικρές στιγμές των μεγάαλων συγκινήσεων. Έρωτας στο παγκάκι εδώ.

    Σ’ ΑΓ, του Αλέξη Κυριτσόπουλου

    (για ερωτευμένα παιδιά από τότε που μπορούν να καταλάβουν τι περίπου είναι έρωτας)

    Ο ήρωας της ιστορίας, ένας νέος άντρας διαβάζει ένα βιβλίο, ξαφνικά όμως τα γράμματα γλιστρούν, φεύγουν και σκορπίζονται… Κυνηγώντας ένα σίγμα, συναντιέται με μια κοπέλα που σπεύδει να τον βοηθήσει να μαζέψει τα χαμένα γράμματα. Το γράμμα πι στήνεται με πολύ κόπο κι από τους δυο, καθώς χρειάζεται προσπάθεια για να το περισυλλέξουν και να το σηκώσουν όρθιο. Όταν όμως στήνεται γίνεται μια πόρτα και την περνούν μαζί πιασμένοι χέρι-χέρι. Και κάπου εκεί γεννιέται μια αγάπη, ένα «σ’αΓΑΠώ»
    Και θα μπορούσε η ιστορία να τέλειωνε εδώ, μα θαρρώ θα ήταν μισή. Αέρας λοιπόν φυσάει και τα γκρεμίζει όλα! Κουβάρι το “σ’ αΓΑΠώ” στα πόδια και των δυο, που αρχίζουν και πάλι να μαζεύουν τα γράμματα και χτίζουν ένα πιο γερό σπίτι με αυτά για να μπουν μέσα… Περισσότερα Σ’ ΑΓαπώ
    εδώ.

    Τριστάνος και Ιζόλδη- Μια ιστορία των γλάρων, του Μάνου Κοντολέων

    Ο Μ. Κοντολέων αποσύρει το κέντρο βάρους του αναγνώστη από τις σταθερές του ερωτικού ειδυλλίου, από το τι και πώς έγινε και μεταθέτει το ενδιαφέρον στο σαρκαστικό, λακωνικό βλέμμα των γλάρων επί των ανθρώπινων πεπραγμένων, τους καθολικούς νόμους της φύσης που σαλεύουν τον νου των ανθρώπων και στις επιλογές του να ιχνηλατήσει τον έρωτα και τον θάνατο Σολωμικά (“μόλις εἶν᾿ ἔτσι δυνατὸς ὁ Ἔρωτας καὶ ὁ Χάρος”*) και θα έλεγα με την γλυκύτητα του δημοτικού τραγουδιού (“τι έρωτας τι θάνατος δεν έχεις να διαλέξεις“*) και να ισορροπήσει έτσι ώστε να παραδώσει τον μύθο θελκτικό για κάθε αναγνωστική ηλικία. Περισσότερα εδώ.

    Η Λούση Λου είναι μία από μας, του Σταμάτη Κεσόγλου

    Η Λούση Λου είναι μια από μας είναι μια πρωτότυπη, ανθρώπινη, συγκινητική ιστορία ζωής και έρωτα, πίστης, αφοσίωσης και συναισθηματικής ανάδυσης στην κορυφή. Ο Σταμάτης Κεσόγλου, πηγαίνει στην Αγγλία της μακράς παράδοσης φαντασμάτων, την Αγγλία των επιβλητικών, γοτθικών και αγγλοσαξονικών επαύλεων της Ελισαβετιανής περιόδου και εκείνης που ο μέγιστος δραματουργός Σαίξπηρ θεμελίωσε με το φάντασμα του πατέρα του Άμλετ και δημιουργεί μια υψηλής θεατρικότητας και φιλοσοφικής επανατοποθέτησης ιστορία για τη ζωή, τον θάνατο, την ελπίδα, την αγάπη, την πίστη, την αφοσίωση και την έλλειψή τους. Περισσότερος έρωτας και φαντάσματα εδώ

    Οι ματαιωμένοι αρραβώνες- Η 29η Απριλίου 1453, της Βησσαρίας Ζορμπά-Ραμμοπούλου

    Ο Τραϊανός αναζητά στους βενετσιάνικους δρόμους την αγαπημένη του, τη δεκαοκτάχρονη Ιζαμπώ η οποία μετά την Άλωση της Πόλης, κατέληξε σε χώρο συγκέντρωσης Γραικών προσφύγων στη Βενετία. Αγνοεί ότι η ταλαιπωρημένη κοπέλα έχει για την ασφάλειά της μεταμφιεστεί σε νεαρό άντρα και αναζητά τυχόν επιζώντες συγγενείς της. Αγνοεί επίσης ότι τα τσιράκια του αδίστακτου τοκογλύφου Βάιλο Μποργκιάρντι ο οποίος πλουτίζει εκμεταλλευόμενος τις ανάγκες των εξαθλιωμένων προσφύγων, τον παρακολουθούν καταστρώνοντας ύπουλα σχέδια. Αγαπήστε δυνατά μέσα στα ερείπια της προσφυγιάς εδώ.

    Ρόσνα και Μοζαμέλ, της Χριστίνας Φραγκεσκάκη

    (για ερωτευμένα παιδιά από τότε που μπορούν να νιώσουν κάτι να σκιρτάει εντός τους)

    Η Χριστίνα Φραγκεσκάκη γράφει μια από τις ομορφότερες ιστορίες αγάπης που θα διαβάσετε ποτέ. Μια ιστορία που είναι και δοκίμιο μαζί, μια ποιητική θεώρηση του έρωτα, της θέσης μας στον κόσμο πριν και μετά απ’ αυτόν. Δε ξέρω αν έχετε ένα ταίρι να του χαρίσετε τώρα αυτό το βιβλίο. Αν δεν έχετε, πάρτε αυτό το πολύ χαμηλής τιμής μα ανεκτίμητης αξίας βιβλίο, τοποθετήστε το τελετουργικά στη φαρέτρα σας και ο έρωτας σίγουρα θα βρει ένα βέλος του να το στείλει εκεί. Σήμερα, αύριο ή σε 78 μέρες. Τι σημασία έχει ένας έρωτας αν δεν είναι σαν της Ρόσνα και του Μοζαμέλ; Αν θέλετε έναν τέτοιο έρωτα, δείτε τον εδώ.

    Η θέσης της καρδιάς, της Μαριάννας Κουμαριανού

    (για ερωτευμένα παιδιά που αναρωτιούνται ποια είναι η θέση της καρδιάς τους)

    Η Μαριάννα Κουμαριανού γράφει ένα διήγημα, για τα μετέωρα όνειρα, τις προσδοκίες που διαψεύδονται και κάποτε επαληθεύονται, για την πραγματική αγάπη, για τη συντροφικότητα που έχει τύχει να πετύχει, για όσους δεν ακούνε την καρδιά τους, για όσους δεν την φροντίζουν εναποθέτοντας τον χτύπο της σε κάποιον πλανόδιο από τη ζωή τους σωτήρα. Και για τις αληθινές εστίες των ανθρώπων που χωρίς μουσική, βιβλίο, χρώματα κι αισθήσεις δεν γίνεται να φτιαχτούν.

    Μια ονειροπόληση, ένα ανάλαφρο πλατάγισμα από κάποιο ήπιο παραθαλάσσιο αγέρι σε ένα κοριτσίστικο φουστάνι, ένας μικρός περίπατος με γυμνά πόδια σε νωπή αμμουδιά το χειμώνα, ένα τρεμοπαίξιμο μιας δέσμης φωτός πάνω στο κύμα του δειλινού. Με εικόνες και λυρισμό μπορώ να περιγράψω την αίσθηση που μου άφησε αυτή η γεμάτη εικόνες και λυρισμό ιστορία, που την διάβασα δύο φορές και την σκέφτηκα άλλες δυο μέχρι να την αφήσω εδώ. Περισσότερα εδώ.

    Αν έρθεις σαν τον άνεμο, της Τζάκλιν Γούντσον

    Η Ζακλίν Γούντσον δημιούργησε κάτι πολύ πιο βαθύ κι αληθινό από μια διαφυλετική ιστορία αγάπης, αν αυτό σκέφτεστε. Δημιούργησε ένα κείμενο όπου οι εσωτερικές αναζητήσεις των ηρώων της και τα κοινωνικά μηνύματα είναι αβίαστα ηχηρά και βαθιά εσωτερικά. Οι συζητήσεις των δύο εφήβων, οι περίπατοι, οι προσωπικές, ήρεμες στιγμές τους, οι μεταφυσικές ανησυχίες τους είναι χρωματισμένες με μια λιτή και μελαγχολική τρυφερότητα. Το κείμενο είναι σύντομο, όσο και η σχέση των δύο παιδιών, και λυρικό. Ελάτε σαν τον άνεμο εδώ

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular