More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήELNIPLEX+Στοχασμοί"Αύγουστος είναι..."- Λίνα Μουσιώνη

    “Αύγουστος είναι…”- Λίνα Μουσιώνη

    Η συγγραφέας Λίνα Μουσιώνη γράφει για το “Αύγουστος είναι…“, το αφιέρωμα του ELNIPLEX στον μήνα που αδειάζει τις πόλεις και γεμίζει τις αναγνώσεις και τις στιγμές.mousioni augustos

    Ο ήλιος κάθεται πάνω στο καπέλο του που μοιάζει με θρόνο από ψαθί. Αλμυρά νησιά κολυμπούν στο ιδρωμένο σώμα του λαχταρώντας να βουτήξουν στη θάλασσα ξανά. Στα ξανθά μαλλιά του χορεύουν μικρά μελτέμια και κείνος ξεκαρδίζεται στα γέλια και χοροπηδά. Τότε οι πατούσες του γράφουν στην αμμουδιά  τα πιο ωραία ποιήματα. Ένας γλάρος προλαβαίνει  και τα μεταφράζει πριν τα σβήσει το αφρισμένο κύμα. Κοκκινίζουν όσοι γνωρίζουν τη γλώσσα των πουλιών και τα διαβάζουν. Και ύστερα τα ξεχνούν. Όπως ξεχνούν τις υποσχέσεις τους. Κυκλοφορεί γυμνός. Σαν εκείνα τα αγάλματα των ξεχασμένων θεών. Η ανάσα του μυρίζει αλμυρίκι και  υγρή σάρκα αχινού. Τον ακολουθούν στρατιές παιδιών με σωσίβια και κουβαδάκια, νεαρά αγόρια και κορίτσια με τατουάζ, νοικοκυρές με ταψιά από γεμιστά και μουσακάδες. Εκείνος χορταίνει την πείνα του με φρέσκα σύκα και ξεδιψά με καρπούζι κατακόκκινο, μαχαιρωμένο στην καρδιά.

    Τα μεσημέρια κάθεται κάτω από μια μεγάλη κληματαριά και διαβάζει ακούγοντας την επαναλαμβανόμενη συμφωνία των τζιτζικιών. Πότε κουνάει τα χέρια του για να διώξει μια μύγα και πότε τις φωνές των παιδιών που παρακούν τις μανάδες τους και ξεγλιστρούν από τα σκοτεινά δωμάτια με τους ανεμιστήρες. Τα μαλώνει και ύστερα τα κανακεύει με παραμύθια και ιστορίες. Άλλοτε με γοργόνες και τέρατα θαλασσινά, άλλοτε με αρχαία ναυάγια και πολιτείες βυθισμένες. Τότε τα παιδιά ησυχάζουν και κείνος τα κερνά παγωτά και δροσερές λεμονάδες.

    Τα βράδια  φοράει ένα λινό λευκό πουκάμισο και σεργιανά μέσα στις πολιτείες που καίγονται  ακόμη, γυρεύοντας μυρωδιές από ποτισμένο βασιλικό και γιασεμί. Επιστρέφει απογοητευμένος κρατώντας  στα χέρια του δυο φεγγάρια, μα δυσκολεύεται να βρει ποιο έχει πιο πολύ αγαπηθεί. Ξαγρυπνά μετρώντας  αστέρια  με δευτερόλεπτα καλοκαιριού κι αποκοιμάται μόνο όταν τελειώνει  το καλοκαίρι. Αύγουστος είναι.

    Η Λίνα Μουσιώνη

    Η Λίνα Μουσιώνη γεννήθηκε στη Λάρισα και σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
    Επειδή αγαπούσε πολύ πράγματα και ανθρώπους μαζί, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές της και ειδικεύτηκε στη μελέτη του Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού. Για πολλά χρόνια εργάστηκε ως επιμελήτρια στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας μελετώντας αντικείμενα, στήνοντας Εκθέσεις και σχεδιάζοντας εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά. Μια μέρα εμφανίστηκε μπροστά της μια νεράιδα και τη ρώτησε: «Τι προτιμάς; Ένα μπαλόνι για να πετάς ή ένα καρύδι για να γίνεσαι αόρατη;».Η Λίνα διάλεξε το μπαλόνι κι από τότε πετάει μαζί του γράφοντας ιστορίες που μοιράζεται με τα παιδιά και τους φίλους της.

    Ζει ευτυχισμένη σε ένα σπίτι εξοχικό μαζί την οικογένειά της και πολλές κεραμιδόγατες. Είναι στέλεχος της ΝΟΥΤΟΠΙΑΣ, συλλόγου για την αισθητική και συναισθηματική καλλιέργεια των παιδιών και μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων – ΙCOM.
    Κυκλοφορούν τα βιβλία της (ενδεικτική βιβλιογραφία): Η πιο στρογγυλή λέξη του κόσμου, Η πριγκίπισσα Κουμ Κουάτ και τα κλεμμένα χαμόγελα, Οι κατάσκοποι της γεωγραφίας 3: Η επιστροφή του κόμη Δράκουλα και το μυστήριο με τις νυχτερίδες, Η μεγάλη περιπέτεια του Φι και του Λι, Ο λυποπόταμος, Ένας ασπρόμαυρος ζωγράφος, Ο μάγος Πότε Πότε και το χαμένο ποτέ, Η νεράιδα μαγείρισσα, Το Μουσείο των Υποσχέσεων, Ζητείται άλογο για αμαζόνα. Το πάρτι βρέθηκε στη Χρυσή Λίστα 2023.

    RELATED ARTICLES

    Most Popular