22+1 από τα καλύτερα παιδικά και νεανικά βιβλία για τον σχολικό εκφοβισμό

0
12437

22+1 από τα καλύτερα παιδικά και νεανικά βιβλία για τον εκφοβισμό και τον σχολικό εκφοβισμό. Από τη μεγάλη βιβλιοθήκη του ELNIPLEX.

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού (δείτε εγκύκλιο).

Οφείλουμε να ξεχωρίζουμε τον γενικότερο όρο του εκφοβισμού/bullying από την σχολική εκδοχή του (σχολικός εκφοβισμός/school bullying), καθώς το bullying, η εκφοβιστική συμπεριφορά εν γένει δεν έχει αποκλειστικό χώρο εκδήλωσης, δεν έχει αποκλειστικές ηλικίες, δεν έχει περιορισμούς.

Ο όρος, που τα τελευταία 15 χρόνια έγινε ιδιαιτέρως γνωστός, αφορά στην εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά που ασκείται από κάποιον προς κάποιον άλλο με σκοπό την επιβολή ή την πρόκληση σωματικού και κυρίως ψυχικού πόνου, ανεξαρτήτως χώρου. Οι πιο κραυγαλέες περιπτώσεις bullying παρατηρούνται εκτός σχολείων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Απλώς, τότε η κοινωνία έχει μάθει να μην τις αποκαλεί bullying.

Ο εκφοβισμός στο σχολείο δεν αφορά μόνον τον “θύτη” και το “θύμα”. Δεν είναι μια δυαδική ιστορία. Καθοριστικός παράγοντας είναι οι παρατητητές, εκείνη η εκτενής ομάδα ανθρώπων που γνωρίζει ή βλέπει ή ακούει αλλά δεν κάνει απολύτως τίποτα συνήθως.

Η σιωπή είναι σχεδόν συνενοχή. Και για τον εκφοβιζόμενο είναι καταδικαστική. Όταν το μοιράζεσαι, δίνεις μεγάλη τύχη στη λύση του γόρδιου δεσμού. Όταν το μοιράζεσαι, το βάρος μικραίνει.

Το βιβλίο μπορεί να φανερώσει λύσεις, όψεις του προβλήματος και κυρίως ήρωες με παρόμοια συναισθήματα και συμπεριφορές με αυτές που βιώνουμε ή παρατηρούμε εμείς οι ίδιοι. Το βιβλίο είναι ο μεγάλος αρωγός που έχουν ανάγκη ζητήματα όπως αυτά του εκφοβισμού ή του σχολικού εκφοβισμού, όποια μορφή κι αν έχουν.

Ας δούμε 22 από τα καλύτερα βιβλία για παιδιά από 3 ετών μέχρι εφήβους (και για κάθε βιβλιόφιλο ασφαλώς).

3-7 ετών

Κόκκινο ή γιατί ο σχολικός εκφοβισμός δεν είναι αστείο

Ο Μάρκος κοκκινίζει. Για την ακρίβεια τα μάγουλά του κοκκινίζουν. Το πρόσεξε εκείνη η συμμαθήτριά του, η αφηγήτρια. Το είπε στον Άρη, εκείνος στον Μίκι και στο λεπτό όλοι σκάνε στα γέλια. Για τα κόκκινα μάγουλα του Μάρκου όλα αυτά. Και κάθε φορά η ίδια ιστορία. Ένας ψίθυρος, λίγο σούσουρο κι ο Μάρκος γίνεται σαν φάρος. Και όχι μόνο αυτό. «Αφήστε με ήσυχο», τους φωνάζει όπως μπορεί.

Βιβλίο διαμάντι για το θέμα του, για κάθε γονιό, για κάθε εκπαιδευτικό. Προτάθηκε από την Επιτροπή Παιδιών και Νέων για το αντίστοιχο βραβείο το 2014-15.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
Τίτλος: Κόκκινο ή γιατί ο σχολικός εκφοβισμός δεν είναι αστείο
Διαβάστε: Απόσπασμα
Συγγραφέας: Γιαν ντε Κίντερ
Εικονογράφηση: Γιαν ντε Κίντερ
Μετάφραση Τατιάνα Μαρκάκη
Εκδόσεις: Πατάκη, Απρίλιος 2017
Ηλικίες: 3-7 ετών
Παρουσίαση ELNIPLEX: Click

 

Είσαι ένα θαύμα

Mετά τα μυθιστορήματα Θαύμα (Wonder) και Ο Όγκι κι εγώ (Auggie & me), κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος το εικονογραφημένο βιβλίο Είσαι ένα θαύμα (We’re all wonders) της R.J.Palacio. Αυτή τη φορά η Palacio δημιούργησε μια εικονογραφημένη ιστορία με πρωταγωνιστές τον Όγκι και τη σκυλίτσα του Ντέιζι, ώστε να δώσει την ευκαιρία και σε μικρότερης ηλικίας αναγνώστες να γνωρίσουν τον κόσμο του Όγκι.

Πρόκειται για τη γνωστή πλέον ιστορία του Όγκι, του παιδιού που γεννήθηκε με στοματοπροσωπικό σύνδρομο, ένα είδος δυσμορφίας η οποία έχει καταστήσει την εμφάνιση του προσώπου του μη “φυσιολογική”. Ο Ογκι συστήνεται δηλώνοντας ότι γνωρίζει πως παρόλο που κάνει συνηθισμένα πράγματα, παίζει μπάλα, κάνει ποδήλατο, τρώει παγωτό, δεν είναι ένα συνηθισμένο παιδί. Δεν μοιάζει στην εμφάνιση με τα άλλα παιδιά.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
Τίτλος: Είσαι ένα θαύμα
Συγγραφέας: Ρ. Τ. Παλάσιο
Εικονογράφηση: Ρ. Τ. Παλάσιο
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, Οκτώβριος 2017
Παρουσίαση ELNIPLEX: Click

Λύκε, λύκε, είσαι εδώ;

Ένα βιβλίο που σε κερδίζει από το εξώφυλλο, με την εκπληκτική εικονογράφηση της Αιμιλίας Κονταίου. Μια ιστορία ενός μαθητή που δέχεται εκφοβισμό στο σχολείο του από τα μεγαλύτερα παιδιά. Ο Βασίλης Κουτσιαρής πραγματεύεται με λεπτούς χειρισμούς ένα θέμα που έχει απασχολήσει τελευταία γονείς και εκπαιδευτικούς. Ο τίτλος του αινιγματικός θυμίζει το γνωστό παιχνιδοτράγουδο και ταυτόχρονα εκφράζει έναν ενδόμυχο φόβο.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
Τίτλος: Λύκε, λύκε, είσαι εδώ;
Συγγραφέας: Βασίλης Κουτσιαρής
Εικονογράφηση: Αιμιλία Κονταίου
Εκδόσεις: Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική, 2016
Ηλικίες: 3-7 ετών
Παρουσίαση ELNIPLEX: Click

Οι Νταήδες του Βυθού και ο Ρομπέν των Θαλασσών

Το βιβλίο αυτό της Γιώτας Αλεξάνδρου, έχει έναν πολύ ιδιαίτερο αφηγητή. Μια λεπτή, μακριά και σουβλερή μύτη! Μια μύτη ξιφία. Και μάλιστα ενός συναισθηματικού, ντροπαλού ξιφία, του ξιφία Ιερεμία. Η μύτη λοιπόν αυτή αφηγείται την ιστορία του εκφοβισμού που έχει δεχτεί από τους νταήδες του βυθού, τα Κοφτερά Χαμόγελα.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
Τίτλος: Οι Νταήδες του Βυθού και ο Ρομπέν των Θαλασσών
Συγγραφέας: Γιώτα Αλεξάνδρου
Εικονογράφηση: Κατερίνα Βερούτσου
Εκδόσεις: Susaeta, 1η έκδοση 2011
Ηλικίες: 3-7 ετών
Παρουσίαση ELNIPLEX: Click

Ο νταής του Σχολικού

Κάποια στιγμή στη ζωή μας όλοι έχουμε συναντήσει κάποιον που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο μας έκανε τη ζωή “πατίνι” κι έσπαγε πλάκα εις βάρος μας. Έναν τέτοιο τύπο, μεγαλύτερο και λίγο φοβιστικό, είχε την ατυχία να συναντήσει και ο Αριστοτέλης, ο ήρωας του βιβλίου της Μαρίας Ρουσάκη, στο σχολικό. Από την πρώτη στιγμή, ο πως τον λένε… σκόπιμα η συγγραφέας δεν μας αποκαλύπτει το όνομά του, τρομοκρατεί και εκφοβίζει τον μικρότερο Αριστοτέλη. Του σπάει τα γυαλιά, του αρπάζει την τσάντα και τον κοροιδεύει με αυτοσχέδια στιχάκια:

Ο Αριστοτέλης,
ο τεμπέλης,
φοράει γυαλιά,
θα φάει κλοτσιά! ή
Τέλη, Τέλη τσιφτετέλη!

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
Τίτλος: Ο νταής του Σχολικού
Συγγραφέας: Μαρία Ρουσάκη
Εικονογράφηση: Γιώργος Σγουρός
Εκδόσεις: Εκδόσεις Ψυχογιός, 2010
Ηλικίες: 3-7 ετών
Παρουσίαση ELNIPLEX: Click

Οι καλές και οι κακές μάγισσες

Στα παραμύθια όλα μπορεί να συμβούν, ακόμη και να συναντηθούν οι καλές μάγισσες με τις κακές μάγισσες, κι αν τύχει να βρεθείτε εκεί κοντά, τότε καλύτερα να κρατήσετε απόσταση γιατί πολλά μπορεί να συμβούν. Πρόκειται για το βιβλίο του Αντώνη Παπαθεοδούλου “Οι καλές και οι κακές μάγισσες” το τρίτο της σειράς ” Οι καλοί και οι κακοί” μετά τους πειρατές και τους ιππότες, με την υπέροχη εικονογράφηση.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
Τίτλος: Οι καλές και οι κακές μάγισσες
Συγγραφέας: Αντώνης Παπαθεοδούλου
Εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, 2013
Ηλικίες: 3-7 ετών
Παρουσίαση ELNIPLEX: Click

Οι καλοί και οι κακοί πειρατές

Είναι πιθανό να πάτε ένα ταξίδι με καράβι σε κάποιο νησί. Και είναι εξαιρετικά πιθανό να συναντήσετε τα καράβια των καλών και των κακών πειρατών. Αν δεν τα καταφέρετε πάντως να πάτε ένα τέτοιο ταξίδι ή αν τα πλοία των πειρατών σε κάποιο κύμα έχουν κρυφτεί, μπορεί να σας πει ο Αντώνης Παπαθεοδούλου τι διάλογοι λαμβάνουν χώρα στα αντικριστά αυτά πλοία.

Οι κακοί πειρατές λένε:
Με τσεκούρια και τρυπάνια
το πλοίο σας θα το βυθίσουμε.

Κι οι καλοί πειρατές λένε:
Για πάρτε μία άγρια πόζα,
να σας φωτογραφίσουμε.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
Τίτλος: Οι καλοί και οι κακοί πειρατές
Συγγραφέας: Αντώνης Παπαθεοδούλου
Εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, 2011
Ηλικίες: 3-7 ετών
Παρουσίαση ELNIPLEX: Click

Τριγωνοψαρούλης εναντίον Μεγάλου Καρχαρία

Όλοι γνωρίζουν πια ότι στη θάλασσα ζει κι ένα ψάρι μοναδικό, κατακίτρινο και τριγωνικό, θαρραλέο και σοφό, ο Τριγωνοψαρούλης! Όλοι τον αγαπούν γι αυτό που είναι. Όλοι; Σχεδόν όλοι… υπάρχουν και οι δυνατοί του βυθού, οι καρχαρίες που δεν μπορούν να το χωνέψουν ότι ένα τόσο δα μικρό ψαράκι είναι ο πιο αγαπητός ήρωας του βυθού, αντιθέτως θα μπορούσαν μια χαρά να χωνέψουν τον ίδιο… για κυρίως πιάτο ή ορεκτικό. Πρώτα όμως πρέπει να μάθουν ποιο είναι το μυστικό του κι είναι τόσο αγαπητός σε όλους. Αυτό αναρωτιούνται οι καρχαρίες και πιο πολύ από όλους ο Μέγας Καρχαρίας.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
Τίτλος: Τριγωνοψαρούλης εναντίον Μεγάλου Καρχαρία
Συγγραφέας: Βαγγέλης Ηλιόπουλος
Εικονογράφηση: Λήδα Βαρβαρούση
Εκδόσεις: Πατάκης, 2000
Ηλικίες: 3-7 ετών
Παρουσίαση ELNIPLEX: Click

Ο Αληθινός Τρικεράτωψ φοβάται;


Ο Πάρης είναι από άλλη χώρα, δεν έχει φίλους και δεν μπορεί να προφέρει το /ρ/ κι ας το έχει στο όνομά του. Με λίγα λόγια είναι το τέλειο θύμα για τον Αχιλλέα και την παρέα του, τους νταήδες του σχολείου. Σαν να μην έφτανε που δεν τον συμπεριλάμβαναν σε κανένα παιχνίδι τους, δεν άφηναν και κανέναν άλλο να το κάνει. Του είχαν βγάλει και παρατσούκλι. Τον φωναζαν Πάη-πάει. Κάθε πρωί ο Πάρης δεν ήθελε να πάει σχολείο και γιατί να θέλει άλλωστε. Η μοναξιά ήταν αφόρητη. Ακόμα και η Ελένη και η Αφροδίτη που τον συμπαθούσαν, δεν τολμούσαν να το δείξουν. Μια μέρα όμως, στη ζωή του Πάρη ήρθε ένας φίλος, ο Αληθινός! Τον βρήκε στην παραλία κι από τότε έγιναν αχώριστοι. Τι κι αν ο Αληθινός ήταν ένας… δεινόσαυρος!

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
Τίτλος: Ο Αληθινός Τρικεράτωψ φοβάται;
Συγγραφέας: Βαγγέλης Ηλιόπουλος
Εικονογράφηση: Kωνσταντίνα Καπανίδου
Εκδόσεις: Πατάκης, Νοέμβριος 2015
Ηλικίες: 3-7 ετών
Παρουσίαση ELNIPLEX: Click

7-11 ετών

Μήπως είμαι βλάκας;

Ο Σάκης Σερέφας παίρνει έναν προέφηβο νταή, του δίνει όνομα που θυμίζει νοθευμένο φίλο (Φί-ρ-λος) και στήνει 65 εξωπραγματικές σελίδες. Αφήγηση πέρα από τις κυρίαρχες φόρμες στα παιδικά βιβλία, σπινταριστή, πολλές φορές της μιας ανάσας, με τη μαγεία των ταυτόχρονων “δεύτερων” γεγονότων από τον ασύγκριτο κόσμο του μύστη της εικόνας και της κινηματογραφικής αφήγησης Ζαν Πιερ Ζενέ να κάνει συχνά πυκνά την εμφάνισή της στην ιστορία, με κάμποσο χιούμορ, με σπάσιμο κάθε γραμμικότητας στη διάταξη και τη συνήθη λογική ενός κειμένου.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
Τίτλος: Μήπως είμαι βλάκας;
Συγγραφέας: Σάκης Σερέφας
Εικονογράφηση: Σοφία Παπαδοπούλου
Εκδόσεις: Μεταίχμιο , 2014
Ηλικίες: 7-10 ετών
Παρουσίαση ELNIPLEX: Click

Χάθηκε η μπάλα

Το ενδιαφέρον, ρεαλιστικό και με χιούμορ βιβλίο της Ελένης Γεωργοστάθη περπατά τους γνώριμους δρόμους της ανεργίας του πατέρα του σπιτιού, του εκφοβισμού (μπούλινγκ), της σύγχρονης οικονομικής πραγματικότητας. Εκείνο όμως που το διαφοροποεί είναι η “άλλη οπτική”. Τα κορίτσια παίζουν μπάσκετ. Κι όχι απλά παίζουν αλλά ξεχωρίζουν κιόλας. Κι όχι απλά ξεχωρίζουν αλλά μπορούν να νικούν τα αγόρια. Πάει το πρώτο στερεότυπο, τεμαχίστηκε παραδειγματικά.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
Τίτλος: Χάθηκε η μπάλα
Συγγραφέας: Ελένη Γεωργοστάθη
Εικονογράφηση: Λέλα Στρούτση
Εκδόσεις: Ψυχογιός, Απρίλιος 2017
Ηλικίες: 7-10 ετών
Παρουσίαση ELNIPLEX: Click

Ψηλά τα χέρια

Η σχολική τάξη είναι ο «φυσικός χώρος» της Έλενας Αρτζανίδου αφού εκτός από συγγραφέας είναι και εκπαιδευτικός. Η ιστορία της λοιπόν, στο σχολείο εκτυλίσσεται με ήρωες τα παιδιά. Το Θέμα του βιβλίου είναι ο σχολικός εκφοβισμός αλλά και πολλά περισσότερα από αυτό. Το συναισθηματικό κλίμα της τάξης, η ομάδα αλλά και τα ατομικά χαρακτηριστικά κάθε παιδιού είναι μερικές ακόμα πτυχές της ζωής και των σχέσεων τις οποίες η συγγραφέας προσεγγίζει με ευαισθησία και τρυφερότητα.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
Τίτλος: Ψηλά τα χέρια
Συγγραφέας: Έλενα Αρτζανίδου
Εικονογράφηση: Λήδα Βαρβαρούση & Πάρις Ναυπλιώτης
Εκδόσεις: Ψυχογιός, Μάρτιος 2016
Ηλικίες: 7-9 ετών
Παρουσίαση ELNIPLEX: Click

Σιγά τα ωά

Ο Μίρκο είναι καινούριος στην τάξη.
Αρχίζει το σχολείο την ημέρα που γίνεται σεισμός. Και έξω και μέσα του. Γιατί δεν αργεί να γνωρίσει τον Αλέξανδρο, που είναι ο νταής του σχολείου. Προσπαθεί να μάθει καλά τη γλώσσα και να γίνει αποδεκτός, αλλά δεν είναι καθόλου εύκολο να αντιμετωπίζει τις καθημερινές τρικλοποδιές.
Θα καταφέρει άραγε να κάνει φίλους και να σταθεί στην ομάδα; (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
Τίτλος: Σιγά τα ωά
Συγγραφέας: Κώστας Πούλος
Εικονογράφηση: Χρήστος Δήμος
Εκδόσεις: Μεταίχμιο, 2012
Ηλικίες: 7-9 ετών
Παρουσίαση ELNIPLEX:

Το κουτί

Ο Αρίφ είναι ένα αγόρι έντεκα ετών γεννημένο στην Ελλάδα με καταγωγή από το Πακιστάν. Νιώθει όμως λίγο… εξωγήινος, τόσο διαφορετικός από όλους στο σχολείο κι ας μην έχει τρεις κεραίες για μάτια και έξι προβοσκιδοδοαφτιά.Έχει σβέρκο προσγείωσης για γήινες σφαλιάρες και τα μολύβια του Στέφανου. Είναι δύσκολο να είσαι έντεκα χρονών και να νιώθεις ότι δεν ανήκεις κάπου. Είναι κι αυτοί οι εφιάλτες που κάνουν τις νύχτες σχεδόν πιο αφόρητες από τις μέρες. Κάποιες φορές ονειρεύεται ότι γίνεται μικρός, πολύ μικρός, όσο ένας συνδετήρας και βρίσκεται κλεισμένος στο κουτί με τα χαμένα μικροαντικείμενα της τάξης. Πιάνει κουβέντα με το ψαλίδι, το κακοποιημένο μολύβι του Στέφανου αλλά και τη γόμα της Μαρίας, του ωραιότερου κοριτσιού της τάξης.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
Τίτλος: Το κουτί
Συγγραφέας: Κωνσταντίνος Πατσαρός